Jaca, jas sum odela kaj dr. Dijana Belevska, cesto pati e spomnuvana tuka na forumov, a i ja ima po tv programi, najcesto vo ucilisni emisii. Jas se javiv kaj nea so namera da se konsultiram za odnesuvanjeto na kerka mi (nie imavme drug problem, ne kako tvojot) i bev sigurna deka se e vo red, samo faza na razvoj e i karakterna osobina, no sakav da znam kako jas da se odnesuvam dodeka ne pomine toj period. Zatoa jas otidov sama, pa so namera sledniot pat da ja odnesam kerka mi. Dr. nitu ednas ne rece deka deteto treba da se odnese, naprotiv roditelite zaedno treba da otidat da se posevetuvaat. Zatoa sto odnesuvanjeto na deteto e odlika na toa sto mu se slucuva doma, vo gradinka, sekade kade sto prestojuva podolgo. Toa samoto po sebe ne znae zasto se odnesuva taka, barem na 4 god ne znae da kaze. Jas koga ke ja prasav kerka mi zasto pravi taka i taka, ona mi vikase: "pa, taka mi vika mozoceto, pravi taka, pravi!". A psihologot so najdrugarski razgovor znae da go izvlece od roditelite toa sto e stvarno izvor na problemot (ako realno ima problem). I dava eden vid na "vezbi" - igri so deteto za gradenje na samodoverba i slicno.
Druga rabota sto mi tekna, okolu sedenjeto po gakicki i soblekuvanjeto - ne sum sigurna dali tuka imam procitano ili nekoj licno mi ima kazuvano, isto taka devojceto se soblakalo skroz golo po doma i pri sekoe izleguvanje od doma pravelo drami so treskanje od zemja posto ne sakalo ni gaki da stavi. Psiholog gi posovetuval roditelite, na slednoto izleguvanje od doma da ne i obrnuvaat vnimanie, samo da si se spremaat normalno, so razgovor... devojceto normalno zastanalo golo na vrata i ne sakalo da se oblece, i roditelite mu rekle: "ok, odi kako sakas, ako sakas gola, slobodno odi" Ja otvorile vratata i pocnale da izleguvaat, devojceto ne se pomrdnalo. Samata bila svesna deka ne e ubavo da izleguva gola od doma, samo pravela sceni za da dobie vnimanie. Od togas, koga videla deka roditelite ne i obrnuvaat vnimanie, deka i e dozvoleno, sekogas samo si se oblekuvala za nadvor. Samo ne znam za po doma sto napravile...