за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."
27.03.2012, 13:35
Mihaela 2010
4230
I jas!
27.03.2012, 14:21
temjana
1159
и јас лупам се бидејки сметам дека кората е преполна со пестициди и колку и да ја миеш не можеш се да измиеш. Што е сигурно сигурно е
27.03.2012, 14:24
AnnaMolly RR
6409
За Филип се лупам, ама за мене не (освен нели банани, киви, портокали и слично).
23.04.2012, 10:34
Felly RR
7977
5 храни кои никогаш не треба да ги лупите Краставица Краставицата е зеленчук кој не треба да го прескокнувате. Освен тоа што е ниско калоричен зеленчук, краставицата има лушпа која е особено корисна. Основната компонента на лушпата на краставицата (силика) помага во формирањето на колагенот на кожата. Оваа лушпа нема лош вкус, па затоа наредниот пат кога ќе правите салата ставете ја краставицата неизлупена.
Јаболко Истражување во Cornell University, покажало дека лушпата на јаболкото содржи 87% повеќе фитохемикалии кои се борат против ракот, отколку сочната внатрешност на јаболкото. Лушпата на јаболкото нема лош вкус и лесна е за џвакање. Помогнете му на вашето тело да се бори против болестите и јадете го јаболкото цело.
Портокал Надворешната лушпа на портокалот е богата со д-лимонин, кој е непријател на UV зраците. Според истражувачите на универзитетот во Аризона, Америка, консумирањето на една чајна лажичка изрендана кора од портокал неделно, го намалува ризикот од рак на кожата за 30%. Ако не ви е пријатно да ја јадете кората сурова, измешајте ја во салата. Така салата ќе добие убава арома и вие без проблем ќе ја изедете кората.
Модар патлиџан Лушпата на еден модар патлиџан во просек содржи 300mg насунин, антиоксиданс кој ги заштитува мозочните клетки, 200mg калиум и 13mg магнезиум. Ако го јадете овој зеленчук похован, никогаш нема да ја забележите лушпата, а таа ќе се бори за вашето здравје.
Киви Основните компоненти на лушпата на кивите помагаат во борбата против бактерии како стафилококи и Ешерихија коли. Лушпата на кивите не е пријатна за јадење. За да ја внесете без да ја забележите, исечете ја кивата на тенки парченца или измешајте ја во салата.
извор:фемина.мк
23.04.2012, 10:49
Maca25
7558
ИЗВОРНА ПОРАКА: temjana RR
и јас лупам се бидејки сметам дека кората е преполна со пестициди и колку и да ја миеш не можеш се да измиеш. Што е сигурно сигурно е
и јас баш заради пестициди се си лупам. Дури и доматите ги лупам.
23.04.2012, 10:52
Felly RR
7977
Краставица и јаболко би и дала на М нелупени ако знам дека не се прскани, ама КИВИ ни јас не би јадела со лушпа.
23.04.2012, 17:15
niki
4299
Lupam sekogas kivi, banani, portokali, tikvicki i modri patlidjani, se ostanato zavisi od raspolozenie nekogas lupam nekogas ne.
23.04.2012, 21:30
nadica
4381
samo krastavicata i jabolkata (dodeka se svezi i mladi) ne gi lupam od ostanatoto lupam se od navedenoto a inaku i domatot ne go lupam
23.04.2012, 22:39
suzeto
1297
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: temjana RR
и јас баш заради пестициди се си лупам. Дури и доматите ги лупам.
sve se prska uste vo samoto cutenje sto znaci sve e i vnatre a ne samo na luspata
29.04.2012, 16:51
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR
Мамички, а јабоката пред да ја ставите со соковник ја лупите?
ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР
Зависи, јас ја лупам ако е јаболкото онакво исчукано, рапаво или ако се двои лушпата лесно... а најчесто ги лупам од шубе да не не сум го измила убаво
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR
Кога беше помал му лупев ама сега не, а и знам дека јаболката не се прскани , наше производство се, а ако купам мислам дека би лупела како и се друго
01.12.2012, 10:58
zzaa
884
lupam se
21.02.2014, 01:47
Defne90 RR
1991
И јас дефинитивно им лупам се,знаеме дека нема напрскано овошје па од таа причина и го лупам.Инаку витамините се кријат во лушпата ама џабе е кога е прскано,полна е со отрови и хемикалии.
21.02.2014, 01:47
Defne90 RR
1991
И зеленчукот исто така.
21.02.2014, 11:38
princessa
1056
lupam se zasto se se sobira vo korata od hemikaliite sto gi upotrebauvaat za zastita. E koga e od dvor i e cisto organski ne lupam se pravam isklucoci zasto korata sodrzi najveke vitamini
15.04.2014, 09:35
vanessa30
663
За мене некогаш лупам, некогаш не. Едни викаат здраво е целулозата, други викаат прскано е. А немам некаде од каде со 100% сигурнност ке купам органско. А за син ми лупам, бидејки не ги јаде лушпите.