Не знам, секој со своето размислување, ама јас сум за едно исто презиме на целото семејство, па дали било тоа на таткото/мајката/ комбинација од двете/некоја нова комбинација, небитно, се додека е исто за сите.
Da i jas sum za nekoja takva opcija.
Na toj nacin ke moze da si se izdvoi semejstvoto kako edna celina. bez razlika dali i pred niv imalo drugi so isto takvo prezime.
toa prezime ke si bide del od zivotot na celata familija i gotovo.
Ne znam mozebi onie devojki koi oset_ile pritisok za da zemat necie prezime (na soprugot vo slucajov) bi se zamarale so ovaa problematika, pa verojatno za niv e deka zemanjeto na prezimeto na mazot bi im znacelo gubenje na svojot identitet.
Jas ne smetam deka promenata na prezimeto znaci promena na identitet taka da kako i sto pogore napisaa sekoj so svoe razmisluvanje.
Ne se zamaram okolu toa prasanje, ama pa ne sakam zaradi nekoi moi razmisluvanja moeto dete da bide zbunka koga ke odi vo gradinka ili na skolo. da mu dadam nego edno prezime jas da imam drugo mm treto, i toa i za mene e komplicirano a ne pak za edno dete.
Jas moite babi dedovci gi pamtam po karakterot a ne po prezimeto. gi pamtam po ona sto napravile za mene i ona sto ostavilo traga od niv vo mojot zivot..
Povrzano so preziminjata, jas se sekjavam koga odev vo gradinka na skolo, znaci mala bev,odsekogas mi bese sram da si go kazam prezimeto. Site se prezivaa so ski, vski, a moeto prezime bese razlicno.. lele lugje kolku mi bese sram da kazam kako se prezivam.. i toa bese do pubertet nekade. fala bogu na moite im bese logicno prezimeto da e razlicno, pa ne oset_ile potreba da mi objasnat deka ne treba da mi e nezgodno. ama mene mi bese mnogu tesko deka moeto e razlicno od drugite :))))
koga trgnav na fakultet pocnav epten da si go sakam prezimeto, sto koga dojde vo maticno si rekov ajde ke si go zadrzam pa ke go dodadam na mm, za utre da nema moeto dete komplikacii da svati zosto mama e so edno a tato so drugo prezime :))))
< Поракaта ја уредил anaana -- 9.10.2013 13:19:22 >