Препорака на СЗО е дека секое овошје, зеленчук треба да се излупи пред јадење. Знаеме дека на многу места пишува дека во лушпата има најмногу витамини, но што е со оние отрови кои се исто така таму а доагаат со прскањето на растенијата? Јас на Лука сеуште му лупам скоро се, од причина и што нема доволно запчиња за да си ја прегризе сам лушпата а и за да не трујам уште од мало, а за себе никогаш не лупам ништо
01.08.2009, 08:15
Еца
6692
И јас сакам да и ги лупам јаболките, крушите и праските на Мартина, но таа јас како лупам таа си зема од лушпите и јаде, и затоа почнав во кујна да и го лупам па и давам да јаде, но таа го одбива и бара нелупени
_____________________________
Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.
01.08.2009, 16:08
Natasha5
830
Jas nikogas ne go lupam ovosjeto,zboruvam za mene koga go jadam.A na Jana ke vidime ima vreme,ke vidime dali ke lupime ili ne.
02.10.2009, 15:10
big_mama817
1331
зависи од овошјето или зеленчукот
_____________________________
Децата се најголемо богаство :)
02.10.2009, 15:13
mami
8680
леле и Лука не сака нелупено..гризе нелупено јаболко и после само ми ја плука лушпата, многу е смешен, а ако му го излупиш ке го изеде ама не со толку мерак..јаде и грозје само зависи од сортата- некое може да го јаде со лушпа а некое не- па тато лупи и грозје
02.10.2009, 15:21
profesorica
5709
обавезно го лупам овошјето и зеленчукот, точно е дека во кората има витамини но исто така и пестициди здобиени преку прскањето на истите.не прскано и нелупено јадеме од двор кај моите.
_____________________________
Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))
02.10.2009, 15:33
ivche
29
го делам мислењето со професорица, обавезно лупење, освен ако е од двор и не прскано. како што сме преплавени со бактерии посигурно е да се лупи. еден од начините да закачиш ешерихија коли, е да јадеш недомиено овошје
08.10.2009, 12:43
mother 29
4405
овошјето и зеленчукот од дворот не му го љупам,си грицка јаболче со кора,нема проблем...таму се витамините!
21.01.2010, 19:18
mis.
3845
Мартин не сака да јаде нелупено јаболко,мора прво мама и тато да го лупат.
19.02.2010, 22:53
BILJANA_G
491
Jas koga pravam sok ovosjeto odnosno jabolkite ne gi lupam vitaminite se vo luspata.Za da ispadnat site otrovni sostojki od prskanje jabolkite treba prven da se izmijat ubavo potoa da se stavat vo sad so voda i da stojat najmalku polovina cas potoa povtorno da se izmijat i da se izbrisat so krpa.Togas nema nikakvi otrovi na niv mi ima kazano rodnina koja raboti na aerodrom vo Frankfurt taka pravele.A isto mi ima kazano deka patlidzanot ne smee da se jade so luspa stetna e luspata.Otogas ni vo salata ne go stavam so luspa. A za jadenje na jabolka nikako ne mozam da ja odviknam Angela ne ja saka ako e izlupena,duri ponekogas jabolkata ja pluka samo luspata ja vrti vo usta.
20.02.2010, 00:04
ripce
2148
Обавезно, ако осети луша одма плука... исто и за сокот што го правам во соковникот го лупам овошјето и зеленчукот.
Не знам зашто би бил штетен патлиџанот ако се јаде со лушпа
Доматот содржи и ликопен. Ликопенот е јак антиоксиданс од групата на каротиноиди. Човечкиот организам не може да ги синтетизира каротиноидите, па затоа тие може да се внесат во организмот само преку храна богата со ликопен. Апсорпцијата на ликопенот е поголема и подобра кога се консумираат производи од домат, отколку кога се консумира свеж домат. Се претпоставува дека при готвењето на доматот, од него се ослободува ликопенот, и на тој начин тој полесно може да се апсорбира. Ликопенот е докажан антиоксиданс кој помага во отстранувањето на слободните радикали од организмот. Слободните радикали се нестабилни молекули на кислород, кои предизвикуваат рак и други сериозни заболувања. Поради тоа, доматите играат клучна улога во превенцијата и лекувањето на многу сериозни заболувања. Истражувачите и научно ја потврдиле заштитната улога на ликопенот во настанувањето на ракот на простата, како и во намалување на ризикот за рак на желудникот, на дојката и на кожата. Мажите кои консумираат 10 домати неделно имаат 45% помали шанси да заболат од рак на простата. Ликопенот може, исто така, да го успори и растот и ширењето на ракот на простата кај лица кои веќе се заболени од оваа малигна болест. Ликопенот го има во лубеницата, црвениот грејпфрут, гуавата, папајата, но најмногу го има лушпата на доматот. Препорачан дневен внес на ликопен е од 5–10 mg.
_____________________________
"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."
20.02.2010, 00:09
suzeto
1297
lele moeto nisto ne jade od ovosje zelencuk nisto ne sakat ni da probat.vika;neubo mi prajt vo ustava
20.02.2010, 01:39
zvezdi4ka_bt
21
imam procitano deka mnogu od ovosijeto i zelencukot sostojuvat golema kolicina na vitamini i minerali samo vo nivnata luspa
_____________________________
Време е да престанеме да ги чекаме изненадните подароци на животот, сами треба да создаваме живот.
20.02.2010, 07:25
BILJANA_G
491
Za domatot taka mi kaza tetka mi sto pravi hrana za luge od prva klasa na aerodromite,sigurno znaat sto e dobro a sto ne.
20.02.2010, 09:36
ripce
2148
Билјана можеби во Германија и е така како што велиш, ама таму овошјето и зеленчукот е надуено, големо, навистина убаво на изглед, ама без никаков вкус, а за тоа во какви услови и растено и колку пати е поминато со пестициди да не правиме муабет. Баба ми и дедо ми доаѓаат секоја година од Германија и носат од нивното овошје имам пробано и ја имам воочено разликата, а и тие ја имаат, зашто инаку на дедо ми додека е тука секое утро доручекот му е скинат патлиџан од градината што ни е во дворот. И тоа секогаш го јаде со лушпа, можеби во Германија е така, со овие патлиџани што се на пазар и за кои не знам како се растени, ама од нашата градина, ма не знам кој да дојде да ме убедува дека патлиџанот со лушпа е штетен, нема да се согласам.
_____________________________
"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."
20.02.2010, 11:31
Sandric
508
Lupam se osven na primer patlidzan ili nesto takvo so tenta kora
19.04.2010, 18:36
Natali85
1
Јас на Валентино сеуште му лупам несака да јаде инаку.
20.04.2010, 09:17
topce
523
се си лупам и овошје и зеленчук доколку имаат кора, вклучувајќи ги и патлиџанот и морковот
20.04.2010, 09:53
melody
743
Obavezno se lupam zosto ovosjeto i zelencukot go kupuvam i neznam pod kakvi uslovi e rasteno
20.04.2010, 10:03
matushka
510
Sekogas gi lupam i za mene u za Mateja.
23.08.2011, 11:46
arh_diz
7198
Nastojuvam da mu davam izlupeno , mada go jade i nelupeno primer kajsija
_____________________________
Биди тоа што си
23.08.2011, 11:49
miana
6152
ако е природно,не прскано ( од нашиот двор) не и го лупам ..Но доколку е пазарско или не толку тазе - обавезно го лупам...НО убаво го мијам ( се подразбира)
23.08.2011, 12:53
Felly RR
7977
Толку сум навикната се да лупам, што дури и да е домашно, растено во двор, не прскано, пак ќе го излупам, ретко нешто ако се работи за слива/кајсија не лупам.
_____________________________
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.
23.08.2011, 13:06
bebe82
301
ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandric
Lupam se osven na primer patlidzan ili nesto takvo so tenta kora
Особено патлиџанот МОРА да се лупи.
27.03.2012, 13:14
vezilka RR
4931
Хе,хе..лупам се што може да се излупи од причина дека купувам на пазар и не знам што е прскано а што не. Некогаш кога имам од некој познат и со сигурност знам дека не е прскано не го лупам ама тоа е реееетко.