ИЗВОРНА ПОРАКА: cacisk
Gi citav prethodnite diskusii i ozam da kazam deka sega vo ova vreme nastavnicite se za zalenje. Nikoj ne go zastituva nastavnikot. Na ucenik ne smees ni da mu viknes ni da go iskaras. Vednas ti ide roditelot ili ne daj boze na TV da te kazat. Poveketo deca se prerazgaleni i mazeni od svoite roditeli i zatoa dobivaat sila.
на ученик не треба ни да му викаш! Зошто да викаш? Наглуви се?
Наставниците се за жалење, да затоа што поголем дел се неспособни да работат со деца.
Сега ќе ти кажам зошто: децата на твоите роднини, сестри браќа, ќе учат кај тебе. Тие се оние деца што за некое време ќе се научат дека ти се ќе средиш.
Или те запишале со врски на факултет, те вработиле ли со врски не е битно, или си колегијална па правиш услуги на другите наставници.
Едните деца растат исфрустрирани и мразат наставници од дно на душа, затоа што нивниот труд се цени каков што е, а другите се гребатори невидеини и научени така да го поминуваат животот затоа што има кој да среди и нивниот труд се наградува а реално нема основа. Си напишал за 3 си добил 3. Е кај вторите не е така. Тие на крај секогаш имаат 5.
Значи 100 наставнички да пишат, не можат да ме убедат поинаку, затоа што така функционира се во државава. Услуга за услуга.
И во врска со услугите, не мислам дека старите наставници се полоши. Напротив, пола од сегашните млади наставници не знаат што значи зборот
интегритет! А камо ли да имаат интегритет.
И најмалку не ми се допаѓа кај наставниците што не водат сметка за чувствата на децата. Дете од 2 одделение не донело тетратка и таа му вика: Немаа толку време мајка ти и татко ти да ти купат? или Ич не си воспитан, никаде нема да стигнеш, најнемирен си, од тебе не можам час да држам, од вас грло ме боли, ти ништо не знаеш, толку ли не ти фаќа и најненормалниот кометар слушнат до сега од наставник беше: Поглупаво дете од тебе немам видено!
Кога наставник е дојден до дереџе да збори за децата денешни какви биле - крај! Барај си друга работа, оти ова им е најакиот изговор до сега. Децата какви се - родителите какви се. Они, срцки златни...
Сестро златна, не на ТВ, не планирам да се резилам за кокошки, туку за коса од земја.
Цаци те цитирам, ама не ти се обраќам лично. Постов е реплика на твојот коментар.
--------------------------------------------------------------------------
И постот мој е коментар за нашиот корумпиран образовен систем, а не неколку наставници.
За наставниците на децата мои не знам дали мислам нешто лошо или добро. Генерално се ОК, ако не биле си кажувам што мислам и тоа е.
Ама за школото како институција до пред некое време, мислев дека е дупка за партиски кадри. Во меѓувреме се смени директорката, па верувам дека може да се смени. А дали на арно или не, ќе ви кажам.
< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 30.3.2012 14:35:12 >