ИЗВОРНА ПОРАКА: Lalence
Stapuvanjeto vo brak znachi prepolovuvanje na sopstvenite prava i udvostruchivanje na obvrskite i odgovornostite. Za lugeto bez moralna odgovornost ova e golem teret!
Многу цинична и неточна е дефиницијава
Ако на бракот гледате само како на челично ѓуле околу нозете, или пак ако така се чувствувате во бракот, тогаш ниту не стапувајте во брак, или излезете од него.
Бракот е една сериозна општествена заедница. Значи во брак не се влегува само поради тоа што ви се чини дека без некого не можете да живеете! Секако, љубовта е неопходна подлога, но темелот не е цела куќа!
Ниту од едно свое право не сум се откажала поради бракот, ниту пак би го сторила тоа! Тоа е најлошиот можен компромис што една жена може да го направи! Не сакам и не преземам ниту повеќе обврски и одговорност од идеалната половина што ми следува! Немам амбиции да глумам Атлас, за ништо на светот!
Во брак сум не поради тоа што морам, туку затоа што сакам да бидам, тоа е мој избор. Сеуште ми е животот поубав, попријатен и полесен покрај мм, но ако престане да биде така- секунда не би размислувала.
Бракот носи обврски, но и задоволства. Обврска се децата, но и бескрајно задоволство. Обврска е и брачниот завет, но големо е задоволството од редовен, сигурен секс неоптоварен со грижа на совеста. Обврска е домот, но незаменливо е задоволството на семејната топлина и сигурност.
Значи, ако не сте подготвени да трампите дел од мирниот сон, од личната слобода да одите и да правите што сакате, каде сакате и кога сакате за топла прегратка, мила детска насмевка и чувство на топлина и сигурност, ниту не влегувајте во брак, оти не ви е време.