ИЗВОРНА ПОРАКА: beki RR
Анние , колку што сум запознаена, за интервенции кои мора да се прават во странство државата плаќа за сите, ако не може во македонија да се изведе интервенцијата или лекувањето. Гледав еден прилог на ТВ за едно детенце кое се лечеше во белгија. И јас си го псотавив прашањето, па нели децата со посебни потреби не плаќаат партиципација за лечење во македонија, зошто да плаќаат за странство?! Ама еве и тоа не требало да се плаќа.
Најдобри информации се добиваат од родителите, од некој што го врвел тој пат, па знае што и како. Затоа еве на РР сподели со нас, што се може да се искористи од државата , некому тоа многу ќе помогне.
Beki,deteto sto si go gledala ma TV e moeto dete!se vika Leon i do skoro bese edinstvenoto dete vo MK so translpantiran crn drob.
Leon od negova 6 mesecna vozdrast e po bolnici roden e 2004 a zamisli nas duri vo 2008 nekoj ni kaza deka nie imame pravo na poseben dodatok.neli taa rabota nekoj socijalen rabotnik trebase porano da ni ja kaze?!?!dali e normalno vo drzava kako sto e Makedonija pokraj bolesta na deteto roditelot treba i da se bori za negovite prava?!?!!
A za lekuvanje vo stranstvo po zakon semejstvoto treba da plati 20% od sumata a fondot 80%,no delot za decata so posebni potrebi deka deteto ako ima potreba ide 100% na tovar na fond nikoj ne go ni spomnuva!
potvrdata za besplatno lekuvanje sto ja imame ja koristevme samo koga lezi vo bolnica a terapoja se paga na nas grd a toa e premnogu........duri i po zakon koga deteto e vo bolnica,bolnicata treba da mu dava terapija a ne jas da si nosam od doma pa i albumini da si kupuvam......toa ti e nesto kako nema krv na transfuziologija odi vo apteka kupi si!!!
ne znam kako e kaj vas ama ova na mene ic ne mi odi vo prilog.od posebniot dodatok jas ne mozev ni 1/3 od troskovite da pokrijam za Leon(samo lekovi 500 evra mesecno)a ma kako sto mi objasnija vo socijalnoto koga se pozaliv ,,podobro nesto otkolku nisto,,!!!UZAS!!!
Ve pozdravuvam i Vi posakuvam mnogu zdravje