за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
sakam pariiii jas nemam voopsto zemeno a od avgust sum na porodilno koga ke mi stignat , kolku kasnat?
31.01.2011, 14:37
danced
101
denes mi prefrlile pari za porodilno za mesec Dekemvri
31.01.2011, 19:00
skorpijana
683
kaj mene uste nema treba da zemam za noemvri
01.02.2011, 15:02
mmilena2
68
leleee lugeeee,zema li nekoj deneska za porodilno otsustvo pari???
01.02.2011, 15:30
gvenda
188
nemaaa a denes mi e rodenden nemozam nisto da se pocastam sram da im e a bas mislev ke me izraduvaat
01.02.2011, 16:23
skorpijana
683
nemaaaaaaa
01.02.2011, 16:28
Pepelaska *
3820
Да ве зарадувам денес се јавив во фондот и ми кажаа дека ги работеле за ноември а јас кутра од август сум па одговорниот си од фирмата уште не го однел изводот на детето и јас немам денар скршен и којзнае и кога ќе имам Денес се расправам со него и со тетките од фондот од кои едната беше перфектно љубезна а другата беше Бог да чува ми се развика како да сум и згрешила нешто ау како ме изнервира уште ме држи
01.02.2011, 16:53
baby_bump
351
E toa e, ti ke cekas pari a nekoj ke se zaebava so tebe, i posle ne se nerviraj............ Treba nekoj da gi podbere toa knigovoditelite vo firmite, ama sto da se pravi, privatni firmi, svoevolie, drzava sto najmalku vodi smetka za onie na koi im e napotrebna, so eden zbor HAOS drzava........... I jas se utepav zvonejki i dosaduvajki vo fondot, koga i kaj mene mojot knigovoditel bil malku zaspan...pa edvaj me opravija, a na telefon me set_aa de javi se za 5 minuti, de imame stranki na salt_er, de jas ne sum za taa problematika, potrazi go janko, petko, bla, bla..... strasen haos vladee..ako prodolzi vaka ke teba na rabota porano da se vratam, zasto drugo care nema, so edna plata ne se izdrzuva.
03.02.2011, 13:07
mmilena2
68
Lelee,3ti e ...i uste nema pari..c c c..i kaj vas li taka ...porodilnoto?
03.02.2011, 13:30
ben10
319
mene mi isplatija za mesec noemvri se nadevam deka ke stasaat i za dekemvri
03.02.2011, 13:47
skorpijana
683
denes donesoa za treto dete aj sega uste porodilnoto da mi go uplatat i ke bide suuuuuuuper
03.02.2011, 17:20
ole2004
686
Denes bev vo banka.Firmata vo koja rabotam mi pustila plata po greska,pa da gi vratam na smetkata na firma.Pari za porodilno uste nemam pusteno,a cekam od juli.Knigovoditelkata od firmata mi vika deka dokumentite se podneseni vo socijalno.Jas sum malku skeptik,da ne zgresila kako so platata Ako moze nekoj da mi kaze sto treba da nosam vo socijalno za sama da si proveram.Pozdrav
03.02.2011, 22:04
mamamoni
492
документите за породилно боледување се поднесуваат во фондот за здравство а не во социјално книговодителката треба тоа да го знае. јас сум на породилно од октомври месец а веќе за два месеци ми се исплатени пари имам другарка што работи во фондот и документите брзо ми ги средија. како и да е од јули е многу долг период
04.02.2011, 11:43
ole2004
686
Moja greska,mislev na fondot za zravstvo.Tolku se iznervirav vcera sto nema pari na smetka,pa morav da vnesam za provizija na bankata za da ja vrati platata na firma .
04.02.2011, 14:23
mamamoni
492
навистина ја претеруваат, провери да не ти се зафрлени некаде документите овде кај нас се е можно кога најмногу ти требаат пари тие се зафркаваат
08.02.2011, 11:04
mamaDragana
7
Moeto bebe ima polni 4 meseci,edni prijateli mi kazaa deka me sleduva paricen nadomestok od socijano za rodeno vtoro dete.Neznam dali e tocno ako znae nekoj neka mi kaze i neli e malku kasno bidejki bebusot e golem ili nema vrska.Inaku sum od Kratovo
08.02.2011, 12:48
ben10
319
ne davaat pari za vtoro dete definitivno,osven od opstinata i toa e znak ?
09.02.2011, 00:58
leona7
10
Zdravo, gledam deka nekoi od nas se ubavo informirani za toa od kade, kolku i kako se isplakjat parite i imam nekolku prasanja pa ako moze nekoja neka mi odgovori.... znaci vaka...
-Prvo za patoloshka bremenost boleduvanjeto od kaj se isplakja od fond za zdravstvo ili od socijalno, isto i porodilnoto od kade potocno. -Vtoro prashanje za iznosot nekoi spomnuvaat prosek od firmata ...sto se slucuva ako imas pogolema plata ....a firmata ima prilicno ponizok prosek...primer ti imas 40 000 a firmata prosek 15 000 ...kolku isplakjaat za boleduvanjeto a kolku za porodilnoto, dali ke mi platat 15000 kolku sto e prosekot na firmata ili ke presmetaat sredna vrednost od mojot prosek i prosekot na firmata -Treto kolku e maksimumot shto se isplakja za boleduvanje (patoloshka) i za porodilno.
Devojki..please ako znae nekoja neka mi odgovori... pozdravce
09.02.2011, 01:26
baby_bump
351
И за патолошка бременост и за породилно боледување, пари исплаќа фондот за здравство.
Висината на породилното е 100% од сумата што ти ја исплаќа фирмата на трансакционата сметка, а тоа е просек само од ТВОИТЕ последни 12 плати, не од просекот на фирмата. (Зашто ако е просек од целата фирма, така тие што земаат помали плати од остатокот од фирмата, породилното ќе им е повисоко од платата?). Ова го проверив неколку пати и сега кога ми дојде породилното се уверив дека е така.
За патолошка бременост не сум сигурна, но мислам дека е 80% од износот на платата.
НО. ако имаш повисока плата од 30 000 денари, породилното ќе ти биде максимум 30 000 денари, (ова се промени од пред 2 години кога во фондот се исплаќале многу високи износи на породилно, поради неколку фантомски вработувања со плати преку 100 000 денари, кога фондот извршил проверка на осигурениците и кога се открила таа фамозна далавера, висината на породилното ја ограничиле на 30 000ден.)
09.02.2011, 14:01
gvenda
188
zemala li nekoja za noemvri pari
09.02.2011, 15:26
gurgica
89
Deneska mi prefrlile pari za noemvri,konecno.
09.02.2011, 16:25
skorpijana
683
nema kaj mene be lele preteraa
09.02.2011, 17:22
mamamoni
492
ИЗВОРНА ПОРАКА: gvenda
zemala li nekoja za noemvri pari
да уште минатиот месец сега чекам за декември оваа недела