Redovno sum na sajtot na Ringeraja,gi sledam Vasite odgovori na mnogu prasanja od roditelite.Sakam da Ve prasam za nesto sto eve kako nablizuva periodot,se poveke i poveke me maci,ne mozam da spijam,razdrazliva sum.... a,mislev se pomina.Ne znam kako prvo sebesi da si pomognam,a posle kako da se postavam.Imeno,imam detence od 7godini.Na 1godina,posle mnogu testiranja ni kazaa deka NE SLUSA.Toa bese prviot shok za nas(dobiv i pareza na liceto,so koja i den denes maka macam),potoa ni kazaa deka ima resenie,mora da se operira,kolku pobrzo,tolku podobro-radi govorot.Operacijata sekako nadvor od Makedonija.Cinese 28 000 EVRA-toa bese vtoriot shok.Sekoj roditel go saka najdobroto za svoeto dete,i znaejki deka sepak IMA resenie da ne bide deteto gluvo,parite ke gi sobere.Ja prodadovme kukata.Go operiravme-SE NA NAS TROSOK,a ne samo 20posto kako sto pravat drugite koga se operiraat nadvor.,zatoa sto FZO i ORL klinika samo ne maltretiraa,si ja podavaa topkata eden na drug,a vremeto proagjase.Izgubivme tri godini cekajki,de zakazete,za magnetna(aparatot ne raboti,dojdete posle nekolku meseci),pa posle drug aparat ne rabotese....."PREKRASNO ZDRAVSTVO".Otkako go operiravme,fala mu na Boga i na celiot personal vo bolnicata vo Hrvatska,sega e super,slusa duri i koga go vikame so shepot.AMA,naidovme na otfrlanje od sredinata,pokazuvanje so prst,izbegnuvanje na decata da se druzat so nego(poradi nivnite majki)....Go zapisavme vo redovna gradinka,priemot bese prekrasen,blagodarenie na vospituvackata,site decinja go prifatija,duri i se karaa megju sebe koj da si igra so nego.Ovaa godina pauziravme za uciliste radi govorot,megjutoa zdravje od Septemvri ke trgneme vo redovno uciliste.Se plasam,veruvajte.Po celi noki ne spijam,ne znam kako ke go prifatat decata.Se plasam dane mu go trgaat aparatceto(toj e mnogu miren,saka da si igra,da se druzi,no i mnogu e cuvstvitelen).Ne znam kako da se postavam?Vo naselbata kade sto ziveeme,nema drugarcinja.Ima deca polno,no koga ke slezeme dolu,decata pocnuvaat da si igraat so nego-normalno im bese cudno na pocetokot,me prasaa sto mu e toa na uvoto,i jas im objasniv,i nemase nikakov problem.No koga nivnite majki gledaat niz terasite deka igraat so moeto,vednas gi pribiraat doma,demek "MORA DA SPIJAT''.Ve molam da mi pomognete,nemam so kogo da razgovaram.Site sto mi bea"PRIJATELKI"sega "imaat rabota",nemaat veke vreme za nas.Blagodaram.Pozdrav.