Што ќе се запрепастуваш Михаела, како дерат ЕВН мислам дека никој друг толку не не дере. Нас во декември ни стигна сметка од 14 450 ден. очекувано... се греевме со парно целосно на струја, плус две фамилии сме, во различни куќи, на исто броило. За јануари плативме 6400 откако го сменивме парното, односно го приклучивме на камин со дрва, па сега само од сабајле сме на струја додека да се запали огинот. Што дека переме ноќе, мене секоја вечер ми е уклучена машината за садови и бојлерот, а секоја втора вечер и машината за перење и нормално дека не очекувам ниски сметки.
Ама јас сум изреволтирана од ЕВН од проста причина што кај нас често се случува да нема струја подолго време во текот на денот, или пак да нема една фаза, а да не зборувам за напонот, што никогаш не е 220V, просечно е околу 190V, што не е добро за апаратите. Од тоа често немање фаза и струја се случи да пукне цевката што го поврзува парното со каминот од пресилниот притисок (струја секако ни треба за да функционира пумпата за циркулација на водата во радијаторите), па ставивме и акумулатор заради тоа. И пак високи сметки секој месец, а не им текнува малку да поработат на случајот да спречат толку чести дефекти во зима. Тие само ги поправаат дефектите, без да имаат некое крајно решение. И лани истово се случуваше, измрзнавме... секоја зима умот ми е во тоа дали ќе успееме да се стоплиме, дали нешто ќе треба да менуваме дома, за да најдеме конечно решение... ко да сме во некоја пустелија, ко да нема жив човек овде, аман веќе, ми прекисна.
Уф, ова може врска немаше со темава... ама ајде, да си се изжалам од ЕВН и јас...
Deep roots are not reached by the frost.