ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy
I sega da vidime koj e pogolem inaet, ona ili jas. Srce mi se kine koga ja gledam vaka iskrivena na stol, ama ne sakam da popustam...
Ова е многу, многу лоша тактика Yummy Mammy. На овој начин ќе му развиеш на детето отпор и одбојност кон храна. Детето треба да јаде што сака и кога сака. Јас сум за тоа да не му се даваат грицки, чоколада и слично кои само го ублажуваат чувството на глад, но никако не сум за тоа детето со сила да се тера да јаде. Значи имам и дете кои не јадело буквално ништо и сум се соочила со овој проблем, а имам и дете кое јаде се.
Сум се обидувала на многу начини да го натерам Марио да јаде, но никако и никогаш со казни и уцени...тоа е многу погрешно.
Kompletno se slozuvam. I jas sum od tie roditeli sto ne gi forsiraat decata da jadat, no pod eden uslov - mora da jadat zdrava hrana. Neka jade kolku saka i koga saka, no neka jade zdravi corbicki i neka pie svezi sokovi, a ne samo suv leb i cokoladi. Mene toa me nervira, prebiranjeto i inaetot, a ne bukvalno nejadenjeto.
I ustvari sto se sluci vo sabotata, si presedi kerka mi 4 saati na stol na masa, se tegnese, se ligavese, se inaetese... prespa eden saat, se izmocka vo gaki, se presoblekovme i pak se vrati na stolce, i pak se inaetese... i na kraj popusti, si ja izmacka cela supa, i repete pobara, i mi kaza deka navistina bila ubava... i za dzabe si potrosi 4 saati od denot, i mene zivcite mi gi iskorna... No, sakam da nauci dve raboti:
1. Jas sum majkata, i jas kazuvam sto smee, a sto ne smee da se pravi vo ovaa kuka!
2. Moze da se jade kolku sto se saka i koga se saka, no mora da se jade zdrava hrana, cokoladite i grickite ne se rucek, tuku nagrada posle rucekot!