cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: страшно

clock-img

08.06.2012, 10:31

clock-img

Yummy Mammy

pencil-img

1690

Тукушто проодел, а веќе е наркоман

Потекнува од 7-члено семејство-талкачи, во кое и родителите и петте деца се зависници. Лекарите се шокирани и бидејќи сè уште нема одделение за лекување зависност кај деца, бараат решение како да помогнат

Меѓуопштинскиот центар за социјални работи веќе една недела очајно бара помош од неколку скопски клиники да хоспитализираат три деца-зависници од дроги. Во писмото, испратено од Центарот до Kлиниката за токсикологија и до Детската клиника, стои дека трите деца, две сестрички и братче, веќе подолго време дишеле лепило, иако имаат само 4, 8 и 11 години.

Од Kлиниката за токсикологија велат дека биле шокирани од содржината на писмото, оти досега немале толку млади пациенти.

На Токсикологија постари од 14 години

Бидејќи с` уште нема одделение за лекување зависности кај деца, директорите на овие две клиники деновиве интензивно бараат решение како да им помогнат на овие деца.

- На Токсикологија ние можеме да третираме пациенти постари од 14 години. Ова, секако, не е соодветно место за дете од 4 години, без разлика на дијагнозата. Имало случаи кога брза помош ни носела деца во критична состојба, но тоа било инцидентно. Досега не сме имале дете-зависник од само 4 години – вели Андон Чибишев, директор на Kлиниката за токсикологија.

Чибишев вели дека е изготвен протоколот за лекување деца-зависници, оценувајќи го тоа како голем и сериозен чекор.

- Сега останува само да се најде кадар и простор каде ќе бидат третирани деца-зависници од дроги – вели Чибишев.

Директорката на Детската клиника Аспазија Софијанова вели дека на оваа клиника нема капацитет за згрижување нови пациенти зашто и онака има многу деца кои чекаат за лекување.

Во Меѓуопштинскиот центар за социјални работи постои список од 20 деца, кои се регистрирани зависници. Но, тоа е, велат во Центарот, само дел од поразителната вистина.

Евидентирани се само дел од децата кои се и талкачи од улица. Според оваа евиденција, има две деца помали од седум години кои дишат лепило, 4 деца до 14 години кои се зависници од дроги и дури 14 деца постари од 14 години кои веќе се на хероин. Од нив, 17 се момчиња, а три девојчиња. Сите се Ромчиња.

И родители и деца зависници од дроги

Во последно време центрите за социјална работа се многу активни и постојано бараат помош за децата, вели д-р Чибишев од Токсикологија.

- И јас ги гледам децата како талкаат низ градот со кеси лепило. Не пропуштам да им подвикнам да го фрлат тоа од рацете. Тие само ме погледнуваат со прекор и бегаат. Такви деца со лепило гледам и во кругот на Kлиниката. Но немоќен сум да сторам нешто - вели Чибишев.

Социјалните работници велат дека е многу тешко да се допре до децата - тие бегаат, а бидејќи немаат постојан дом и талкаат, не можеме да го лоцираме. За случајот со најмладиот зависник велат дека бил многу тежок и дека децата одвај ги спасиле од родителите, кои и самите биле зависници од тешки дроги.

- Извојувавме многу тешка битка за да ги одземеме од родителите. Тоа е седумчлено семејство што талка. Таткото е зависник од тешки дроги, исклучително агресивен и непресметлив во постапките, а мајката од страв не смее да мрдне. Kако социјална установа секогаш правиме напори децата да останат во семејството, но ова немаше минимум родителски потенцијал. На родителите им го одзедовме родителското право. Сите пет деца од тоа семејство се зависници од дроги, трите најмали се на лепило и сега се сместени во домот „11 Октомври“, а двете постари се зависници од тешки дроги и се сместени во „Ранка Милановиќ“ и во воспитно-поправен дом. Децата требаше одамна да се одземат од родителите, но таткото правеше невиден отпор, дури се служеше и со оружје - велат социјалните работници од Меѓуопштинскиот центар за социјална работа.

Проблемот со децата-зависници е генерален, велат од Центарот.

- Во моментов нема институција која би ги згрижувала децата-зависници, иако бројот не е голем. Треба да се знае кој ќе им помага и каде ќе може да се лекуваат. Едно од решенијата е да им се одземе родителското право на нивните родители, децата да се вклучат во образовниот процес и да бидат под контрола на старатели. Веќе е одземено родителското право на два пара родители, а се водат постапки за уште неколку - додава Kрсте Малјановски, в.д. директор во Центарот.

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

clock-img

11.06.2012, 12:33

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Само што ми се јави мајка ми со една ужасна вест. Една девојка, да ја наречам познаничка, не ни е блиска пријателка, работеше во маалскиот маркет (везилка сигурно ја знае), беше бремена со близначиња и ги изгубила непосредно пред породување или само што се породила. Толку се потресов, не можам ни да работам...

Live and let live

clock-img

11.06.2012, 12:37

clock-img

Mihaela 2010

pencil-img

4230

Само што ми се јави мајка ми со една ужасна вест. Една девојка, да ја наречам познаничка, не ни е блиска пријателка, работеше во маалскиот маркет (везилка сигурно ја знае), беше бремена со близначиња и ги изгубила непосредно пред породување или само што се породила. Толку се потресов, не можам ни да работам...

gospod neka i dade sila da go izdrzi i prebrodi nerdniot period,samo toa imam da kazam,navistina greota user posted image user posted image user posted image

clock-img

11.06.2012, 13:55

clock-img

vezilka RR

pencil-img

4931

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

..претпоставувам за која зборуваш. Душичка, најстрашно нешто што може некому да му се случи! Нека почиваат во мир анѓелчињата, а на родителите господ да им даде сила да го преживеат овој период! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

11.06.2012, 22:18

clock-img

Yummy Mammy

pencil-img

1690

Koga ke slusnam za vakvi slucai sekogas sakam da znam koja e pricinata za da se zastitam i sebe si i da prenesam i na drugi. Nekakov rizik faktor mora da postoel... user posted image

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

clock-img

11.06.2012, 22:29

clock-img

kapina

pencil-img

4327

zalno strasno gospod da ne dade na nikoj

clock-img

04.07.2012, 13:27

clock-img

Mihaela 2010

pencil-img

4230

Дете почина во БиХ по излегување од автомобил со клима

Едноиполгодишниот Х.К. од Сански Мост почина од температурен шок кога родителите од извадиле од климатизиран автомобил на висока надворешна температура.

Детето почина од шокот поради огромната температурна разлика од повеќе од 20. степени. Кога пристигнал во болница, докторите ја констатирале смртта поради престанок на работа на срцето.

Неодамна малиот Х.К. допатувал во Сански Мост од Шведска каде живеел со родителите.

clock-img

04.07.2012, 15:43

clock-img

Beatris

pencil-img

3116

Боже господе, душиче сирото, се повеќе уплав имам од климиве. А родителите што биле ненормални, тоа башка, а се прави ли толкава температурна разлика, и тоа во кола user posted image user posted image user posted image user posted image

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

clock-img

06.07.2012, 10:39

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Jа убил сопругата потоа ја запалил

Осомничен за убиството е Салваторе Севели (39), којшто се товари за убиство на неговата сопруга Марија Анастаси, која била во деветиот месец од бременоста.

Веста која излезе ја шокира јавноста, како што пренесуват медимумите, осомничениот и ја искршил главата па потоа ја запалил.

Во испрашувањето осомничениот кажал неколку контрадикторни верзии за трогателната случка.

Но се чини дека, настанот се случил кога сопругата со своите три деца, го фатила осомничениот со неговата љубовница во својот дом, каде што се случи и трагедијата.

user posted image

извор: курир.мк

Live and let live

clock-img

17.07.2012, 11:40

clock-img

nadica

pencil-img

4381

Нeготинo: Ја убил мајка му и ја фрлил во контејнер

Дваесет и тригодишно момче од Неготино синоќа ја убило својата мајка во нивниот стан, а потоа сакал да се ослободи од телото и се обидел да го фрли го во контејнер.

Убиецот Димитар С. ноќеска околу 3:40 часот бил виден од работниците на Комунална хигиена како се обидува да се ослободи од телото на неговата педесет и седумгодишна мајка Нада С. целото облеано во крв во еден од контејнерите.

Работниците веднаш се јавиле во полицијата, по што Димитар С. е приведен во полициска станица. Телото на неговата мајка е дадено на обдукција, а најверојатно ја убил со неколку убоди со нож или друг остар предмет.

izvor: A1

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

clock-img

20.07.2012, 10:29

clock-img

Mihaela 2010

pencil-img

4230

Сиромашно дете се храни со кучешко млеко

Шестогодишното Индијче, Чоту Кумар, е принудено да се храни со кучешко млеко затоа што неговото семејство нема доволно пари за храна.

- Живеам со мајка ми, баба ми и брат ми. Брат ми работи ама заработува 20 долари месечно, а тоа не е доволно за храна, раскажувал малиот Чоту.

Тој се спријателил со кучка која почнала да го доживува како свое дете, па не и е проблем да го дои.

- Со неа се спријателив уште од мал, ме сака и никогаш не била агресивна со мене. Кога сакам да јадам, доволно е да легнам покрај неа и да ја фатам за задните нозе, објаснува Чоту.

Неговата мајка на почетокот била згрозена од оваа глетка, но со тек на време не се бунела затоа што била свесна дека детето и е гласно.

Кучката дури и доаѓа пред нивниот праг, лае за да го викне Чоту да дојде по својот оброк.

Мештаните во селото никако не го одобрувале ова затоа што сметале дека детето може да се разболи од кучешкото млеко и да ги зарази и другите деца, па ги контактирале надлежните власти.

Детенцето сега оди на училиште каде добива еден оброк во денот, а благодарејќи на програмата на социјалните служби, и неговото семејство добива помош во вид на храна.

Но, Чоту не се откажува од својот претходен начин на исхрана.

- Си цицам од нејзиното млеко затоа што ми е слатко како шеќер. На многумина не им се допаѓа моето пријателство со кучињата, но јас сум среќен – искрено зборува малиот Чоту

Koga ke procitam vakvi raboti si vikam fala mu na boga za seto ona sto go imame..

clock-img

31.07.2012, 13:42

clock-img

Bububebe

pencil-img

564

Дваесет и тригодишна жена од кичевското село Челопеци поради расправија со нејзиниот невенчан сопруг со перница го задушила своето дете, старо само два месеци. Поради грижа на совест, младата жена пред една недела се обидела да се самоубие.
Според полицијата, И.Ј. го признала убиството на нејзиното дете бидејќи повеќе не можела да издржи.

Убиството се случила на 29-ти јуни годинава кога околу 20,30 часот И.Ј. по жестока расправија со сопругот влегла во спалната соба и веднаш по првиот плач на бебето зела перница и му ја ставила преку лицето.

Пред полицијата, И.Ј. раскажала како по караницата испила повеќе таблети “дијазепам“ и “хелекс“ по што на сопругот и неколку роднини им испратила смс пораки пишувајќи дека “не може повеќе, и ќе го задуши бебето“. За својата намера преку порака на социјална мрежа Фејсбук ја известила и нејзината сестра.

“По првиот плач на новороденчето во спалната соба, И.Ј. ја поставила перницата врз неговата глава. После десеттина минути поминати на тераса, таа во собата, го забележала безживотното тело на нејзината ќерка, и веднаш се обидела да и даде вештачко дишење. Според нејзиното самопризнание, убиството, го направила во моменти на силно нервно растројство“, се наведува во сооопштението од полицијата.

Следниот ден, без да пријави во полиција за смртта на бебето или да биде повикан доктор, семејството го погребало бебето на селските гробишта.

Злоделото на мајката можеби ќе останело неоткриено, ако таа на 21-ви месецов не се обидела да си го одземе животот скокајќи од вториот кат од семејната куќа во Челопеци. По обидот со тешки повреди била пренесена во кичевската болница.

Мајката-убиец по распитот пред истражен судија е префрлена во притвор во истражниот затвор во Скопје.

Извор:точка

clock-img

27.08.2012, 20:06

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

Измама: Документот за малата Ева е фалсификуван
Македонија | 27. август 2012 - 19:33
Директорката на Детската клиника за Канал 5 потврдила дека станува збор за неверодостоен документ на кој потписот на докторката бил фалсификуван....

Страшно!!!! Да пробаш да спечалиш на болеста на своето дете!!!

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

clock-img

27.08.2012, 20:10

clock-img

Ikana

pencil-img

3780

Па не ми се верува, како можат вака?!?!?!? И тоа под покровителство на Т Мобиле?????? Па треба сите да одговараат сега и Т Мобиле и родителите што не тераа како луди да донираме и ширеа лажни информации, наведувајќи да ја споделуваме веста и апелот за помош по сто илјади пати насекаде!!!!! И сега што????

clock-img

22.09.2012, 10:01

clock-img

Elce

pencil-img

239

Вчера изгубив една драга пријателка,една ведра и позитивна личност.Отиде на породување на закажан царски во гинекологија Чаир,здрава без никаква компликација во бременоста,и ставиле целосна анестезија и добила анафилактички шок,ја изгубиле,како можеле не ми е јасно,колку ни е труло здравствово.Мртва ја породиле,бебето женско се бори за живот на детска клиника приклучено на апарати.останало долго време без кислород.Не сакам да верувам ......не не не user posted image user posted image user posted image .
Почивај во мир,ми недостасуваш премногу user posted image user posted image user posted image .Бебенце издржи те молам,Господе спаси го,барем да му остани детето на таткото.

clock-img

22.09.2012, 10:15

clock-img

sandriana RR

pencil-img

2924

Ова е навистина страшно!И жално!user posted image И за жената,и за бебето. Господ да е со него, да се избори и да живее.
А за здравството ни труло-се покажа со сета гнасотија и во моето семејство во понеделникот. Брзата помош не сакаше да дојде по втор пат,да интервенира за мајка ми која изгуби свест, а 20 мин.претходно ја оставија без никаков третман-со зборови-ништо не и, е, а жената преживеа три напади на мозочни грчеви,и остана во бесознание.

clock-img

22.09.2012, 10:47

clock-img

Ikana

pencil-img

3780

Uzas, ne mi se veruva...se molam bebenceto da prezivee...Gospod da mu dade sila da se izbori. Kako pocinala od anafilaktichki shok...ne li ja prashale dali ima alergii...pa zosto pobogu na carski zakazam otishla..? ahhhhh tragedija... user posted image user posted image user posted image

clock-img

22.09.2012, 10:57

clock-img

moni teo

pencil-img

351

жалноо многу жално јас како што сум тешка за плачење оваа многу ме погоди солзите сами ми претекоа жалосно само бебчето да се спаси кога веќе лекарите направиле грешка со мајката user posted image user posted image user posted image

clock-img

22.09.2012, 11:12

clock-img

Barbicki2

pencil-img

434

lele gospode boze,za greota,zamisli ja ispratile da se poraga radosni deka ke imaat bebe,i... lele zalno,solzi sami mi tecat,greska ogromna,treba da gi tuzat,c c c. Nemam zborovi,zatoa ne mi teknuva mene poveke na uste edno dete,neznam ziva dali ke izlezam od tamu.

clock-img

22.09.2012, 11:20

clock-img

Luci

pencil-img

2250

Голема трагедија Елче, прими сочувство за другарка тиuser posted image Дај Боже бебето да преживее

Рани куче да те лае!!!

clock-img

22.09.2012, 11:21

clock-img

Calypso

pencil-img

1386

Навистина страшно user posted image Бог да ја прости жената, барем бебенцето да преживее. Како можеле така бре? Ај закажан царски, ама нели со спинална анестезија е? Зошто морало општа? user posted image user posted image user posted image

И што велиш Barbicki2, дали ќе ти текне за уште едно дете кога ќе прочиташ вакво нешто... е така ти е, кога секој што стаса се запиша на медицина...

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

clock-img

22.09.2012, 11:25

clock-img

Barbicki2

pencil-img

434

Ee calypso mene bebeto ke mi padnese duri odev nakaj boks zosto ne taja sestrata i se piese kafe,da ne sum napnuvala duri ne piela kafe,idiotka. Toa e,strasno,ne ne nesakam pojke deca ozbilno,zalno za zenata,mnogu tazno.

clock-img

22.09.2012, 11:29

clock-img

belabela

pencil-img

165

Bog da ja prosti user posted image user posted image user posted image sirotka zalosno i za nea i za nejzinoto semejstvo bog neka pomogne bebenceto da ostane zivo strasna rabota tolkav neprofesionalizam nema nikade.

clock-img

22.09.2012, 11:45

clock-img

Ljubovce

pencil-img

377

Of ne mi se veruva sto citam,golema tragedija,Bog da ja prosti,da se molime za maleckoto...

clock-img

22.09.2012, 12:01

clock-img

mila28

pencil-img

1052

lele zalosnouser posted image Bog da ja prosti i da pomogne maleckoto da se izbori za zivot, da ne zgasnat 2 zivoti poradi medicinska greska :( bebuskata ke im dade sila na nejzinoto semejstvo da prodolzat ponataka so zivotot posle vakva tragedija.

Your children will become what you are; so be what you want them to be

Последни статии

article-img