cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Мултивитамини за трудници

clock-img

04.12.2009, 01:46

clock-img

alex_mo

pencil-img

636

ДО 3 месец пиев само фолна киселина,па правев пауза и од 5 пијам Прегнакер....ме интересира дали некој знае да ми каже дали смеам да пијам калциум и магнезиум,шумливи таблети......ги имам дома а имам и слушнато дека се препорачливи при грчеви во мускулите на нозете,а кај мене сега почнаа во спиењето.Инаку сум 30 недела ..Позз

clock-img

04.12.2009, 09:02

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

alex_mo, јас цела бременост пиев Магнесол шумливи таблети, не она класичен Магнезиум туку побарај баш Магнесол. Знам дека и други трудници на форумот ги пиеја, а мојата докторка на сите ги препорачува. За калциум прашав ми рече НЕ.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

clock-img

07.12.2009, 20:02

clock-img

Snowhite RR

pencil-img

5042

Јас пијам магнезиум шумливи, а кога еднаш бев на преглед притисокот ми беше висок и ми ги препиша Магнесол за регулирање на притисокот, не знам дали се исти со магнезиум тие.

clock-img

08.12.2009, 00:03

clock-img

Весна

pencil-img

771

Јас откако влегов во 4 месец речиси постојано пиев мамавит и магнезол, и секако се’ уште ги пијам.
Магнезолот баш ми ги смирува грчевите на стомачните мускули.

clock-img

08.12.2009, 00:11

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Весна зарем не ти кажа гинекологот да ги прекинеш магнезолот кога ке влезеш во девети месец? Ако не се лажам и Палешка пиша дека штом влезе во девети и рекол гин. да ги прекине. 

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

08.12.2009, 00:35

clock-img

Весна

pencil-img

771

Уф, не, ништо не ми рече околу ова. Инаку, пијам само по едно на ден и тоа пред спиење.
А пред некој ден, една познаничка која е акушерка ме советуваше по две да сум пиела, но јас по свој памет останав на едно.
Знам дека магнезиумот ја смирува матката. А затоа ли треба да ги прекинам? Заради природните контракции? user posted image

clock-img

08.12.2009, 00:40

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Да, слободно прашај и гинеколог, а и во аптека ке ти кажат.Барем во Алпи фарм слободно можеш утре да се прошеташ и да прашаш да видиш како убаво се ке ти објаснат. Повеќе и од др. знаат. Секоја чест.

clock-img

08.12.2009, 00:51

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Да да Весна, треба да ги прекинеш сигурно. Јас еве веќе 10 -тина дена не ги пијам.

clock-img

08.12.2009, 00:54

clock-img

Весна

pencil-img

771

Ете прекинувам user posted image А баш денес купив. user posted image
Ептен фала за укажувањето!!!! user posted image

clock-img

27.12.2009, 11:00

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

мене сеуште не ми даде ништо гинекологот да пијам од витамини.Ми рече да јадам тоа што ми се јаде.

Биди тоа што си

clock-img

27.12.2009, 14:08

clock-img

iki82

pencil-img

367

Мамички да ве прашам дали мора фолна киселина да се пие пред бременоста или може од како ќе дознаеш дека си бремена? И дали вие ја пиевте пред бремеост или од кога дознавте? Мојата золва ми рече дека она ја пиела од кога останала бремена и дека успеала да ја помине бременоста без никакви дополнителни витамина, само со здрава храна(мн овошје и зеленчук). Она сега се породи пред 3 месеци и за цело време крвта и била супер.

clock-img

27.12.2009, 14:19

clock-img

mis.

pencil-img

3845

јас пиев фолна киселина од моментот кога решивме со мм да имаме дете.Бидејќи се обидувавме некои 7 месеци значи толку и ги пиев и продолжив со нив и првото тромесечје.Кога веќе се планира бременост убаво е и да почне и да се пие од нив.

clock-img

28.12.2009, 10:59

clock-img

biljana16

pencil-img

340

Iki82 Jas pred da ostanam bremena ne piev folna kiselina. Dr mi vikase deka treba da pijam no so ogled na toa sto od togas pominaa mnogu godini a ne uspeav da ostanam bremena posle prvata godina prestanav. Pocnav povtorno da pijam folna kiselina od momentov koga doznav deka sum  bremena. Inaku dr mi dade zelezo kalcium i magnezium posle 12 nedela. Do sega se osekam super i nemam ama bas nikavi problemi. Se nadevam deka vaka ke bide se do kraj.

clock-img

02.01.2010, 23:09

clock-img

emifarm

pencil-img

3

Ako bremenosta se planira,ubavo e da se pie folna k-na(tifol)i pred toa,se do 15-16 nedela zaedno so magnezol,a posle 17nedela veke preporacuvaat kombinacija od poveke vitamini(megu koi gi ima i folnata,magnezium ,kalcium,vit.c,vitamini od b-grupa...)kako na primer:mamavit,pregnacare,prenatal na natural welth i slicno.Site tie preparati se so identicen sostav samo od razlicni proizvoditeli.Licno jas smeatm deka pokvalitetni se pregnacare i prenatal na natural welth,zatoa si gi menuvam-vo niv gi ima site neobhodni vitamini za plodot,zatoa dopolnitelno drugo da se pie ne e potrebno,osven ako lekarot nema preporacano.user posted image user posted image user posted image

clock-img

03.01.2010, 00:58

clock-img

mica

pencil-img

26

jas koga ojdov na ginekolog veke bev trudna 6 nedeli i mi kaza da pijam folna kiselina inaku pred toa ne gi pijev bidejki ne bev so taa namera i sega posle 3 ot mesec mi rekoja mamavit da pijam no jas mislam deka voopsto tie vitamini nemat nekoja uloga najdobro e prirodno da se konsumira hrana koja ima vitamini , mislam deka na vremeto koga nasite majki bile trudni ne piele nikakvi vitamini pa decata im bile pozdravi sega sto poveke vitamini tolku poveke i bolesti izleguvaat uste ne rodeni decata.sepak sekoj si ima svoe mislenje. 

clock-img

03.01.2010, 10:32

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

фолна киселина пиев и јас но не ја пиев да забременам ја пиев за нешто друго.Така да не земајте ништо на своја рака најдобро ја зне вашата ситуација гинекологот ваш

Биди тоа што си

clock-img

04.01.2010, 18:49

clock-img

Fiona

pencil-img

1

Vo vrska so Magnesolot da ve prasam, dali se pijat sekoj den?
Gi kupiv ali go frliv upatstvoto user posted image

clock-img

04.01.2010, 19:16

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Магнезол што се за растворање во вода во розе кутија, Фиона?

clock-img

10.01.2010, 16:26

clock-img

srcence_25

pencil-img

180

me interesira dali volnata kiselina se preporacuva od prv moment na bremenost i dali e vo red da se pie bez konsultacija so doktor???
pozd

clock-img

10.01.2010, 17:00

clock-img

Еца

pencil-img

6692

да, фолната киселина се пие првите три месеци од бременоста, обавезно, дури докторите ја препорачуваат да се пие и три месеци пред зачнувањето, затоа мој совет е да одиш во аптека и веднаш да почнеш со пиење, таа е најважна за оформување на плодот без аномалии.

clock-img

10.01.2010, 17:02

clock-img

Еца

pencil-img

6692

И еве една убава тема за фолната киселина прочитај ја за да бидеш посигурна во сета оваа работа КЛИК ТУКА

clock-img

10.01.2010, 17:11

clock-img

BILE.F

pencil-img

670

Мене ми рекоа да пијам тифол,магнезол и евитол до трети месец, а сега пијам само МАМАВИТ и се рзбира Ц-витамин.

clock-img

10.01.2010, 17:28

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Јас пиев Тифол во првите три месеци, Магнезол до деветти месец, Дуовит од трети месец до крај и Фероглобин од шести месец до крај. Но сепак секоја трудница треба да се консултира со својот гинеколог.

clock-img

11.01.2010, 00:03

clock-img

srcence_25

pencil-img

180

ECA navistina mnogu ti blagodaram!!!user posted image
majkami go prasa nejziniot ginekolog i on i rece deka ne e strasno sto ne sum pocnala vednas no deka mozam da pocnam sto poskoro! taka da posto denes nemase nikade otvoreno, sabajle prvo so ke kupam e tifol! a za se ostanato so treba da se pie...ke pocekam da se konsultiram so mojata doktorka! bidejki mi e strav da zemam na svoja raka bilo sto!
uste ednas Eca ti blagodaram...ubavo sto ja procitav statijata za folnata koiselina....sega mi e pojasno!user posted image
prethodno navistina se zbunivuser posted image ..
pozdravce

clock-img

11.01.2010, 00:19

clock-img

Еца

pencil-img

6692

се за нашите идни рингерајчиња user posted image поздравче

Последни статии

article-img