eve sto napisav do opstina aerodrom...
Pocituvani,
Ve molam nekoj da mi odgovori, po koi kriteriumi se primaat decata vo gradinkite. Prasuvam bidejki sme odbieni od gradinka so tri zgradi (osnovna i dva klona) a ne mo e jasno po koj osnov.
Apliciravme vo mart godinava. Togas ni rekoa deka nema mesto za tekovnata godina i moze da ne zapisat najrano za od septemvri. Ne mi bese seedno, no sepak se sloziv i podnesov uredna prijava. Duri i vo prijavata navedov deka dokolku ima premnogu deca vo osnovnata gradinka Buba Mara vo Novo Lisice, nema da bide problem da pocneme vo nekoja od klonovite Pcelka 1 ili Pcelka 2 vo Lisice. Togas licno razgovarav so pedagogot vo gradinkata i ja prasav dali mestoto ni e sigurno, dali treba nesto dopolnitelno da storime. Ja prasav i dali ima potreba da apliciram vo drugi gradinki, bidejki sum sovesna i ne sakam da drzam mesto vo tri gradinki ako ova ni e sigurno! Pedagogot licno me gledase vo oci i mi rece, nema potreba, ako ne bide tuka (Buba Mara) vo kraen slucaj ke bide nekoja od klonovite, se slusame vo Avgust.
Taka i bidna, do avgust nemase nikakva informacija. Se javiv na pocetok na mesecot i mi rekoa deka spisoci ke ima na 21vi, koga ke se ratat site od odmor. Se javiv na 21vi, mi rekoa deka samo sto se vratile od odmor deka utre (na 22ri) ke zasedava sovetot i na 23ti ke ima rezultati (na samo devet dena pred pocetok na godinata). site gradinki izvadija rezultati javno i transparentno na vleznite vrati. Samo Buba Mara nema. Se javiv na 23ti - nema odgovor cel den nikoj ne odgovara na telefonot. Isto i na 24ti. Uspeav da gi dobijam dva pati, ama ne me povrzuvaa so pedagogot (a taa e edinstvenata koja gi ima spisocite), so obrazlozenie deka taa veke se javuva kaj site i ke me izvesti kaj i da e. Vo megjuvreme uspeav da se slusnam so odgovornite vo Pcelka eden i Prelka dva, sin mi ne e na spisok vo nitu edna od niv. Ne mozev da cekam veke, bidejki do pocnuvanje na skolskata godina ima uste 7 dena. Izlegov od rabota i otidov pravo vo gradinka. Tamu bev vo 14:55. Najdov lujge samo vo sluzbata arhiva i sekretar. Tie mi odgovorija deka pedagogot veke si otide a ne mozat da mi dadat spisok bidejki taa ja zaklucuva kancelarijata a klucot go nosi so sebe. Veke nisto ne mi bese jasno! Zosto vo tolkava tajnost se drzat spisocite? Zosto e ova edinstvenata gradinka kaj sto eden resava koj koga i kade ke bide primen i ima ekskluzivno pravo na informaciite? Prasav samo uste do kolku i e rabotno vreme, mi odgovorija deka raboti do 15 casot i deka ke mora da dojdam vo ponedelnik. Vo ponedelnik raboti od 08. Samo za da potvrdam uste ednas prasav dali oficijalno rabotnoto vreme i e od osum do tri i mi potvrdija deka e taka. Ne sakav da krevam vreva i si otidov i cekav cel vikend da dojde ova utro ponedelnik - 27 avgust (pet rabotni dena do pocetok na godinata).
Denes se javiv vo 08:15, pedagogot ne bese tuka, me zamolija da se javam pokasno, za desetina minuti. Se javiv vo 08:30 i konecno ja dobiv na telefon, za da mi kaze deka sin mi ne e primen niti vo Buba Mara. Se zakaniv deka ova sto mi go napravi, licno taa, ne e fer, bidejki vo oci me gledase koga mi rece deka mestoto mu e sigurno bidejki sme edni od prvite sto aplicirale i deka sepak vo kraen slucaj na raspolaganje ni se i dvete ostanati gradinki. Koga ja proveri uste ednas aplijakcijata vo koja jas sum soglasna da bide i nekoja od drugite dve gradinki mi rece deka ke napravi napor da vidi sto moze da se stori. Ne mi bese jasno kako od tri polni gradinki vo dve moze da se napravi napor, ama ne i vo tretata? Mi odgovori deka uslovite bile razlicni... Se zakaniv deka ke se javam kaj gradonacalnikot (i taka i ke storev samo cekav da pomine nekoe vreme i pocnav so pisuvanje na ovoj e-mail) a vo megjuvreme se javiv i kaj drugi lugje.
Do 09 casot vekje sama mi se javi da mi kaze deka e primen vo Pcelka 1. Zosto, kako ne znam. Mi objasni deka verojatno napravile greska, bidejki deteto ima dve iminja, a tie go zavele samo pod edno i zatoa zgresile koga sme gi prasale. Da ne bese cela ovaa zbrka nemase da mi bide somnitelno. Ama vaka ne veruvam deka toa bila greskata.
Zatoa ve molam da mi gi objasnite procedurite za primanje na deca vo gradika a isto i procedurite za zalba na odlukata.
Pozdrav
majka na 13 mesecno bebe