ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana
a ne mi e jasno prosvetlete me...zosto voopsto davate cucli? ne mozat da se smirat, non stop im se jade ili? Mojava cica, pie od shishe, ama lazlivka ne sum i dala i nema ni da i dadam...citav na net deka ima direktna dokazana vrska pomegju cuclata lazlivka i ushnite infekcii, a moze da predizvika i problem so zabite...taka da me fati panika deka i taka od shishe ja ranam polovina od vremeto, pa si rekov nema ni da i dadam cucla.
Bebinjata neli imaat vroden instinkt za smukanje i mnogu pobrzo se smiruvaat so lazlivka. Baska mnogu e polesno da go odviknes bebeto od noknoto pienje mleko i sokovi ako koristis lazlivka. I so doenjeto isto, mnogu polesno ke go odviknes. Ili ako si izlezena i nemas jadenje ili ne mozes da go nadois, dur da stignes do doma, ke se zalaze, nema da zaspie od liptanje.
Tocno, ima i negativni efekti, no tie se dokolku dete nad 1,5 - 2 god koristi cucla, a ne novorodence. Togas se javuva pritisok vo usite i se iskrivuva vilicata, i toa ako cela vecer prespiva so cucla. No, ako se koristi umereno, nema nikakvi negativni efekti.
Mene mi se sluci toa so pogolemata kerka, bev prezadovolna od upotrebata na cuclata, spas bese i za nea i za nas, se dodeka ne porasna i ne mozevme da i ja izvadime od usta. Pocna non stop da se zatnuva vo nosot i da razviva sinusi, i sfativme deka e do cuclata. Preku nok ja izlazav i ja odviknav. Sega i na vtoroto mu davam cucla i navistina e spas. Nemam namera da ja lisuvam od toa. Samo kako i so se drugo treba umereno, da ne se preteruva.