за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Dokolku sakas ke ti pustam i nekoi infuormacii sto imam da procitas za nedonosenite bebinja...Kako treba da se drzat pravilno,kako pravilno da se oblekuvaat,da se banjaat...Site ovie informacii gi dobiv od Slovenia... Znaci da stavam kraj na ogromniov post....Sakam da ti kazam deka se ke bide super so Melanija i deka ke bide super zenska :)))Kolku samo da ti vleam pozitivna energija...Mia e sega devojka od 20 meseci (koregirani 17,5)..skoro gi stigna svoite vrsnici,odi,zboruva,pee,besneee po cel den..Nie pominavme mnogu tezok period,koj normalno nikogas nema da se zaboravi ama te pravi da bides poslen i za sebe i za svoeto dete...Se raduvame na sekoj moment pominat so nea :))) Ke ja sledam sostojbata na Melani i sto pobrzo da ve pustat doma...Dokolku imas nekoi prasanja slobodno prasaj me zosto vekje idoktorirav na tema Nedonoseni deca hihihi Pozdravcinja najgolemi za maliot borec Melanija i nejzinite roditeli :)) I normalno pozdrav do site vas drugi mamicki i vasite decinja :))
23.07.2011, 00:34
Palce
123
p.s Sto se odnesuva do mlekoto nie od pocetok pieme NAN...NAjprvo Pre Nan pa eve sega stignavme do Nestle Junior i ubavo napreduvase od nego...Velat deka Aptamilot gi due mnogu bebinjata...Pozz
23.07.2011, 10:37
Melanija *
116
Blagodaram Palce za sekoja informacija, dobivam tuka korisni informacii i postojano gi prasuvam mamickite i tie mi pomagaat. Vo nasive bolnici lugevo tesko kazuvaat odgovori na prasanjata, kako da ke im ja zemes profesijata. Jas so predvremerodenite ne mozam da doktoriram , ama do sega mozebi sum maturirala pa se se obiduvam da odam nagore. Bi bila blagodarna ako mi gi ispratis materijalite od Slovenija za predvremeno rodeni decinja. Nie vcera bevme da ja vidime i za prv pat posle 1 mesec i 22 dena ja doprev za raceto. Gi razbiram i nvnite zalozbi i toa sto pravat se za nea, duri i pocnav da gi opravduvam nivnite metoi, sepak na majkata i e uzasna pazninata vo gradite. Pocnuvam , zamisli, da cuvstvuvam treba od nejzinoto doaganje. No za celo ova vreme uspeav da ja zadrzam silata i da isprakam samo pozitivna energija kaj nea. Ovde najdov eden kup junaci od majki, site tie biele slicni ili isti bitki i zatoa mi olesnuva sto svakam deka ne sum sama. Me ohrabruva toa sega se so svoite malecki. No najmnogu, najmnogu me plasi pomislata deka koga ke si dojde doma, nema da me prepoznava, i deka veke go izgubila instinktot za majka, koj go imaat site decinja od raganje Pozdrav isprakam do Palce i do site mamicki koi do sega mi bea prijatelki barem na forumov i mi ja polnea dusata so spokoj
23.07.2011, 11:07
Melanija *
116
Ja procitav tvojata porodilna prikazna i ti si za mene golem borec. Si gi izdrzala site udari od zivotot za da bides sega srekna so tvojata princeza. Me raduva i mi dava optimizam sto tvoeto dete sega e isto so vrsnicite. I ti pominala niz tezok period mozam samo da zamislam. Bog pisuva razlicni prikazni za sekoj covek. vakvite kako nasite se napisani za da gi ucat lugeto deka treba da veruvame vo nego, deka toj pravi cuda i deka na zemjava postojat decinja koi se dopreni od negoviot blagoslov. Mene verbata vo Bog do dens mi go dodrza zdraviot razum
23.07.2011, 11:43
Natuska85
3613
ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija *
Ja procitav tvojata porodilna prikazna i ti si za mene golem borec. Si gi izdrzala site udari od zivotot za da bides sega srekna so tvojata princeza. Me raduva i mi dava optimizam sto tvoeto dete sega e isto so vrsnicite. I ti pominala niz tezok period mozam samo da zamislam. Bog pisuva razlicni prikazni za sekoj covek. vakvite kako nasite se napisani za da gi ucat lugeto deka treba da veruvame vo nego, deka toj pravi cuda i deka na zemjava postojat decinja koi se dopreni od negoviot blagoslov. Mene verbata vo Bog do dens mi go dodrza zdraviot razum
23.07.2011, 14:50
Palce
123
Melanija zdravo.... Milo mi e sto pak si go videla bebceto...i nemoj da se sekiras...bebinjata ne gi zaboravaat taka lesno svoite majki...Koga ke si ja donese doma,ke si ja guskas i sam po sebe ke si dojde onoj odnos majka-dete...Iako e odvoena od tebe,veruvaj deka taa custvuva koga ti ke bides vo bolnica,koga ke ja dopres...i znae deka nekoj e do nea i ja cuva...a Sakav da ti kazam ako mozes vo pp da mi ispratis mail da ti pustam pdf materijali za nedonoseni bebinja...Jas od Slovenia imam i cela kniga na angliski koja nie uste tamu ja procitavme..Ako sakas mozes da ja iskopiras pa da si ja citas i taa...Mada vo materijalive sto ke ti gi dadam ima skoro se...Sto i da te interesira slobodno prasaj,tuka sme site za pomos.. Znam tocno kako ti e,kako se custvuvas,deka si postojano vo neizvesnost..Jas postojano si vo neizvesnost..Jas postojano si vikav..Ama koga ke pomine se,za da si ja zemam doma..Po priroda sum netrpeliva,sakas se odma..Ama ovaa situacija me nauci deka vo zivotot nekoi raboti se cekaat,taka da si ja cekav Mia 2 meseci za da si ja nosime doma.... Pozdravcinja pa izvestuvaj ne kako ste i koga ke si odite domce :) Pozdrav i do drugite majkicki :)
24.07.2011, 01:13
Melanija *
116
Beskrajno I se izraduvav na dopirot po raceto, duri sega posle 1 mesec i 22 denovi, go pocuvstvuvav dopirot na moeto bebe, toplinata na nejzinoto malo race. Taa e moeto 1 kg mevce, taa e moeto se, a ponekogas se naogam sebe si kako sum zaboravila na ocinjata, usteto, noseto............ Pa koga mi kaza i doktorot deka nema da ja zememe nitu ovaa nedela, mislam deka so poslednite sili se dodrzav da ne se onesvestam pred nego.
24.07.2011, 13:32
dragana gage
9
te molam ne ocajuvaj samo nadevajse i iscekuvaj go denot koga ke bidete zaedno veruvaj se nablizuva toj den go pomina najteskoto ostanuvaat samo sitni denovi,prasanje se samo denovi glavata gore i nasmevnise na denot sto doaga koga ke bidete zaedno i ke go imate celoto vreme na ovoj svet samo za guskanje miluvanje i druzenje so melani poz
24.07.2011, 13:56
kapina
4327
melanija mila ne se predavaj najteskoto e pominalo veke ke ti dade gospod sila da izdrzes uste malku se blizi denot koga ke se guskate so tvoeto bebce
24.07.2011, 16:16
arh_diz
7198
Melanija znam deka ne ti e lesno , no edna nedela porano ili pokasno nisto nema da smeni ako e doma.Naprotiv tamu ke bide pod kontrola na doktori i pobrzo ke zakrepne
24.07.2011, 19:20
Melanija *
116
Mamicki denes sum posebno srekna. Vo 14 casot koga se javivme ni ja soopstija najubavata vest na svetot. Mojata Melanija utre si DOAGA DOMCEEEEE Ne znaev kako da se izraduvam, srcevo ke mi zastanese, utre vo 10 povtorno ke ni se javat za da potvrdat. leleeeee sega se sozemam, denes ima 1 kg i 620 gr seuste e maleckaaa malku se plasam. Boze a tolku nestrplivo ja cekav. Se ke naucam i povtorno ke se prerodam koga ke ja zemam vo race. Moram sega da vi soopshtam, zasto utre ako me nema da znaete otprilika zasto kolku sum srekna i vozbudena istovremeno, a cuvstvuvam i nekoj malecok strav Od denot koga predvremeno se rodi do denot koga ke si dojde vie mi pomognavte so mnogu prasanja i pozitivna energija. Tuka najcesto sobirav sila i Meli toa go znae Milo moe dete konecno domce so mama i tato.
24.07.2011, 19:23
Џесика
2036
Многу се радувам и многу ми е мило!!! Прекрасна вест Меланија Сега еден совет од мене... наспиј се денес, од утре друга песна почнува
24.07.2011, 19:51
Тања РР
2029
Баш се израдував!
24.07.2011, 20:21
arh_diz
7198
Odlicna vest
24.07.2011, 20:42
temjana
1159
Jjeejejjejejejejeeeee od utre gushkancija Srcinja mili prekrasna vest navistina mi go razubave denot. Vi posakuvam se najubavo i od sega bolnicite da bidat samo za vakcini
24.07.2011, 22:09
Maca25
7558
Јупииии јееее!!!! Браво Меланија!!!! Прекрасна вест!!! Леле, миличка, колку се израдував!!!!! ж Бебушка си доаѓа домче во прегратките на мама и татооо!!!!
24.07.2011, 22:11
Melanija *
116
Sega peram, peglam mijam sisinja, cucli i se raduvam od ovde do nebo i nazad. Mila na mama ke dojde doma konecno kade sto pripaga. I iskreno se nadevam deka ne go zaboravila mirisot na mama i cukanjeto na srceto, deka ke se potseti od cie meshe izlegla
24.07.2011, 22:20
dragana gage
9
bravo za site vas a posebno za melani bas me izraduvavte sega samo vi preostanuva da se guskate i premnogu da se sakate pozz i uste ednas
24.07.2011, 22:20
Maca25
7558
Оф мила, мирисот на мама не се заборава. За тоа немој да се секираш! Ќе си се поврзете вие двете, иако сте биле толку време разделени. Сепак, Меланија била во твоето меше 7 месеци, секако дека ќе си знае која и е мама. Многу ме израдува, многу!!!
24.07.2011, 22:48
mila 3
193
za dusata mila!
i mene mi bese star da si dojdam doma, doktorite mi vikaa daj raspolozise malku si odis doma, a jas celata vo prsalnici prvata vecer nemozv da go iznagledam
mnogu ubava vest, da se guskate i miluvate uste 100 godini
24.07.2011, 23:07
Natuska85
3613
јееее,браво за Меланијаааа .Силна женска,сака што побрзо дома да си дојде,видиш .Ајде утре дај боже да те нема на форумот да одите да си ја земете принцезата,да си се гушкате цел ден,па кога ќе заспие да ни пишеш на кратко.Стискам палци најсилно за утре во 10 да ви кажат да одите да си ја земете домчеее
24.07.2011, 23:42
maki1
321
Браво за малата Меланија и за мамичка,од утре само убави моменти да си поминувате,да се гушкате и мазите по цели денови .
24.07.2011, 23:52
Palce
123
Jeeee...epten ubava vest...:) Sega konecno ke si se gushkate i mazite...Inaku normalno e da custvuvas strav,ama poleka ke pomine...Inaku od iskustvoto sto go imam vo Slovenia,kaj niv ne se praktikuva odma da ti go dadat bebeto doma..Najprvo koga izleguva od intenzivna go prakaat bebeto so majkata gore na oddel za da se priviknat edna na druga..Nie so Mia bevme na oddel 5 dena pred da ne ispustat konecno,zosto tamu me sledea kako se snaogam,me ucea da ja banjam,dojam i slicno...Ama za zal kaj nas ja nema taa praktika,e toa e bas od taa pricina,za majkata koga ke dojde doma da nema strav..Zosto sepak se raboti za mali i krevki bebinja...E sega sakam uste eden sovet da ti dadam...Od koga ke si dtojdete doma gledaj da ne primas mnogu gosti,isklucivo so maski i da mijat ubavo race ako veke dojdat..Nas ni preporacaa karantin za ne daj boze od dopolnitelni bakterii ili slicno..Sepak bebeto e mnogu malo i mu treba mnogu vnimanie...Nie bevme vo karantin edno 5-6 meseci,doagaa samo babite od vreme na vreme da ja vidat,ne dozvoluvav nikoj da ja pipne,ni da ja banja,se jas i soprugot..Babite ja zemaa vo race posle 6 meseci...Znaci karantin zadolzitelno ti sovetuvam...Ete taka,sega po mail ke ti gi ispratam informaciite..Pozdravcinja i utre guskajte se silnoooooo :))))Pozdravcinja i do drugite majkicki
25.07.2011, 00:40
Тања РР
2029
Ќе се придружам на советите на Палче за ограничени посети. Можеби јас и она сме најпараноичните мајки на форумот но и Јана беше во карантин неколку месеци по доаѓањето дома. Бабите доаѓаа многу ретко и секогаш седеа во трпезарија, никој освен јас и сопругот не и се приближуваше. Предвреме родените бебиња немаат развиено имунитет па најмала и за другите безопасна инфекција нив би можело да ги чини премногу.
25.07.2011, 08:53
blue_blue
893
Браво за Меланија Само да си биде со мама и тато веднаш ќе порасне голема....А за посетите не знам многу за предвреме родени деца, ама секое дете има никаков имунитет а кај нас луѓево без усул се....Затоа заведи си ти ред, ќе има време и кога да ја гледаат и кога да и се радуваат...Најважно е здравјето на бебето и не мислам дека се работи за параноја на мајките....Чувај си ја, ама не претерувај ќе треба и да се ојакнува и да се меша со луѓе, ама се во свое време