за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Денес за прв пат добив паричен надоместок за второ дете за два месеци. Што убаво ми дојдоа
20.02.2010, 23:15
Bile
440
Paleska za koi meseci dobi paricki ??? jas zedov za dekemvri, sega cekam za januari slucajno da ne gi pustija za januari????
21.02.2010, 09:57
Палешка РР
7505
За декември и јануари
28.02.2010, 17:44
Mamickaa
74
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bile
Paleska za koi meseci dobi paricki ??? jas zedov za dekemvri, sega cekam za januari slucajno da ne gi pustija za januari????
Devojki navistina so se desi so paricniot nadomest za vtoro dete Zema li nekoj za Januari i dali ke gi pustat na transakciska.. ili bilo kakva informacija ako ima neka pise...
28.02.2010, 18:30
Bile
440
Paricen nadomest za vtoro dete za januari zedov pred nekoj den. Prasuvav vo kaj nas i mi rekoa deka nema obnova na dokumenti i nema potreba od transakciska smetka. Jas gi zedov parite na star nacin na uplatnica.
28.02.2010, 22:21
Annabel
425
Ако добро разбрав, за второ дете ми следува:
- еднократна парична помош од општината - еднократна парична помош од државата - паричен надомест од ржавата во износ од 5000 денари во траење од 10 месеци
Или можеби грешам
28.02.2010, 22:32
Еца
6692
Ако си од некоја општина која дава еднократна парична помош ДА, јас знам за Аеродром и Карпош, од државата не добиваш еднократна парична помош тоа е укинато бидејки ке земаш повеќекратна помош од девет месеци ПО 4820 за второ дете ако се породиш до април мислам беше, не ме фаќаЈ за збор има точен датум.
28.02.2010, 22:41
Annabel
425
Фала Еца, би требало да го фатам, до 21-ви март ми е терминот
09.03.2010, 10:18
MamaOhrid
411
Мамички, добивте пари од породилното за јануари? Ако некој доби нека кажи.
09.03.2010, 23:03
garfild
118
Јас уште немам добиено за Декември за породилно
09.03.2010, 23:36
Annabel
425
Јас денес зедов за Јануари (боледување).
09.03.2010, 23:57
lidijas
199
Annabel zede boleduvanje ili porodilno?
10.03.2010, 00:07
Annabel
425
Боледување (патолошка), ама од искуство, го добивав кога се исплаќа и породилното.
10.03.2010, 13:53
Slagjana
463
А каде поддавате документи за парична помош за второ дете, во општина?
10.03.2010, 14:01
Leonida
411
ИЗВОРНА ПОРАКА: garfild
Јас уште немам добиено за Декември за породилно
И јас уште чекам за пола ноември, декември и јануари Катастрофа се
10.03.2010, 16:20
garfild
118
Јас па се мислам да појдам до социјално да проверам да не е само до мене што уште немам добиено за Декември породилно.Има ли уште некој кој нема добиено за Декември???
10.03.2010, 16:24
MamaOhrid
411
Јас за декември добив на 9 февруари. Сега чекам за јануари, најчесто исплатата кај мене е околу 10-ти во месецот, се разбира со закаснување од 2 месеци.
12.03.2010, 13:43
MamaOhrid
411
Денес добив породилно за јануари.
13.03.2010, 00:54
Tanja K.
563
Jas vcera dobiv boleduvanje za septemvri i oktomvri 2009.Ke trgnam na raota a nisto nesum zela uste.Dali ima nekoj informacija za parive sto se za vtoro dete i nagore,dali stignale na smetka na nekoj?????????
13.03.2010, 00:58
Mamicka3
755
Се уште нема стигнато...чекај сега дури ги средат новиве документи ќе поминат уште 2 месеци
15.03.2010, 16:22
Јасминка
36
За оние мајки кои земаат надоместок за второ дете родено во 2009, а им следува надоместок и оваа година, ако не сте знаеле (како јас што не знаев бидејќи никој не ме извести, а случајно дознав) : до крајот на март повторно треба да се поднесат документите во социјално со кои се пријавивте за паричната помош првиот пат, во спротивно нема да ви ги исплатат средствата. Мене ме убедуваа дека ми испратиле писмено известување за ова (не знам, можеби се изгубило во пошта). па ако има некој друг случај како мене, чисто да ве известам.
15.03.2010, 18:04
fantom
173
ИЗВОРНА ПОРАКА: Јасминка
За оние мајки кои земаат надоместок за второ дете родено во 2009, а им следува надоместок и оваа година, ако не сте знаеле (како јас што не знаев бидејќи никој не ме извести, а случајно дознав) : до крајот на март повторно треба да се поднесат документите во социјално со кои се пријавивте за паричната помош првиот пат, во спротивно нема да ви ги исплатат средствата. Мене ме убедуваа дека ми испратиле писмено известување за ова (не знам, можеби се изгубило во пошта). па ако има некој друг случај како мене, чисто да ве известам.
Kako mislis povtorno da se podnesat?Site dokumenti so gi podnesuvavme pred 4-5 meseci pak da gi podnesuvame?Aj ne zezaj!Da ne si nesto greska razbrala?Nosis redovno dokument za vakciniranje?Jas znam sega samo toa treba da se nosi.Inaku i nie primame nadomestok za vtoro dete i bas nekni i nosev dokument za vakcinata i nisto ne mi rekoa.Ako trebalo ponovo pak site dokumenti belki ke spomnea nesto?!A inaku isto i nie ne sme dobile nikakvo izvestuvanje za takvo nesto niti po posta niti po telefon.A ako e stvarno taka kako so vikas ti,togas sram da i e,znaci stvarno preteraa ova e veke izivuvanje so lugeto.Ako znae nekoj nesto za ova neka pise bi pomognalo na mnogu luge..
15.03.2010, 18:31
Mamicka3
755
Да да точно е..јас денес ги поднесов документите,мм случајно прашал во социално и му рекле дека повторно треба да се поднесат документите
15.03.2010, 19:43
fantom
173
Aj ke te molam stom denes si podnesuvala,barem potseti me so dokumenti trebase ,ako ne ti e tesko,za da gi kompletirame pak,da ne odam da gi prasuvam gospodata oti osekam deka ke se ispokaram so niv.Znaci bezobrazni se krajno.Mesto nekni koga go podnesuvav dokumentot za vakcinata da mi kazat,jas od forumov doznavam...Sramota,krajno se izrevoltirav sega.
15.03.2010, 21:23
Боцко
806
Настрада третото дете ... Настрада и владината идеја за „бејби бумот“. Оваа мерка посебно и беше мила на т.н. демохристијанска идеја, толку што многу ергени во власта „настрадаа“, бидејќи мораа набрзина да застанат пред матичарот, за да не излезат демагози. Имено, од 12 април лани, Министерството за труд и социјална политика го укинува паричниот надомест за второ и за четврто дете, а на пат за укинување се и правата на надомест за второ, трето и за четврто дете кои важеа за невработени мајки. Укинување на паричната помош за невработените мајки побара Министерството за здравство, зашто пресметало дека ќе нема доволно пари редовно да ја исплаќа помошта за сите мајки. Ова се случува откако власта навистина убеди многу семејства да имаат уште по некое дете, бидејќи постоеше идеја таткото - хранител, евентуално неговата мала плата, која е кај нас правило, да добие припомош во форма на „мајка - херој“, која ќе негува повеќе деца и за тоа ќе биде алиментираната од државата. Што ќе им каже сега ним Преродбата, откако од помпезните стимулации, проследени со многу скапи кампањи, ќе останат само паричната помош за прво дете (само еднократна помош од 5.000 денари, која постоеше и порано, многу поиздашно) додека за трето дете ќе се исплаќа месечно по 8.500 денари, додека детето не наполни десет години. „Владата треба да излезе на прес-конференција и да им каже на луѓето дека нема да важи тоа. Причината ни е јасна на сите, бидејќи нема пари“, рече по овој повод на седница на Комисијата за здравство пратеникот Ѓорги Оровчанец. ...