cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

зимско/летно сметање на времето

clock-img

22.10.2009, 12:54

clock-img

big_mama817

pencil-img

1331

Од недела еден час порано ќе се разденува, но и порано ќе се стемнува.
Летното сметање на времето ќе почне повторно на 28 март 2010 година.
Инаку, воведувањето на летното сметање на времето бил долг процес и често пати бил менуван во текот на годините. Се почнало со Бенџамин Френклин, кој додека бил американски делегат во Франција, во 1784 го напишал есејот „Економичен проект".
На 21 мај 1916 година, Велика Британија следејќи го примерот од Германија, по прв пат го воведува летното сметање на времето. Отпрвин договорот бил часовниците да се поместуваат по 20 минути во текот на 4 последователни недели, односно вкупно 80 минути.
Причината била, исто како и денес, повеќе да се искористи сончевата светлина во текот на приквечерието, а помалку светлина да остане неискористена во текот на утрото, но сето тоа да не биде многу драстично.
Во Европа, во 1996 година постигнат е договор од зимско кон летно сметање на времето да се преминува во последната недела од месец март, точно во 01:00 часот наутро според Универзално време, односно во 02:00 часот според средноевропско време.
Од 2007 Американците го сменија начинот на кој го сметаат времето, односно почетокот и крајот на летното сметање на времето, така што сега тие ги менуваат часовниците вториот викенд од март и првиот викенд во ноември.
Повеќето од земјите на екваторијалниот појас воопшто не го менуваат времето, бидејќи таму и не се чувствува многу промената на должината на денот и ноќта во текот на годината.
Враќањето од летно кон зимско сметање на времето е во последната недела од октомври.

извор:а1

< Поракaта ја уредил mother 29 -- 26.3.2010 12:57:28 >

Децата се најголемо богаство :)

clock-img

22.10.2009, 12:59

clock-img

mami

pencil-img

8680

незнам зошто ама на мене не делува ниако ова...кога треба да се менува времето слушам коментари- аа ке поспиеме час повеке или помалку, па неможам да се навикнам дека не е 4 туку е 5 часот...јас само го местам мобилниот и толку, не се замарам како би било по старо или ново...како е кај вас?

clock-img

22.10.2009, 13:09

clock-img

Leonida

pencil-img

411

Исто и јас. Само ке го наместам саатот и толку. Потоа пак се си тече нормално.

clock-img

22.10.2009, 13:10

clock-img

big_mama817

pencil-img

1331

исто и јас не се замарам многу но добро е чисто информативно да знам user posted image

Децата се најголемо богаство :)

clock-img

22.10.2009, 13:10

clock-img

mis.

pencil-img

3845

Па и јас не се змарам со тоа но кога ќе видам надвор 16-17 часот веќе темница баш и не ми е се во ред што се смени саатот.Ќе се сетам само леле лето цел ден имаш пред тебе а вака само што ќе се разбудиш а веќе се стемнува.user posted image

clock-img

22.10.2009, 14:15

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

и мене ми е исто само ке го поместам саатот и толку.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

clock-img

23.10.2009, 09:42

clock-img

ripce

pencil-img

2148

и мене ми е исто само ке го поместам саатот и толку

потпишувам!

clock-img

23.10.2009, 10:37

clock-img

elle

pencil-img

613

Се е во ред тоа но ако бидес баш тој ден трета смена и на 8 те саати ти додадат уште еден не е баш ок 

clock-img

23.10.2009, 10:42

clock-img

Еца

pencil-img

6692

ИЗВОРНА ПОРАКА: elle

Се е во ред тоа но ако бидес баш тој ден трета смена и на 8 те саати ти додадат уште еден не е баш ок 

user posted image ме насмеа елле. Па ќе си бараш дати го платат тој часuser posted image Иако кај нас тоа не функционира така. Инаку мене менувањето на времето и не ми менува нешто посебно.

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

28.10.2009, 12:44

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

мојот Марко никако  да научи дека е сменет сатот user posted image  user posted image  се буди во 6,а легнува во 8!и вашите деца "поместија"?

clock-img

28.10.2009, 12:46

clock-img

mis.

pencil-img

3845

Па и не приметив некоја рзлика кај моите деца во однос на заспивање и будење.Ги заспивам пак во исто исто се будат иако е разлика 1 саат.

clock-img

28.10.2009, 12:49

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

не исто си заспива во 9 ипол -10 а станува 6 ипол-7.

clock-img

28.10.2009, 12:53

clock-img

Bogdancanka

pencil-img

5422

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Па и јас не се змарам со тоа но кога ќе видам надвор 16-17 часот веќе темница баш и не ми е се во ред што се смени саатот.Ќе се сетам само леле лето цел ден имаш пред тебе а вака само што ќе се разбудиш а веќе се стемнува.user posted image

Isto Misuser posted image

clock-img

26.03.2010, 12:54

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

сега во недела ке ги поместиме часовниците за еден саат место 2 ке биде 3 часот

clock-img

26.03.2010, 15:34

clock-img

Leonida

pencil-img

411

Официјално отварање на сезона пролет/лето 2010user posted image

clock-img

26.03.2010, 15:35

clock-img

matushka

pencil-img

510

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Konecno ke se vrakam vo den doma!

clock-img

26.03.2010, 15:35

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

Oficijalno e stignata proleta , i pokasno ke se stemnuva

Биди тоа што си

clock-img

26.03.2010, 15:37

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

добро што ме потсетивтеuser posted image user posted image user posted image  

clock-img

26.03.2010, 15:41

clock-img

BEBICA

pencil-img

2014

Monika cela zima spiese po letno vreme.user posted image user posted image user posted image user posted image Taka da sega nema ni da primeti sega.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

clock-img

29.03.2010, 13:32

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

имавте ли проблем со спиењето на дечињата сега со смена на времето?
ние вчера станавме во 9 по ново и цел ден не заспа,сабајле се успавме за во градинка,го разбудив во 8.30user posted image

clock-img

29.03.2010, 13:42

clock-img

mis.

pencil-img

3845

ИЗВОРНА ПОРАКА: mother 29

ние вчера станавме во 9 по ново и цел ден не заспа,сабајле се успавме за во градинка,го разбудив во 8.30user posted image

И ние исто се успавме сабајле за во градинка а синоќа стефан не правеше проблем си заспа стандардно 21 по ново а мартин чекаше ние да легнеме па и тој со нас.

clock-img

29.03.2015, 12:55

clock-img

Melanija RR

pencil-img

7052

Денес Почна летното сметање на времето

Со поместување на стрелките на часовникот за еден час нанапред, во 2 часот наутро почна летното сметање на времето што ќе трае до последната недела на октомври годинава.

user posted image

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

clock-img

29.03.2015, 18:24

clock-img

lukajana RR

pencil-img

1481

Не знам за вас ама мене многу ме нервира ова со саатот денес .Ич не сум во тек со времето user posted image сите часовници различно ми кажуваат и не знам кој е точенuser posted image .

Сакам кога ми зборуваат зад грб зашто тогаш знам дека сум еден чекор пред нив

clock-img

29.03.2015, 18:36

clock-img

hopeless

pencil-img

529

И мене денов ми е пореметен. Секогаш кога ќе се смени саатот јас само велам „а сега требаше да биде 5, ама е 6“ user posted image
Ајде, до утре, задутре, би требало да се вратиме во нормала.

Последни статии

article-img