Zivotot, ili toa sto se narekuva zivot i sto ostana nakon se, e jako promenet, odkoga te nema, jas ne sum istata, izlitena e frazata, vremeto leci se, ne e taka voopsto. Pogresno e sto se veli, zivotot prodolzuva ponatamu, da ama zavisi za kogo kako, doadjaat jaki zivotni cehovi da se platat i svoi i necii, se nekako poprima podruga dimenzija, mojot zivot e promenet od koren i ne e nisto poveke isto.
Kako sto veli Fedro kaj Pirsig, metafizicki ti si tuka, kako i sekogas. Zivotniot nadrealizam si tece neometano, i prokleto boli ona sto veli Toro, deka koga covek ke umre, togas i diga prasina zad sebe, da, no taa duhovna prasina sekogas lebdi i tesko e da se razotkrie bilo sto, koga niz seto toa treba da go pronajdes svojot zivoten pat.
Jas i ti zaedno i sekoj posebno, veruvam deka go izodevme svojot del od pekolot, ostavam na drugite da si go izodat svojot pat, ili neka si ziveat vo nekoi svoi nebulozi polni so prezir.
Prezir, se sekavas moj Richar, toa e tvojot omilen zbor, kolku nasi likovi, zaednicki poznanici se prezreni.....sekogas bese tudja sreka i sekogas pomagase na ludje, kade si da stanes da gi vidis site tie kvazi likovi i nivnite nedela. Mi velese deka ke patam vo zivotot, bidejki ne veruvam nikomu, a ti go plati cehot, bidejki veruvase premnogu vo se i vo sekogo.
Suma sumarum, ne trebalo taka, no ete se sluci, ostanaa samo spomenite po tebe, ostana tagata golema, siroka i dlaboka kolku eden Atlantik, koj ne deli, sega i ovde.
Jako, jako e tazno, leden den e, duva od okeanot, nosi od lutina snegulki, kako sto Gojs veli vo Dablinci, vee, provejuva, ladno ni e na dusava, preladno, prejako.....cist nadrealizam, pojak od filmovite na L. Bunjuel.
Mil moj, mestoto na sredbata ne treba da se menuva, ke se vidime pak vo godinata na 13 mesecevi meni, krugot uste ne e zatvoren, Herman te ceka, te cekam i jas......
Neka te cuvaat site beli angeli so site mozni snegulki vecerva, moj Richar,
Vecno Tvoja, H.