cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

Св. Валентин или Св. Трифун

clock-img

27.01.2010, 19:33

clock-img

caci20

pencil-img

1049

Sto slavite toj den? Go obelezuvate li nekako? Mene iskreno i dvata mi se ubavi i povrzani. Ljubovta i vinoto odat zaedno.

< Поракaта ја уредил Enika -- 27.1.2010 21:44:54 >

clock-img

27.01.2010, 19:35

clock-img

Sandric

pencil-img

508

Ич не го сакам Валентајнuser posted image много ми е искомерцијализиран некако.....а плус и не е наш празник

< Поракaта ја уредил Enika -- 27.1.2010 21:45:15 >

clock-img

27.01.2010, 23:49

clock-img

Anushka

pencil-img

1392

на 14 февруари, јас си славам годишница на брак. Инаку, прво (цел ден) Св. Трифун, а после, при легнување, Св. Валентин.

clock-img

27.01.2010, 23:54

clock-img

jovanka

pencil-img

1745

srekna godisnica Anuska
da si go pocituvame toa sto e nase hristijansko

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

clock-img

27.01.2010, 23:56

clock-img

S*B*

pencil-img

309

и јас сум за тоа што си е наше наше сие .

clock-img

28.01.2010, 00:02

clock-img

Annabel

pencil-img

425

ММ го слави Св.Валентин - он купува поклон, а јас Св.Трифун - јас купувам виноuser posted image

clock-img

28.01.2010, 08:45

clock-img

vezilka RR

pencil-img

4931

Јас го почитувам Св. трифун, овој култ влече многу стари корени во Македонија, уште од антиката кога на овие простори бил многу силен култот кон Дионис кој бил заштитник на виното. Св Валентин нема корени на овие простори, но поводот за славење е многу привлечен па затоа луѓето го прифатија. Иначе ние тој ден имаме роденден на моето зетче, и секоја година на тој ден сме таму на частенка..

clock-img

28.01.2010, 09:05

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Пред да го запознаам мм ги одбележував и едниот и другиот, но сега само Св.Трифун. Обавезно му подарувам вино и му кажувам да ни се трупа уште многу љубовuser posted image Сепак на вљубените - изгубенитеuser posted image Св. Валентин им дава нова искра во љубовната врска. Потсетете се само додека сеуште бевте во врска колку ви значеше да добиете подарок од дечкото,а овој ден им е создаден за тоа. Сепак со време сфаќаме дека наше си е наше и традицијата останува да си го славиме нашиот убав празник Св.Трифун и тоа излезени со сопругот некаде на вечера, а со неа добра чаша виноuser posted image

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

28.01.2010, 09:07

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

со мм не одбележуваме ни едно ни друго

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

clock-img

28.01.2010, 09:17

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

ИЗВОРНА ПОРАКА: profesorica

со мм не одбележуваме ни едно ни друго

Potpis

Биди тоа што си

clock-img

28.01.2010, 15:49

clock-img

kopriva

pencil-img

109

Ич не го сакам Валентајнuser posted image много ми е искомерцијализиран некако.....а плус и не е наш празник

во право си дај држете се до традицијата св.Трифун се знае што треба да се  слави

clock-img

28.01.2010, 15:58

clock-img

tereza

pencil-img

784

ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka

Јас го почитувам Св. трифун, овој култ влече многу стари корени во Македонија, уште од антиката кога на овие простори бил многу силен култот кон Дионис кој бил заштитник на виното. Св Валентин нема корени на овие простори, но поводот за славење е многу привлечен па затоа луѓето го прифатија.

потпис

clock-img

28.01.2010, 23:35

clock-img

Bogdancanka

pencil-img

5422

mm slavi sv.Trifun a jas nistouser posted image

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

clock-img

31.01.2010, 16:01

clock-img

angels

pencil-img

32

user posted image hihihi od dvete po mnoguuuuu.....i mnogu ljubov a da ne zboruvame za pienjetohahahaahahahhahah

clock-img

31.01.2010, 16:05

clock-img

melody

pencil-img

743

Ovaa godina samo Sv.Valentin.Dojam seuste i nesakam da pijam alkohol.

clock-img

31.01.2010, 16:10

clock-img

Bitolcanka

pencil-img

2461

Лани бевме на почеток од нашата врска и имав подарок за дечко ми, но тој искоментира дека не го смета Св.Валентин за наш празник, така да оваа година не му купувам ништо. Ќе си го прославиме заедно св.Трифун user posted image сами или со дрштво. Инаку иако не е наш празник, мене ми значи. Има убав повод и зошто не би примениле нешто ново user posted image Ако гледаме така и 8 март е празник на жената/мајката (не на девојката), па му се придава големо значење кај нас и се подарува на секоја припадничка на понежниот пол, без разлика дали е девојка или жена. Значи, не мора да има посебен повод и причина да покажеме љубов, внимание или да подариме нешто. Убаво е кога секому, со или без причина подариме user posted image Не не чини ништо, но многу значи (и најтврдокорниот човек знае да возврати).

It is not how much you give or what you say, it is how much love you give in what you do ...

clock-img

31.01.2010, 16:22

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

Ние на овој ден пред 9 години си разменивме прстени со мм и си дадовме збор...user posted image Па јас си го славам тоа...Значи ниту Св.Валентин,ниту Св.Трифун...

< Поракaта ја уредил pacuvce -- 31.1.2010 16:23:21 >

Love is in the air

clock-img

31.01.2010, 23:20

clock-img

mami

pencil-img

8680

Никогаш не сме го славеле Валентин, едноставно не е наш празник, и не се ни секавам дека од некој дечко претходно сум добила подарок на овој ден- тоа секогаш а и сега со мм е некое испиено вино- добро, порано беше повеќе виноuser posted image user posted image а сега си одиме на вечера или си ја правиме дома и си пиуцкаме винцеuser posted image

clock-img

02.02.2010, 08:28

clock-img

natasha

pencil-img

430

Pa i dvata praznika na nekoj nacin vo sebe sodrzat ubavina ,blagodet..jas si gi praktikuvam i dvata

clock-img

02.02.2010, 08:37

clock-img

BILJANA_G

pencil-img

491

Ne proslavuvame ni eden od ovie praznici,no definitivno sum za Sv.Trifun sepak toj e fristijanski praznik.

clock-img

02.02.2010, 12:54

clock-img

Mammy

pencil-img

337

Сите празници се христијански, има само православни и католички..

Me, Myself and You..and our Baby too...

clock-img

02.02.2010, 13:29

clock-img

Bibi_S

pencil-img

94

На 14 фебруари јас и мм ја започнавме врската и многу ми значи тој ден, така да тогаш ги славиме двата празника.
Од љубов сме пијани user posted image user posted image user posted image

Every cloud has a silver lining

clock-img

02.02.2010, 14:13

clock-img

BEBICA

pencil-img

2014

Црвени шеќерни срца за Св. Валентин

Се ближи 14 февруари, ден кога некои ќе го слават православниот празник Св. Труфин, некои ќе го слават католичкиот празник на вљубените Св. Валентин, а дел ќе се обидат да направат спој. Ако вие сте од оние што ќе ја слават љубовта, сигурно веќе размислувате за подарок или изненадување за вашиот партнер. Ви предлагаме да направите црвени шеќерни срца и убаво завиткани да му ги подарите на вашиот сакан. Нема да погрешите ако ги искомбинирате со црвено вино. user posted image Црвените шеќерни срца со чоколадо се совршениот десерт за Св. Валентин. Состојки

3 шолјибрашно ¾ ч.л.прашок за пециво ¼ ч.л.сол 1 шолјапутер или маргарин (да не е солен) 1 шолјашеќер 1 ч.л.црвена прехранбена боја 1јајце (изматено) 1 с.л.млеко
шеќер во прав 100gбело чоколадо

Подготовка

Оставете го путерот малку да омекне на собна температура. Промешајте ги во сад брашното, прашокот за пециво и солта. Оставете ги настрана. Во друг длабок сад ставете ги путерот и шеќерот. Мешајте со миксер додека смесата не добие светла боја. Додајте ја црвената прехранбена боја, изматеното јајце и млекото мешајќи. Потоа ставете го миксерот на помала брзина и постепено додавајте од смесата со брашното додека мешате. Ќе знаете дека смесата е готова кога ќе почне да се одделува од ѕидовите на садот. Поделете го тестото на половина, завиткајте ги двата дела во мрсна хартија и ставете ги да отстојат во фрижидер 2 часа. Напрскајте ја работната површина и сукалото со шеќер во прав. Извадете го едниот дел од тестото и сукајте го додека не достигне дебелина од 6-7mm. Често придвижувајте го тестото и не дозволувајте да ви се залепи (ако е потребно, дополнително напрскајте со шеќер во прав). Треба да бидете брзи, затоа што тестото не смее да се стопли (затоа го поделивте на два дела). Од тестото исечете парчиња со помош на калап во форма на срце (треба да добиете околу 35 колачиња). Поставете ги колачињата на плех обложен со мрсна хартија за печење и ставете ги во претходно загреана рерна на 200°C. Оставете да се печат додека не почнат малку да потемнуваат, но не дозволувајте да почнат да стануваат кафеави (потребни се околу 7-9 минути). Извадете ги и оставете да се изладат. Сега доаѓа интересниот дел. Стопете го чоколадото на пареа (или на тивок оган постојано мешајќи) и оставете го малку да се излади. Ставете еден дел од чоколадото во готварски шприц со многу мал отвор (ако немате, земете мала кујнска најлонска кеса и со ножица сечете многу мал дел од едниот агол – 1 до 2mm). Со нежен притисок нанесувајте од чоколадото врз колачињата. Можете да избирате помеѓу декорација во вид на напречни линии или декорација во вид на точки со различна големина (како на сликите). Ако имате наплив на креативност, испробајте и некоја своја идеја. Можете да користите и комбинација од бело и темно чоколадо. Пред да преминете кон консумација или виткање на подарокот, оставете го чоколадото да се стврдне. user posted image user posted image
Совет Наместо прехранбена боја можете да користите поквалитетна боја за јајца од пореномиран производител. Ако сепак немате доверба во боите за јајца што се продаваат кај нас, тогаш побарајте прехранбена боја во некоја поснабдена слаткарница или во поголемите маркети.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

clock-img

02.02.2010, 17:08

clock-img

penelopa

pencil-img

3419

ИЗВОРНА ПОРАКА: Anushka
Инаку, прво (цел ден) Св. Трифун, а после, при легнување, Св. Валентин.

Хахаха така е најдобро...љубовта треба да се слави секој ден, а не само на 14 Февруари...порано разменувавме подароци, сега некако ми е подрагоцено ако е без повод.

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

clock-img

03.02.2010, 12:19

clock-img

ripce

pencil-img

2148

Не славам ни Св. Валентин, ни Св. Трифун, ќе славам Прочка.

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

Последни статии

article-img