ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet
taka e mila,ama prviot pat ne proverivme kr,ii taka,za nase dobro bese,ama izleze poloso.sega kasna malku i malkeo piese,i dadov Madzun se nadevam ke se podobrime
Anet mila, za nedaj Boze sledniot pat da si znaes: stom si na doktor vednas da pobaras da vi prvin napravat krvna slika.
Jas si ja nauciv lekcijata. Sin mi eve ima 19,5 meseci i piese antibiotik samo ednas na 3,5 meseci (cefaklor) i toa ne sum sigurna dali trebase. Ama prv pat se razbole, bese zatnat, doktorka go pregleda i si vikase bidejki e mal i bese strav da ne mu se spusti na pluka pa ni prepisa Cefaklor. Ne znam dali bese osnovan nejziniot somnez. Toj nemase ni tt nitu kaslase nesto mnogo, ali ajde, se nauciv za sledniot pat.
Minatoto leto, koga imase okolu 9 meseci za prv pat se soociv so tt i povrakanje. Otidov na doktor, taa pak go pregleda, i pak antibiotik. E togas jas reagirav i barav da napravime krvna slika. Taa mi vikase deka i e zal da go bocka deteto, nejze i demek licelo na bakterija. Jas sepak insistirav, napravivme krvna slika i pokazuvase virus... Malku i ja povrediv gordosta na doktorka koga sama pobarav krvna slika, ama nejzinoto ego naspram dobro na moeto dete e nesporedlivo.
Isto ne mi e logicno deka i e zal da go bocnat za krvna slika, sto e sekunda rabota i e za negovoto dobro, a ne i e zal da pie za dzabe sirupi. Ne mi e jasno... Taa e doktor i taa ima poveke znenje od mene toa sigurno, ama nema poveke griza za moeto dete od mene. Ako navistina ima potreba od Ab, vo red si e, nemam protiv, ama doktorite, posebno tie od postara generacija kako za sekoj slucaj da davat sirupi.
Ne ti treba da se razbiras mnogu, dovolno e samo da znaes deka koga deteto e bolno (a i vozrasen) prvo i osnovno treba krvna slika da se napravi. Ete toa ti e mojot sovet i nema da pogresis
Jas sega nadvor od temava, ama dodeka da dojdev do poentata ....