за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
neznam mene mi pustija za februari sega. Na 19 april. Mislev deka parite ke mi pristignat odednas za tri meseci ama tikvi. Martovskata plata koj znae koga ke ja dobijam.
23.04.2012, 10:25
Snowhite RR
5042
И јас имав боледување во јануар за нега на дете, па дури некни ми стигна решение дека ми е одобрено, ама парите не знам кога ќе стигнат ако за решението им требаше два месеца
23.04.2012, 12:32
libra.n
645
Strelec8, ima novini? Ajde te cekame so ubavi vesti denes
23.04.2012, 12:33
bari2
121
fetusce,za Mart seuste nikoj ne zel pari,taka da rano e.Na kraj na mesec treba da ocekuvas,zatoa ne ti pustile sega zaedno so Fevruari.No sega koga ke pustat pari i za tebe ke ima isplata,taka bese i vo mojot slucaj na pocetok.Ponataka zavisi kolku navremeno i koga uplakaat tvoite vo firma,ako vi pominuva plata redovno na 1vi vo mesecot i ti redovno ke zemas.
23.04.2012, 12:40
kikicka
4218
Еве инф.од пред 2 дена
Кратењето на буџетот во здравство за 10 милиони евра ќе удри по грбот на пациентите, кои нема со месеци да добиваат боледувања и други здравствени услуги. Маја Парнаџиева – Змејкова, директорка на Фондот за здравство призна дека со кратењето на 540 милиони денари од фондовската каса, ќе се пролонгираат роковите за сите исплати. - Во моментот, кога буџетот се намалува, ние како Фонд имаме две опции: првата опција е намалување на капитацијата на матичните лекари, намалување на буџетите на болниците, намалување на буџетите на приватните специјалистички ординации, намалување на квотите за лековите и ортопедските помагала. Втората опција е да не ги намалуваме правата на осигурениците, туку да се обидеме да ги пролонгираме роковите за наплата кон приватното и јавното здравство. Како менаџмент се одлучивме да ја избереме втората опција, односно во моментот фондот нема да крати од никакви буџети, капитација, лекови – истакна Парнаџиева – Змејкова. Директорката побара разбирање од здравствените работници, но потенцираше дека доколку немаат трпение, тогаш тие ќе мора да ја применат првата опција.
Извор-тајм.мк
23.04.2012, 12:57
bari2
121
Parite za rodilkite nema da kasnat(taka e napomenato),zatoa sto doagjaat od ministerstvo za trud i socijala,a ne od zdravstvo no za zal seto drugo ke docni.Sevo ova poslednive 3 dena bese po site vesnici.Pozdrav i se nadevam deka navistina ke ni pustat pari kako sto vetija.
23.04.2012, 13:03
Gardenia
682
е значи за оваа тема кога е во прашање многу се нервирам,значи стварно не ми влегува во глава како може толку да се касни со исплаќање на породилно,немало да има каснење како да не бе исто како и до сега , а парите што ги плаќаме за здравствено осигорување кај се...срамота има некој од тие пари што чекаат ух како се изнервирав
23.04.2012, 13:05
Anonimen
Strelec 8 kazi ni nesto????????????Cekame na tebe
23.04.2012, 15:25
jagodica
199
mene mi rekoja deka ako ne sum zemela do cetvrtok za fevruari da sum se javela pak vo fondot
23.04.2012, 15:53
libra.n
645
Jagodica, na koj broj se javuvas? Moze treba i jas da si prasam, ova ne e za trpenje poveke Za JANUARI cekam, ne e vo red ova gi nadminuva site granici
23.04.2012, 17:05
mamicki
1111
Мене ме интересира, ако е некој информиран, на кој начин и според кои критериуми ФЗОМ прави селекција кому ќе му исплати надомест на време, а кому не? Мислам дека станува збор за манипулации во подрачните единици, односно, за службениците да завршат работа со навремени исплати на „свои луѓе“, некого завлекуваат, т.е не му прават налог, оти се дели маса пари, ако не се лажам, така некој ќе земе надомест за два месеца, а некого ќе прескокнат и ќе го влечат. Или се лажам?
23.04.2012, 18:02
Ljubovce
377
Jas imam edno prasanje,ako nekoj znae da mi kaze.... imam uste 3 meseci od porodilnoto boleduvanje,megutoa vo momentov mi izleguva rabota super rabota i bi trebalo za edna nedela da pocnam (ako prifatam),e sega prasanjeto mi e dali dokolku smenam rabotno mesto,i pocnam pred da mi zavrsi porodilno,dali ke mi bidat isplateni uste tie tri meseci od fondot? ako nekojk e informiran ke mi bidam beskrajno blagodarna :)
23.04.2012, 18:07
bari2
121
Mamicki za da ne dojde do toa sto go napisa,Fzo kompjuterski se povrzani so Ujp,e sega koga od firmite kade rabotime ke pomine plata(znaci i za nas na porodilno e se plateno od strana na firmata),uplatata se gleda vo Ujp,sakale ili nesakale Fzo mora da napravat presmetki za tie rodilki za koi navremeno se plaka.Nekoi od firmite zemaat plata tocno na 1vi vo mesecot,pa zatoa tie rodilki zemaat navremeno,dodeka kaj onie koi platata pominuva nekade kon sredina na mesecot ostanuvaat za sledna isplata.I da sakaat nemozat da napravat selekcija,kompjuterite sami im vadat listi za rodilkite na koi treba da se napravi presmetka.
23.04.2012, 18:08
Nina31
21
Ljubovce, dokolku pocnes da odis na rabota pred istekot na porodilnoto boleduvanje, toa prestavuva prekin na boleduvanjeto, bez razlika dali e na staroto ili na novo rabotno mesto i vo sekoj slucaj nema da ti gi isplatat poslednite boleduvanja. Megjutoa, zatoa pak ti sleduva, pokraj platata sto ke ja dobivas od rabotodavecot, uste 50 % nadomestok na plata poradi predvremeniot prekin na porodilnoto, se do navrsuvanjeto na 9-te meseci ili 270 dena boleduvanje koe ti bilo dadeno, a si go prekinala. Se nadevam deka ti e pojasno, pozdrav.
23.04.2012, 18:11
Ljubovce
377
Nina fala ti mnogu,samo me inetresira dali tie 50% mi sleduvaat od fond?
23.04.2012, 21:26
Andriance
2140
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce
Nina fala ti mnogu,samo me inetresira dali tie 50% mi sleduvaat od fond?
Yes of course honey ajde cestitkiiii
24.04.2012, 09:48
bari2
121
Nesto novo denes?
24.04.2012, 12:19
fetusce
225
ИЗВОРНА ПОРАКА: bari2
Nesto novo denes?
Mi stasaa parite za ednokratna paricna pomos, no od opstinata uste ne mi pristignale. Ke cekam do maj mesec a potoa so zvezdan ke ideme vo opstina da prasame sto se slucuca .
24.04.2012, 13:46
Anonimen
Tolku od mediumskoto vetuvanje deka se ke docni sem parite na rodilkite,24ti e,a tie ne ja pocnale isplatata,CCCCCCCCC.
24.04.2012, 14:08
Ikana
3780
Женски еднократната парична помош од државата на рака ја даваат или на трансакциска ги префрлаат парите? Фала!
24.04.2012, 14:10
Beatris
3116
На рУка, чичко поштар ги носи, ама не ѕвони два пати
24.04.2012, 14:12
Ikana
3780
Ќе се стрчаме по него, еве бабата ќе му ја пуштам хахахаха
24.04.2012, 19:55
libra.n
645
Devojki, ima sansi da pustat do petok? Strelec8 imas nekakvo info?