ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom
ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom
Vo drzavna vo Bitola...prezadovolna od doktorot, mi go spasi zivotot i mene i na moeto . Posle toa zapocna hororot...po 12h od poroduvanjeto probav da stanam i iskrvariv mnoooogu,"cimerkata" ja vikna sestrata i taa koga dojde prvoto nesto sto go rece bese:"leleeee, sto si napravila ma ti?! Reka cela...koj ke go cisti ova?" Mi go izmeri pritisokot i bese 60/40:"nizok ti e mnogu" i tolku...Carsafot ne mi go smenija 3 dena. Bebeto mi bese 2 dena na kislorod i odev po 3 pati vo denot da go vidam i zarabotiv komentar:"Ej, ama ti stvarno pocna da dosaduvas, da ne pretera malku so idenjeto".Koga mi go donesoa maloto samo mi rece da go presoblekuvam i da go dojam na 3h, ama i toa ne pomina bez komentar sto bolese:"ne veruvam deka ke fati da cica, ama aj"...kakvo ohrabruvanje ...
I nikoj ne mi pokaza kako se doi, ama za srekja moeto pametno samo go staviv na gradata i pocna samo da si cica od prv pat ...Peleni nikogas vo zivotot nemav menato, ama srekja isto mi se pogodija iskusni "cimerki", pa mi pokazaa kako da mu smenam pelena...
I da dodadam deka zenata sto ni nosese hrana (leb i pasteta 5 dena po red za pojadok) od vrata ni gi frlase kon krevetite, voopsto ne vleguvase vo sobata...zalosno navistina...tolku neubavi spomeni od tamu
Za vtoroto dete ke se pomislam kaj ke odberam da go rodam
Moram da kazam deka i jas imam traumaticen prv poragaj,bev porodena vo drzavnata bolnica vo Skopje...ne sakam da vi kazuvam detali,samo ke kazam deka 50% od personalot bese ne ljubezen,ama Bog vnimavase na mene
.So vtoroto moe dete resiv da se poragam vo Cair,uslovite bea losi,isto kako vo drzavnata bolnica,no,pominav podobro bidejki bev psihicki podgotvena na sve,a i tamu se poljubezni.Uste povazno:BOG ne dozvoli loso za mene i moeto bebe.
Pa dojde red da ragam i po tret pat,ne razmisluvav za frlanje pari po privatni bolnici od pricina sto vo tekot na bremenosta so mene i moite bebinja(bliznaci) sve bese vo red... Se odluciv mnogu brzo kade ke se poragam(resiv vo Cair).
Blagodarenie na Iskustvoto od predhodnite raganja pomosta i sovetite od personalot ne mi bea tolku potrebni...ama zatoa pak "cimerkite" ,koi bea prvorodki bea celosno ostaveni na mene
,vnimanieto od doktori,sestri,akuserki imaa samo pred vizitata i za vreme na vizitata...
Sakam da kazam:PODGOTVI SE VO BILO KOJA SMISLA ZA DA IMAS UBAV I LESEN PORAGAJ.NACITAJ SE,NASLUSAJ SE I NAGLEDAJ SE
.