за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Ve molam ako sakte da mi dadete informacija od ko ke ti stigni resenieto za porodilnoto uste kolku vreme treba da se ceka za da se isplati.Porodena sum vo april a izlegov 45 dena pred termin od rabota nemam skrsen denar videno ni za ednokratnata pomos a ni porodilno VE MOLAM koj e drug april porodeno da mi kazi dali se oparil. POZZ
12.06.2010, 13:04
brineta88
459
За еднократна помош треба да поднесеш документи во завод и после неколку дена ќе ја добиеш, барем така беше случајот кај мене
Women were made from a man''''''''''''''''s rib, not from his head to be superior, not from his feet to be walked on, but from his side to be equal, from under his arm to be protected and from next to his heart to be loved...
12.06.2010, 13:56
Палешка РР
7505
ИЗВОРНА ПОРАКА: opasna
Ve molam ako sakte da mi dadete informacija od ko ke ti stigni resenieto za porodilnoto uste kolku vreme treba da se ceka za da se isplati.Porodena sum vo april a izlegov 45 dena pred termin od rabota nemam skrsen denar videno ni za ednokratnata pomos a ni porodilno VE MOLAM koj e drug april porodeno da mi kazi dali se oparil. POZZ
Мислам дека побрзо ќе добиеш еднократна помош, ако ти се средени и поднесени сите документи. А за породилното боледување, како одат работиве во државата ни, ќе почекаш малку јас се породив во декември, а зедов породилно во Март и тоа со врски
14.06.2010, 11:31
zaklina
48
mamicki ve molam kazete mi po kolku % od plata vi isplakaat porodilno?jas od fev sum na porodilno a duri denes mi stigna resenie za nadomestok i toa so 5000 den pomalku od platata sto ja zemav.kako e kaj vas?
14.06.2010, 11:43
viksa
220
жаклина, јас знам дека на породилно отсуство треба да исплаќаат 100% од просекот на платата што си го имала во последните 6 месеци (кај мене барем до сега е така). Доколку мислиш дека нешто не е во ред со исплатата веднаш реагирај и подетални информации побарај од одговорните луѓе во фирмата каде што работиш.
14.06.2010, 12:29
MamaOhrid
411
Ако земаш плата повисока од 32.000 ден, максимумот што го земаш од фондот е токму 32.000 ден. Ако земаш помалку треба да земаш породилно онолку колку што ти е платата. Јас решение воопшто немам добиено, а пари земам секој месец различно. Разговарав со раководителката на сметководство кај мене на работата и ми рече дека за оние месеци кога има помалку работни денови и надоместокот ќе е помал, бидејќи во фондот пресметуваат основица по час и ја множат со бројот на работни часа во месецот. Ако месецот има помалку денови и надоместокот по автоматизам е помал.
14.06.2010, 13:00
zaklina
48
ke proveram utre sto ne e vo red.jas zemav fiksna plata i ne znam od kade go izvadile toj prosek -5000. vo sekoj slucaj vi blagodaram mnogu
14.06.2010, 13:18
beki RR
511
Заклина, мене ми се случи нешто слично.Тоа е проблем кој го прават во фондот за здравство.Ми испратија помалку пари .Кога отидов ми рекоа дека тоа не е просек од мојата плата туку просек од целата фирма. Мегутоа нив и тој просек за целата фирма им беше згрешен.Се побуднив, дека знам јас многу добро како се бара просек и дека не знам по која математика тие бараат просек, некој нова ли имаат измислено.После увидоа дека имаат грешка , и ми рекоа дека ќе ја исправат во наредниот месец , а тоа што сум го зела не може да се промени,разлика не дадоа, многу им било комплицирано.Оди таму , отвори си ги очите оти како кратат чудо едно.
15.06.2010, 17:24
MamaOhrid
411
ИЗВОРНА ПОРАКА: MamaOhrid
Денес е 9 јуни, јас уште немам земено породилно за април .
Денес е 15 јуни и конечно зедов породилно за април. Овој месец со најдолго чекање. Аман веќе.
16.06.2010, 18:28
opasna
23
jas sum porodena na 20 april a od 19 mart sum na porodilno i so oci nemam videno skrsen denar a mi stigna resenieto a porodilnoto a pari nema
17.06.2010, 16:26
opasna
23
DA VI KAZAM SE OPARIV JJJJJJJJJJJJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
01.07.2010, 20:32
opasna
23
Za maj ima nekoj zemeno porodilno ???????????????
01.07.2010, 23:36
Snowhite RR
5042
Па јас уште за Април немам земено, а не па за Мај
02.07.2010, 00:14
JUKI
110
Јас се уште немам земено боледување откако останав на трудничко. (од 1 Март) Март, Април,Мај,Јуни....... НИШТО НЕМА!!!
02.07.2010, 11:14
MamaOhrid
411
Јас треба породилно за мај да земам, а во меѓувреме бидејќи сум на годишен одмор земав и плата за јуни. Сега супер ќе ми дојдат парите од породилното.
02.07.2010, 13:07
Палешка РР
7505
И јас не сум зела за Март
02.07.2010, 21:10
opasna
23
lele ve zalam jas za maj i juni nemam zemeno
05.07.2010, 11:55
keti84
31
мамички утре треба матичната да ми го затвори боледувањето и треба да одам на лекарска комисија. Има некој искуство како идат тие работи со лекарската комисија и каде се наоѓа точно, фала Ви
05.07.2010, 12:14
vezilka RR
4931
Лекарската комисија се наоѓа некаде кај Педагошка, не знам точно оти мажле одеше. Иначе обично тие ти даваат боледување за еден мсец и понатака треба секој месец истата постапка. Иначе за време на тоа боледување земаш 80% од плата..
05.07.2010, 12:44
keti84
31
имав читано некаде на форум на тема за лекарската комисија, се убив од барање и не можам да го најдам. Може некој да ми помогне, а се сеќавам дека таму имаше доста опишано како идат тие работи
07.07.2010, 14:10
MamaOhrid
411
Денес ми стигна породилното за мај.
09.07.2010, 00:05
Slagjana
463
Мене ми стигна породилното за април
09.07.2010, 00:10
Палешка РР
7505
Леле, по оваа тема сум Немам земено породилно за Март
12.07.2010, 12:41
baby_bump
351
Читам за породилното од сите вас и косата на глава ми се крева.
Јас на породилно сум дури од Октомври, но уште сега ме фаќа паника како ќе издржиме тие неколку месеци само со платата на мм. Па тоа мало бебе има најмалку 100 евра месечни издатоци, па кирија, струја, храна???? Не знам каков е тој поттик за зголемување на наталитетот што ни го “дава“ државата, ама со каснење на породилно повеќе од 4 месеци ретко кој ќе се одлучи на бременост. Дури со ваков однос ќе бидеме приморани да се вратиме на работа колку можеме побрзо, зашто мене барем платата ми е редовна. Подобро да најдадм некоја жена да ми го чува детето а јас да одам на работа и да земам плата, отколку да седам на породилно без пари и само да се нервирам. Не знам идни мајки, што мислите вие за ова??
12.07.2010, 12:44
Палешка РР
7505
Јас тоа не би го направила за ниедни пари на светот!