за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Во контекст на ова што го пишува андријана за презимето на -ски.Познавам два брачни парови кај кои жената се презива ски, едните живеат во словенија а таму презимињата немаат женски род а другите најверојатно се случај како трпковски.
Profesorica i nie sme Trpkovski
< Поракaта ја уредил Adrijana -- 7.10.2009 14:51:12 >
07.10.2009, 14:51
profesorica
5709
на вас мислев андријанче.
07.10.2009, 14:53
Adrijana
1301
aaaaaaaaaa sega se razbravme hihihi..
01.11.2009, 15:35
Mila na mama
1152
Презимето е придавка и во духот на македонскиот јазик и граматика правило е придавките да се сложуваат по род и број со именките затоа кога имаме женско лично име презимето како придавка завршува на -ва, -ска, -вска. Е сега оваа нова мода како и секое чудо за три дена ќе помине. Земете го презимето на мажот, задржете го своето, додавајте ги едно на друго сеедно ама и почитувајте си го мајчиниот јазик.
01.11.2009, 16:21
ananikol
1568
Jas go zadrzav moeto prezime i koga se porodiv go zavedoa sinceto po greska na moeto prezime i toa trebase da se ispravi ama mene pa me bedisa so ete e na moeto prezime i koga ke se spomnese deka treba da se promeni e jas odma se fakav na toa kako da odam na lekar jas so edno prezime a deteto so dugo kako da sum go ukrala i tn i tn i taka si tecese vremeto pa koga ke se spomnese pak togas mi teknuvase ete kaj bratmi se devojcinja nema koj da go nasledi prezimeto pa so ako ima koj da go prodolzi prezimeto i vaka taka ostana moeto prezime da go nosime jas i sinceto.Tatko mi e mnogu ponosen na vnukot koj go nasledil negovoto prezime. Ne objasnuvam mnogu zosto i kako ako nekoj prasa nesakam da ja otvaram taa tema -neka mislat so sakaat,vazno mi bese da e mirno doma.I se si bese vo red.... E arno ama sega sum povtorno bremena e sega nema sansi da se povtori istata prikazna iako ne sme otvorile tema okolu toa ama custvuvam deka i ne ke ima potreba za muabet.Se znai kako ke bidi.Ama ako bidi kerka nema problem neka bidi na prezimeto na mm,sekako vo idnina ili ke go smeni ili ke dodai no ako e since e togas ke bidi dvajca braka dve preziminja,za cel zivot.Zafrknato,neli???
01.11.2009, 22:28
mami
8680
аууу па кај вас ептен замрсена работа...кај нас немаше простор за дискусија, и немав веке сила ни да се расправам за се- иако сум јас со двете презимиња, Лука е со на мм презимето
02.11.2009, 09:47
ananikol
1568
Da mami epten e zamrsena ama toa e moja vina.Mislam sega ja osekam vinata a porano bev gorda... Ke se bara care ili da go dodai prezimeto na mm a pak i toa ne go biva kaj e so dve iminja pa sega uste fali i dve preziminja
02.11.2009, 09:56
mami
8680
ааа па мораш некако да ја средиш, не иде двајца брака со различно презиме...
02.11.2009, 10:08
ananikol
1568
Sega sreda sum na eho,ne sum sigurna deka vo 12 nedela bas so sigurnost ke moze da mi go kazat polot na ama ako e resen problemot
20.11.2009, 09:47
m@gic
49
JAS GO ZEMAV PREZIMETO NA SOPRUGOT.
20.11.2009, 09:49
mami
8680
м@гич само една молба до тебе- да пишуваш со мали букви бидејќи големите според правилата на форумот значат викање
20.11.2009, 17:11
ance
24
Јас сеуште не сум мажена ама кај да е ќе биде до нова година. Па затоа сега малце се натегаме, јас си држам став дека сакам да го додадам ама он се буни ,како тоа така ,па што ќе кажат другите (се мисли на мамичка и татичко), и сега ептен сме да ви казам раскарани окулу тоа.
20.11.2009, 23:15
April
1257
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka
јас на моето го додадов неговото презиме, и тоа затоа што не можам да се замислам со друго пезиме. Името и презимето се мојот идентитет, сите така ме знаат, и сакам таа да бидам до крајот на животот..
сосема се согласувам со везилка и мислам дека е навистина смешно презимињата на лица од женски род кај нас да завршуваат на -ски или сл...ама мода си е мода, нели?
20.11.2009, 23:17
April
1257
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mila na mama
Презимето е придавка и во духот на македонскиот јазик и граматика правило е придавките да се сложуваат по род и број со именките затоа кога имаме женско лично име презимето како придавка завршува на -ва, -ска, -вска. Е сега оваа нова мода како и секое чудо за три дена ќе помине. Земете го презимето на мажот, задржете го своето, додавајте ги едно на друго сеедно ама и почитувајте си го мајчиниот јазик.
01.12.2009, 13:33
Еца
6692
Се тоа е во ред со задржување на своето презиме, но дали грешам или сум во право, децата го имаат само презимето на таткото? Па што всушност е постигнато со тоа што сте го задржале презимето? Да не ме сватите погрешно, но некако не ми оди вие со двете презимиња, детето со едно... ок, лична сатисфакција или нешто што јас не можам да разберам.
01.12.2009, 13:40
mami
8680
ах...детето е да, со едно презиме, на таткото, иако имам сретнато дечиња со двете презимиња (што мене лично не ми се допаѓа), но јас си го задржав од причина што сите ме знаат со моминското, и лично јас си го сакам многу и несакав да си се разделам од него.
01.12.2009, 13:42
Mammy
337
ИЗВОРНА ПОРАКА: mami
ах...детето е да, со едно презиме, на таткото, иако имам сретнато дечиња со двете презимиња (што мене лично не ми се допаѓа), но јас си го задржав од причина што сите ме знаат со моминското, и лично јас си го сакам многу и несакав да си се разделам од него.
И јас истото сакав да го напишам..Така е и со мене...
01.12.2009, 13:45
vezilka RR
4931
ИЗВОРНА ПОРАКА: mami
јас си го задржав од причина што сите ме знаат со моминското, и лично јас си го сакам многу и несакав да си се разделам од него.
.. и јас го задржав од истите причини, а богами да знаев дека ќе има ваква гунгула со личниве карти, немаше ни да го додавам презимето на мажле, ќе си останев само со моето..проблем ми испадна за л.к. ми закажаа дури во септември и не можам да сменам ни еден документ..а којзнае за што ќе ми притреба до септември..се изнервирав
02.12.2009, 00:01
sunchips
183
Jas go zemav samo negovoto i toa zavrsuva na -ski, od prakticni pricini da skratime konfuzii i problemi okolu razlicnite preziminja, posebno toa sto ne ziveeme vo MK. Site zenski clenovi od stranata na mm zavrsuvaat na -ski.
07.12.2009, 19:59
@Mila@
471
jas imam golema zelba da go zadrzam svoeto prezime bez predavki i dodavki...ama na toa mojot segashen decko ne se slozuva...neshto se ponasha sakal zena mu da go nosi negovoto prezime bla bla bla... inaku vo dolga vrska sme i sporov za prezimevo moze ke bide podolg od toj za imeto na drzavava sto go imame sekoj pat vo drustvo ke se pocne ovaa tema nastanuva tepacka i vikanje i nikako do kompromis....uf ne znam sto ke se pravi na ova tema..ni jas popushtam ni on..ustvari nema sto on da popusti zosto toa e individualno i licno pravo na sekogo. I mnogu se nerviram zosto ne svaka em imam ubavo i unikatno prezime sto si go obozavam..i ne sakam nikoj da mi nametnuva neshto.
07.12.2009, 20:06
April
1257
Другарка ми се омажи во Англија, нејзиниот сопруг го зема нејзиното презиме и го задржа своето, а и таа исто, го зема неговото и го задржа своето...минатата недела се породи и детето се вика Alex Miloseski-Reid симпатично, нели?
07.12.2009, 20:09
@Mila@
471
istoto i jas mu go vikam ako vishe jas treba da go zemam negovoto i moeto...neka go zeme i on moeto i ke bideme dvajcata so isti preziminja i decinjata ke imaat isto prezime
07.12.2009, 20:24
mami
8680
па добро..ако веке се лути тоа би било најпаметно решение
12.01.2010, 15:23
mother 29
4405
неговото,сепак децата ке го носат неговото..па јас ке бидам ко двоена ...вака во целина
12.01.2010, 15:24
pacuvce
1289
za odgovorot mother29...Semejstvoto pretstavuva edna celina...