ИЗВОРНА ПОРАКА: masa
Јас со сега за тоа што ми сметало сум се обраќала кај воспитувачките и секогаш ги прифаќале замерките или сугестиите,но се работело за мали пропусти да речам.
Инаку и мене ми пречи што се премногу дечиња во групата и баш пролетта кога доаѓаа нови дечиња разговарав со воспитувачките,но ми одговорија дека нивна работа е само да се грижат најдобро што можат за сите дечиња иако беа 26.Сега некако сум решена крај на август кога и ги запишуваат новите деца да да отидам до службите и да реагирам да не се запишуваат нови деца во нашата група.Искрено незнам како да настапам и што да очекувам од тој разговор,но знам дека морам да реагирам зошто ако сите ќутиме нема на тоа да гледаат како на проблем.А ако напишам жалба,па незнам и дали ќе и се даде воопшто на значење.Мислам дека разговорот лично е најдобар начин да се реши некој проблем.
Немам ама ич време да пишам ама на ова навистина сакав малку да погледнеме од друга страна. Навистина не е фер можеби што се толку деца, но не можеш ти или некој друг да им забрани да примаат нови деца или да инсистираш да не запишуваат други деца. Има многу како мене на пример на кои единствен излез им е градинка за детето, луѓе кои немаат ни родители ни баби ни дедовци ни роднини поблиску од 200 км., луѓе кои немаат кој да им го причува детето ни 5 мин., а мораат да работат за да живеат и не можат да си дозволат бебиситерка. За тоа постојат градинките и сите деца треба да имаат реална шанса за да одат во градинка, а не моето дете да не можам да го пратам заради тоа што некој не сака уште едно дете во групата. Знам дека ќе реагирате на мојот пост со нема како да ги гледаат толку деца и сл., знам дека се преполни групите, јасно ми е, ама ова го пишувам со цел место да ја насочиме енергијата да се жалиме кај службите да НЕ се запишуваат деца кои НАВИСТИНА нема кој да ги чува, подобро да бидеме конструктивни место деструктивни и да молиме, колиме, потпишуваме и било што за отворање уште една група, доградување уште една просторија ако треба, отварање нови градинки.
Не сакам како лошо да се сфати ова, напротив, ама сепак треба не да се бориме за забрани да се запишуваат дечињата, туку да се бориме за место за сите дечиња.