ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
Барав да отворам ваква тема, ама еве најдов постоечка, па тука ќе пишам.
Вчера бев кај една комшика чијашто 22-годишна сестра е мажена и има три деца. Најстарата ќерка има 3,5 години, средната 1,5 а најмалото два месеци. Најстарото девојче има речник каков што ни јас не употребувам! Се чудев од каде такви грозни зборови во устата на мало девојче. Вчера сфатив зошто. Па, сите од нејзината фамилија така зборуваат! Мајка и и рече (цитирам): Ти си ку ва. Ку во една.
И тоа додека си играа, како онака на шега да и кажа!!! Леле, збеснав! Мајкава ми вика: Ако, јас смеам така да и викам, ама таа не смее.
Истото девојче на само 2 годишна возраст на прашањето Што прават мама и тато? одговараше Се е ат. И сите околу неа се смееја, како демек се гордеат со тоа што го знае тоа мало девојче!
Среќа Филип што е мал и уште не разбира, ама ако го научеше тој збор на К ќе
збеснев.
Како реагирате вие ако некој се користи со лоши зборови пред вашето дете? Би му рекле ли да не зборува така во ваше присуство?
Mojata reakcija na postov bese:
WTF?! Se razbira deka vnimavame kako se izrazuvame i sto zboruvame i pred kerka ni i pred drugi deca. Ponekogas kmunicirame i na angliski za da ne sfati ona za sto zboruvame. Gledame da ne povisuvame ton pred nea, i se karame kao demek muabet pravime (ponekogas e smesno da se karas so miren ton pa i samite nie se zasmejuvame i taka se smiruvame). Isto vnimavame sto se gleda na tv vo nejzino prisustvo, ne sekogas mozes da go ogranicis toa, no na nekoi nasilni sceni ja zaigruvam vo kujna na primer i posle se vrakame pak pred tv.
Mnogu bev gorda na kerka mi (2,5god) sto na site im vikase "dobar den, kako si, blagodaram, poveli, te molam daj mi go toa i toa..." No, koga trgna vo gradinka ovoj septemvri se se izmeni. Pocna ne samo da ne vika blagodaram i poveli, tuku i da zima igracki bez prasnje i da se butka i da vika i nekoi neprimerni zborovi da upotrebuva... I mnogu mi e krivo sto ne site roditeli si gi vospituvaat decata kako i jas. Jas posvetuvam mnogu vnimanie na nejzinoto vospituvanje i navistina mi e mnogu krivo koga ke mi tekne kade ziveeme i kade ni ucat decata i so kogo se se mesaat, i celiot moj trud (a i nejzin) paga vo voda.