cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Ајде да пишуваме Кирилица

clock-img

05.12.2009, 23:24

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Еве и видео за пишување кирилица во случај на Виста оперативен систем. КЛИК

And this is my beautiful life ...

clock-img

05.12.2009, 23:45

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Еве и видео за пишување кирилица во случај на Apple OS X Macintosh компјутери КЛИК

clock-img

06.12.2009, 10:45

clock-img

Еца

pencil-img

6692

user posted image Јуле!

Да пишуваме кирилица.

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

06.12.2009, 13:17

clock-img

Весна

pencil-img

771

Ооо Јуле да си жива и здрава за овие видеа! user posted image  user posted image  user posted image
Јас пусто насекаде по ФБ коментирам, се објаснувам, инсистирам за пишување кирилично, а кога еве поедноставно и појасно од ова твоево здравје! user posted image

< Поракaта ја уредил Весна -- 6.12.2009 13:18:11 >

clock-img

12.01.2010, 10:05

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Многу сум среќна и задоволна што се повеќе наши членови приметувам дека пишуваат кирилица и нормално тоа е за огормно браво и секоја чест. Затоа ајде сите да пишуваме кирилица.

А како мало потсетување еве неколку упатства:

1. Избор на Македонска поддршка:

а) Македонска поддршка е веќе поставена на вашиот компјутер
Во овој случај имате 2 начини да ја промените поддршката од Англиски на Македонски и обратно

• Со истовремено притискање на ALT и Shift
  • Во делот на тулбарот - долу десно, постои ознака EN, со клик на него, ќе ви се понуди опција за избор на македонска поддршка (МК), потребно е да кликнете за промена на подршката

б) Македонска поддршка сеуште не е поставена на вашиот компјутер
Во овој случај потребно ве делот на тулбарот - долу десно, да се позиционирате на ознаката EN, потоа со десен клик на ознаката ви се појавуваат неколку можности за избор. Изберете settings, по што ви се отвора нов прозорец во кој е потребно да притиснете на копчето ADD, по што добивате нов прозор во кој на паѓачкото мени Input language треба да одберете Fyro Macedonian (за жал е Фиром означено бар на мојот компјутер ). Ви останува само да потврдите за изборот со клик на ОК а потоа Apply.

2. Користење на македонските букви кои не се обележани на тастатура

Еве каде може да ги најдете буквите кои можеби ви создаваат проблеми при пишување со Македонска поддршка.

Ш - {
Ѓ - }
Ч - :
Ќ - "
Ж - |
Њ - W
Љ - Q

Па да пишуваме Кирилица!

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

12.01.2010, 10:10

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

Jas imam tastatura so kirilica i latinica no nazalost nekoi makedonski bukvi gi nema tuka vo kirilicata. Zatoa pisuvam latinica od rabota a od doma pisuvam kirilica. Netreba da ja zaboravame kirilicata
TUka nikoj ne pisuva latinica

Биди тоа што си

clock-img

12.01.2010, 10:17

clock-img

caci20

pencil-img

1049

Bidejki najcesto pisuvam na rabota na angliski, a sakam da ve druzam koristam latinica. Nemam vreme na sekoi 10 min da ja menuvam poddrskata. Ama zatoa od doma ke se potrudam da pisuvam na kirilica

clock-img

12.01.2010, 10:38

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

Прифатено!!!user posted image user posted image user posted image

Love is in the air

clock-img

12.01.2010, 10:43

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

user posted image user posted image user posted image за кирилицата

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

clock-img

13.07.2010, 20:50

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Еве за сите нови на форумот да ја обновиме оваа тема и да пишуваме кирилица user posted image

clock-img

13.07.2010, 20:54

clock-img

agnes77

pencil-img

1959

ИЗВОРНА ПОРАКА: Julie

Еве за сите нови на форумот да ја обновиме оваа тема и да пишуваме кирилица user posted image

на вистина нее тешко, и јас научивuser posted image user posted image user posted image

clock-img

13.07.2010, 20:54

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image за кирилицата!!

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

clock-img

13.07.2010, 20:57

clock-img

Bitolcanka

pencil-img

2461

user posted image user posted image user posted image Агнес, user posted image user posted image user posted image за нашата кирилица

It is not how much you give or what you say, it is how much love you give in what you do ...

clock-img

17.07.2010, 14:23

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

user posted image
user posted image

clock-img

11.08.2010, 23:00

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Имаме доста нови активни членови на форумот. Па да ги потикнеме сите да ја прочитаат оваа тема и дасе обидат да ни пишуваат на кирилица.

clock-img

11.08.2010, 23:03

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

да пишуваме кирилица!!! нели е поубаво?!?

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

11.09.2010, 02:29

clock-img

maripoza

pencil-img

121

по што не живеам во мкд. ком ми немаше македонска подршка но бев упорна ги следев упатствата за да го направам... за кога ќе сакам да пишувам да не ме карате и еве после 3 часа ми успеа..user posted image за мене иако е веке 2 ч по полнок...но барем успеав..поздрав

clock-img

11.09.2010, 13:17

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Браво честитки Марипоза! Сите треба да го следат твојот пример... Да продолжиме да пишуваме кирилица!

clock-img

11.09.2010, 13:18

clock-img

Julie1

pencil-img

2354

Сите Рингераја портали имаат некои специфичности иако структурата и идејата на сите е иста. Но она по што нашата Рингераја е уникатна е кирилицата. Рингераја.мк е единствениот Рингераја портал од мрежата на Рингераја интернет медиуми која е целата „навезена“ со прекрасната наша кирилица. Да ја направиме Рингераја уште поубава, да ја „веземе“ со кирилично писмо.

clock-img

11.09.2010, 13:45

clock-img

mama26

pencil-img

3977

user posted image me nasmea -jas nemam pojma od vezenje nit pletenjeuser posted image .ama nikogas ne e kasno neli,,,,user posted image

clock-img

11.09.2010, 13:47

clock-img

mama26

pencil-img

3977

еве ме мене со кирилица user posted image

clock-img

11.09.2010, 15:43

clock-img

Тања РР

pencil-img

2029

Секогаш и секаде пишувам македонски со кирилица. Ако ние не си го сочуваме јазикот и писмото, никој нема да го направи тоа за нас.
Македонски се пишува со кирилицаuser posted image

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

clock-img

17.09.2010, 17:56

clock-img

suzeto

pencil-img

1297

ево успеав и јас
ама додека да ги научам буквите каде се

clock-img

01.07.2011, 23:41

clock-img

mami2

pencil-img

417

Сакам само да заблагодарам на сите што пишуваат кирилица. Јас за жал имам малку време за читање постови и кога ќе видам напишано на кирилица се радувам затоа што успевам да прочитам многу повеќе - посебно од работаuser posted image

Напишаното на латиница, посебно со користење на некои извитоперени македонски букви (4 за ч) и сл. ми е чудно. Дополнително и не користењето на знаци и голема буква, ги прави долгите текстови монотони и заморни.

Инаку знам дека на сите ни се случува да немаме поддршка од некои системи или од мобилен за кирилица, ама тоа се исклучоци.

clock-img

02.07.2011, 00:11

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

kis4e mami2 user posted image user posted image user posted image

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

Последни статии

article-img