ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki
i nikoj so dijafragma nikogas ne se zastituval od bremenost, da podeli iskustvo? brej sto maler sum
За жив срам сум, бидејќи мислев дека спирала и дијафрагма се едно те исто
Сега малку прочитав по нет за дијафрагма и пишува дека величина ти ја одредува доктор. После секое менување на телесна тежина, или после пороѓај, треба повторно да се провери величина.
Исто најдов дека дијафрагма се става неколку саати пред однос и често се употребува во комбинација со некое од хемиски конт. средстава.
Тоа дека треба пар саати пред однос да се стави, никако не ми се допаѓа, па значи секој однос треба да го планираш со саати унапред.
procitav nekade deka moze do 10 minuti pred seks najdocna da se stavi, sto poprilicno pomaga vo planiranjeto, na mene toa mi zvuci razumno bidejki nie sme so dete ne mozeme bas vo sekoe vreme, posle polnok najcesto sme rezervirani za vakvi aktivnosti i obicno e planirano
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR
Штотуку разговарав со еден гинеколог, и ми кажа дека дијафрагмата кај нас скоро и да не се користи оти го сметале за застарен метод. Не сум знаела ова.
aha, da, nie sme ponapredni od amerikancite, posto tamu gledam se koristi, najcesto kaj zeni koi se vo brak i ne menuvaat seksualni partneri
jas sepak mislam deka ne se koristi bas poradi niskata svest za koristenje kontraceptivni sredstva, nemame nie kultura da se zastituvame, gledame pred brak da ne bidne sramota, a posle vo brak ni se slucuvaat cesto slucajni neplanirani bremenosti koi ili se dobredojdeni ili se abortiraat
ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23
pa da zatoa se pogolem akcent se stava na pilulite kako edna najbezbedna kontracepcija pokraj neli kondomite.
No jas pak ke kazam sekoja piluli beaz razlika na nivoto na hormoni razlicno deluva na sekoj organizam.da prvenstveno e kontracepcijata no ete i toa malo nivo na hormoni na nekoj moze da mu preci kako i dae kaj sekoj razlicno no ako ne probas nema da znaes
pa ne znam navistina dali e najbezbedna metoda, koga jas go prasav mojot ginekolog da mi prepise piluli toj mi rece deka treba da napravam eden kup ispituvanja sega veke ne se ni sekavam sto se, no voopsto naivno ne mi izgledase bidejki vklucuvaa i kontrola na bubrezi, hormoni... sepak ne mi preporaca da se ispituvam bidejki imam HPV i se plasese deka hormonska terapija moze negativno da vlijae i da go aktivira virusot
mi sovetuvase spirala ama so ogled na toa deka i toa e nesto sto treba da go probas za da znaes kako ke reagiras, a kosta poprilicno, nekoi 200 evra i poveke moze ke mi izlezese so mestenje i taa opcija ja otfrliv
a za dijafragmive nigde ne najdov info ni po drugi forumi vo MK i na balkanot deka se koristi, duri vo Srbija imam informacija deka i ne se nabavuva ja nema po apoteki i da sakas, a na primer na amerikanski sajtovi se koristi i velat deka e poekonomicen nacin na zastita sproredeno so spiralite
vo grcija isto na net nema nisto, znaci mi ostanuva da dadam 70 evra za pregled kaj ginekolog i da vidam sto toj ke me posovetuva i koja informacija ke mi dade
inaku vo princip site metodi imaat pozitivni i negativni efekti, a 100% zastita nema so nitu edna metoda osven zakolnuvanje na celibat, ednostavno sekoj treba da si najde nacin koj najmnogu mu odgovara, izbor postoi