Иканче за твојот случај стварно ми иде да ја запалам цела ГАК со се сестри и доктори, а и за уште неколку за кои знам. Од друга страна пак истото би го рекла и за приватниве затоа што познавам и луѓе кои едвај спасиле жива глава, и покрај "најсовремените" неонатолошки услови во приватниве пак биле пратени на Гак или Детска.
Меѓутоа СИТЕ мора да сфатат дека тоа се изолирани случаи и ситуации кои може да се случат и ваму и таму. Од разговор со сестрите на ГАК кои ниту ми се роднини ниту пак пријатели дознав неколку работи:
1. Има сестри кои не треба да се тука ама ете не можат да ги избркаат поради ова или она и тоа е (од друга страна па пријателката која се породи скоро во Систина ми кажа дека и се погодиле 2 чкарт сестри кои се правеле со сила и со 10 пати кажување)
2. Има родилки со став - Јас сум главна и единствена овде и се се врти околу мене, кои со самото стапнување наметнуваат некој одбрамбен нечовечки став, и знаат се однапред, ги навредуваат сестрите и викаат по докторите. Каков однос очекуваат после истите тиа пациенти? Не зборам за однос пациент-доктор него најпрво за меѓучовечки културен однос
3. Слушнав дека на некоја мајка и залепиле шамар на ГАК за време на породување. Во ред е? Не, се согласувам. Меѓутоа прашав и за тој случај. Жената при раѓањето кога главата на бебето веќе скоро до пола била надвор толку силно ги згрчила нозете, што по кажувањето 2 сестри и 1 доктор не можеле да и ги отворат. Се однесувала несвесно, рефлексно или веќе не знам како и доколку продолжела уште пола минута така ќе си го загушела сопственото дете. И.. Добила шамар да се освести што прави. Искрено, до колку би била во таква ситуација, не шамар, бокс да ми удреле ќе им кажев фала
И да не набројувам понатака.
Јас се породив на ГАК, имав апартман за 1 лице, платив 20тина илјади денари за истиот, имав сестра со мене во соба скоро по цел ден за да ми го олесни доењето, спавачи чисти по 2-3 кога и да затреба, чаршави ми менуваа по потреба, исто и улошки (со царски не можев да станувам првиот ден), ми облакаа чорапи ако ми студеше, бебето беше пресоблечено, нахрането, избањато, се како што треба. Се што инсистирав да ми се објасни ми беше објаснето.
Имаше една сестра дебил која што уште кога ќе влезеше знаев дека и се повраќа што го работи тоа што го работи, и да, можев да ја отерам у 3 лепе, ама на шала и со насмевка и спуштав за некои работи па не можеше да ми се истура или да ми глуми лудило. Од 4 дена престој, 1 таква. Епа јбг, тоа е
А колку за инфо, се породив во старата ГАК, а во моментот имавме доволно средства да се породам во било која приватна клиника. И не се работи за цицијашење, штедење или било што, едноставно со здрав разум и после долго размислување одлучив да отидам таму. Најбитно, со најпозитивен став на светот. Со таков и излегов од таму. Кога би бирала сега, воопшто не би се двоумела
< Поракaта ја уредил Beatris RR -- 13.9.2012 12:11:19 >