за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
dali se dobija novcana pomoc ukoliko je majka stranac i koja je procedura?
23.03.2010, 20:04
Tanja K.
563
izvini Pacuvce,vo pravo si.Gresno procitano A jas nezemav ,za mene bese smenet veke zakonot.
25.03.2010, 17:08
Annabel
425
Јас пак на темава, не дека сум алчна за пари, ама да си земам ако ми следува еднократната парична помош од општината....
За општина Центар каде треба да се обратам, или ако нема никој од општина Центар, мамички од другите општини во која служба во вашите општини поднесовте барање за едниократна парична помош?
Денес поднесов документи за паричен надомест за второ дете и никој не ми спомна дека ќе треба да поднесувам потврди за вакцини, а гледам дека вие поднесувате...Како оди тоа? Самоиницијативно ги носите или пак ви испраќаат нешто по пошта?
25.03.2010, 17:30
fantom
173
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annabel
Јас пак на темава, не дека сум алчна за пари, ама да си земам ако ми следува еднократната парична помош од општината....
За општина Центар каде треба да се обратам, или ако нема никој од општина Центар, мамички од другите општини во која служба во вашите општини поднесовте барање за едниократна парична помош?
Денес поднесов документи за паричен надомест за второ дете и никој не ми спомна дека ќе треба да поднесувам потврди за вакцини, а гледам дека вие поднесувате...Како оди тоа? Самоиницијативно ги носите или пак ви испраќаат нешто по пошта?
Eve deka kaj nas jas gi brkam tie raboti ke se obidam da ti pomognam.Kako prvo,uste koga si otisla da gi podnesuvas dokumentite za vtoro dete na isto mesto trebalo da gi podneses i dokumentite za ednokratna pomos.Barem kaj nas e taka.Taka da prviot mesec treba da dobies ednokratna pomos i nadomest za vtoro dete istovremeno. Inaku za vakcinite i toa trebalo da ti kazat,toa e obavezno i ne isprakaat nisto po posta.Koga ke go vakciniras deteto go davas obrazecot koj prethodno ti go davaat od socijalnoto,i tuka doktorot udira datum i pecat koga e vakcinirano deteto.Toj list,obrazec si go kopiras,a originalot go nosis vo socijalno odma otkako ke go vakciniras deteto.Naredniot mesec koga ke go vakciniras so kopiraniot list ke si ides i pak ke go dades za da udrat nov pecat i potpis,pak kopiras i pak go davas originalot vo socijalnoto i se taka dodeka ne ti zavrsi nadomestokot za vtoro dete koj trae 9 meseci.Ako nesto pak ne ti e jasno slobodno prasaj so mozam ke ti pomognam
31.03.2010, 14:29
MamaOhrid
411
Се изненадив. Денес ми префрлија породилото за февруари. Некако ко рано ми дојде, ги очекував парите кон 10 април. Како и да е,супер ми дојдоа.
06.04.2010, 13:56
Tanjicka
475
mamicki, do kade ste so parite od porodilnoto? jas posledno zemav za dekemvri, a od rabota se mi e podmireno zaklucno so februari.zemala li nekoja od vas za januari i koga, i imate li broj telefonski nekoj da se javam da prasam imaat li aber pari da pustat?
07.04.2010, 16:30
Annabel
425
Дали земал некој породилно за февруари?
Јас прв пат ќе земам породилно, дали задолжително прво мора да добијам решени за да ми стигнат парите?
09.04.2010, 17:32
MamaOhrid
411
Да, јас зедов породилно за февруари на 31.03.
09.04.2010, 17:45
Еца
6692
Дали некој доби пари од социјално за второ/трето дете откако ги обнови документите?
09.04.2010, 17:48
pacuvce
1289
Јас последни пари за второ дете добив за декември,а дури вчера добив решение за обновените документи...Од парите ни трага ни глас...
09.04.2010, 23:50
Maca25
7558
јас добив еднократна парична помош од 10000 ден минатат година од општина карпош. Се водиме на адресата на свекрва ми во карпош 2, а живееме во центар. Мм ми ја однесе само отпусната листа, изводот на нина и извод на венчани. Ништо друго. после 2 месеци не известија дека парите се префрлени на сметка.
16.04.2010, 23:08
Tanja K.
563
Дали има кај некој стигнато на трансакциска сметка,пари за второ дете.Јас добив пред 1-2 недели решение дека е одобрено.Ама пари нема!!!!!
16.04.2010, 23:14
pacuvce
1289
ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanja K.
Дали има кај некој стигнато на трансакциска сметка,пари за второ дете.Јас добив пред 1-2 недели решение дека е одобрено.Ама пари нема!!!!!
Тања,исто е и кај мене...Решение има,пари нема!!!
17.04.2010, 01:07
Snowhite RR
5042
ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjicka
mamicki, do kade ste so parite od porodilnoto? jas posledno zemav za dekemvri, a od rabota se mi e podmireno zaklucno so februari.zemala li nekoja od vas za januari i koga, i imate li broj telefonski nekoj da se javam da prasam imaat li aber pari da pustat?
Јас добив породилно за јануари на 29.03 а инаку и кај мене заклучно со фебруари се ми е подмирено од работа а за еднократната помош ниту решение нуту пари се уште немам видено, пред повеќе од еден месец ги поднесов документите
17.04.2010, 01:09
Snowhite RR
5042
Дали земал некој породилно за февруари?
Јас прв пат ќе земам породилно, дали задолжително прво мора да добијам решени за да ми стигнат парите?
Јас за јануари добив решение, мислам дека првиот пат е задолжително, а после тоа не знам, за фебруари немам добиено решение ниту пак пари, некоја од поискусните мамички нека ми каже дали секој месец се добива решение или само првиот пат
17.04.2010, 13:34
lidijas
199
Jas dobiv porodilno za februari pred nekoj den. Inaku Resenie stignuva samo ednas i potoa isplakaat pari za porodilno. Prviot mesec se kasni mnogu moze da zemete porodilno za mesec-dva iako site dokumenti se vo red. Uzas. Od opstina Karpos sleduva ednokratna paricna pomos mislam bea 6000 den. Isto taka i od Centar za socijalni grizi ili Detska zastita ima ednokratna pomos od okolu 5000 den. a se podnesuvaat dokumenti vo podracna ednica(za Karpos e vo Vlae)najdocna do tri navrseni meseci na bebeto.
17.04.2010, 13:40
Leonida
411
Јас за фебруари немам уште добиено породилно, а претходниот месец ми префрлија на 9ти. И тоа страшно ме нервира. Секој месец во различен термин ми префрлуваат Инаку и јас имав поднесено во општина Карпош и по 2-3 месеци ми префрлија 6.000 ден., а од Центарот за социјални грижи не ми се стигнати уште.
17.04.2010, 13:54
Палешка РР
7505
Јас не сум зела боловање од јануари , а додатокот за второ дете ми иде редовно.
17.04.2010, 14:10
srnicka
413
Konecno i jas dobiv porodilno denes, za noemvri i dekemvri :))))).Neznam samo zosto razlikata e od okolu 3000 den pomalku za dekemvri. Neli odprilika treba da se isto za sekoj mesec. Jas bev osigurana na 15000 den. Vo resenieto mi stigna suma od 14500, a za dekemvri mi e 11000 prefrleno.
17.04.2010, 14:10
big_mama817
1331
колку што јас знам боледување нема и пари за трето дете бидејќи наводно буџетот бил празен
17.04.2010, 14:14
srnicka
413
Ima . jas denes zemav prvpat
17.04.2010, 16:34
Tanjicka
475
lele, citam deka pustale pari i epten se izraduvav, srekan onaka proveruvam na smetkata i ne mi prefrlile i epten se iznervirav, posledno mi prefrlija na 09.03.10 za dekemvri, a veke mi e od rabota se podmireno zaklucno so mart, abe ke zbesnam, sto mislat od vozduh li da ziveeme .kazete mi dali nekoj ima telefonski broj kaj da zvonam vo ponedelnik i da prasuvam?
17.04.2010, 16:54
viksa
220
i mene mi pustija pari pred dva dena. dosega site meseci redovno mi isplakale
17.04.2010, 18:37
MamaOhrid
411
ИЗВОРНА ПОРАКА: srnicka
Konecno i jas dobiv porodilno denes, za noemvri i dekemvri :))))).Neznam samo zosto razlikata e od okolu 3000 den pomalku za dekemvri. Neli odprilika treba da se isto za sekoj mesec. Jas bev osigurana na 15000 den. Vo resenieto mi stigna suma od 14500, a za dekemvri mi e 11000 prefrleno.
И јас секој месец земам различен износ, за февруари беше убедливо најмал. И прашав во фондот, а оттаму ми рекоа дека секој месец износот се менува зависно од просекот на фирмата.
17.04.2010, 18:40
viksa
220
ИЗВОРНА ПОРАКА: MamaOhrid
ИЗВОРНА ПОРАКА: srnicka
И јас секој месец земам различен износ, за февруари беше убедливо најмал. И прашав во фондот, а оттаму ми рекоа дека секој месец износот се менува зависно од просекот на фирмата.
jas mislam deka sumata na isplatata bi trebalo da bide iste sekoj mesec (kaj mene e taka). Sumata sto ja isplakaat zavisi od prosekot za plata sto sekoj firma bi trebalo da go ima. Spored toa i sekoj mesec bi trebalo isplatata da bide ista.