Докторите кои штрајкуваат поради проектот плата по учинок, ги разгневија пациентите.
До редакцијата на Курир стигнаа бројни поплаки од пациенти кои биле враќани дома, поради штрајкот.
-Вчера ја однесов мојата бремена сопруга на Гинекологија бидејќи имаше силни болки. Таму никој не сакаше да не прими, со образложение дека штрајкуваат. Се обратив на одделот каде пишуваше Итна амбуланта, но од таму само ме препраќаа на други места, по разни соби низ клиниката. Кога отидов на тие места, пак бев вратен назад. Немав друг избор, почнав да им се заканувам на вработените, бев испаничен поради состојбата на жена ми која плачеше пред нив од болки. Дури тогаш, кога покажав сила, ја примија на контрола, раскажува за Курир Н.С. од Скопје.
Синоќа на Гинекологија пристигнала пациентка од внатрешноста, на редовна контрола, во шестиот месец од бременоста. Вработени на Клиниката и се обратиле со зборовите „Нели гледате вести, па штрајкуваме, нема да ве примиме“!
Пациентите кои пред неколку недели имале закажан преглед, па во тој термин доаѓаат на клиниките, се враќаат назад. Гневни раскажуваат дека некој си игра со нивното здравје, нерви и пари.
За Курир велат дека докторите не смеат да штрајкуваат на ваков начин, на нивни грб.
-Пред еден месец ми закажаа снимање во „8-ми септември“, па вчера отидов во мојот термин. Ми рекоа дека тоа не важело, бидејќи докторите штрајкуваат, а јас не сум бил итен случај. Како можат да знаат дали сум итен случај без да ми го направат потребното снимање? Сигурно одам на доктор бидејќи имам проблеми, болки. Ова ги преминува сите граници, сведочи за Курир 56-годишен пациент кој инсистира да остане анонимен.
Докторите кои излегоа да штрајкуваат за да не бидат казнувани ако не сработат доволно, ги преминаа етичките кодекси и ја погазија Хипократовата заклетва.
Кај пациентите кои со здравствени проблеми одат на лекар, се создава револт бидејќи се враќани дома. Докторите не отстапуваат од штрајкот.