Pred nekoj den i kaj mojot sin vo gradinka se sluci, nekoe dete da go grizni i nego.I ok e od gradinka mi se javija da mi kazat deka bil kasnat, se spreckale za nekoja igracka.
E sega moeto prasanje za diskusija e sto bi napravile vo vakov slucaj:
- Bi pominale preku toa, so nadez deka nema da se povtori, bidejki deca se, i evidentno e deka ke se skaraat i spreckaat
- Bi se iskarale so vospituvackite i bi otisle kaj direktorkata da se pozalite
- Bi otisle kaj maticnata da izvadite medicinska beleska, i eventualno bi tuzele za negriza
Fala bogu grizanjeto ne e do ovie razmeri
Дисциплински мерки за воспитувачките на изгризеното дете
Ќе се покренат дисциплински постапки за двете негувателки одговорни за чување на децата во групата во која пред два дена беше изгризано 21-месечно бебе од свој врсник. Ова вчера го соопштија надлежните од градинката
Установата ја посетиле инспектори од Министертвото за труд и социјална политика и направиле записник за инцидентот.
Во моментот кога се случил немилиот настан, било време за ручек и двете негувателки биле со децата во просторијата, тврди директорката Елеонора Ангелеска.
Во занималната биле девет дечиња кога се случил настанот.
- Во градинката децата никогаш не се оставаат сами. Двете негувателки хранеле две други дечиња. Повреденото бебе е многу мирно и никогаш не се задева, караницата настанала поради играчка. Тоа не пуштило глас кога почнало кошкањето со другарчето, па воспитувачките не забележале дека нешто се случува, но кога вриснало од болка воспитувачките веднаш срипале – објаснува директорката.
Според неа, негувателките ја повикале медицинската сестра од градинката, која на бебето му ставила ладна облога и Павловиќева маст за да се смири отокот, по што бебето нормално јадело и заспало. Единствен пропуст што сметам дека е направен е што не ја информиравме мајката – вели Ангелеска.
извор: NovaMakedonija
Problemot e sto posle ucat edni od drugi, pa ova ke se vrati kako bumerang, sin mi ke se nauci da grizi......
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 11.4.2014 18:49:35 >