Zdravo! i moeto bebence e predvreme rodeno, se porodiv 33 nedela.se porodiv porano bidejki prokrvarev sred nok tolku krv jas vo mojaot zivot nemav videno, bese strasno. odma soprugot me odnese vo bolnica mnogu bev isplasena mislev deka nesto mu se slucilo na moeto malecto, tolku bev isplasena sto mi bese strav da poglednam vo monitorot dodeka me predleduvase doktorot.otkako vidov deka ima srceva reakcija malku se smiriv.koga go prasav doktorot koja e pricinata za moeto krvarenje mi rece deka mi bila nisko postelkata, ne mi se veruvase deka pri nieden pregled maticniot lekar ne mi go kaza toa a jas bev mnogu aktivna po cel den bev vo dvizenje na rabota i koga ke dojdev doma morav da mu posvetam vreme na drugoto detence,mnogu malku odmarav, da mi kazea porano nemase da dojde do ova .
ostanav na klinika, go stabiliziraa krvarenjto i primav inekcii za zreenje na plukata i otkako gi primiv porokrvarev pak i me porodija carski. ostanav na klinika 3 nedeli so moeto bebce koe se rodi 2100g a za dolzinata ne sum sigurna na negovoto kartonce pisuva 47 sm, a na mojata otpusna lista 41sm, sto izmerime neznaat i tie .otkako me porodija ostanv uste 4 dena na intenzivna posto se javija ploblemi i kaj mene, samo lezev ne stanuvav voopsto, go nemav videno sonceto moe doagase kaj mene pedijatar 1 vo denot i mi ja kazuvase sostojbata na bebceto, sreka imav poznata sestra pa ona odese da go vidi pa doagase da mi kaze nesto poveke.
nebese vo inkubator, bese staven na kolickite i bese pod kislorod 9 dena, imase infekcija koja sum mu ja prenela jas, barem taka mi rekoa, primase krv, plazma i albumini. pred 2 nedeli doznav od maticnata deka imal i bronhoplevmonija i deka papocnata vrvka mu bila vrzana okolu vrat 1( mi citase se sto ima zapisano na kartonceto od bolnica).nemozam da opisam kako se osekav tie denovi dedeka bev tamu,uste potesko mi bese koga gi gledav drugite majki kako se guskaat so svoite bebinja, a jas moeto gledav samo ednas vo denot od 2 do 3 i koga ke go videv izbockan, modri racinjta od sto primal infuzija more od solzi. po 9 den go premestija na boks kade sto odev da go dojam na sekoj 3 saati, nemozev da prestanam da go dustam i bacuvam, go cekav toj den so netrpenie da mozam da go dopram svoeto dete.
deneska pravime 3 meseci pred 10 dena bevme kaj dr.dvojakov i ima 5120g i 53,5 sm. ni rece deka e dobar si odgovara na negovite koregirani meseci.iako e se vo red, kaj mene postoi nekoj strav za negovijot razvoj, neznam zosto. iako go gledam doma sto pravi, go drzi glavceto, si gi jade racete , se smee, guga..... neznam zosto se cuvstvuvam taka.
pozdrav do site mamicki sto go preziveale ova kako i onie na koj bebinjata im se tamu, se ke bide vo red samo malku trpenie i verba, golemi borci se tie. mojot bebus se vika Borjan po zelba na bratmu, uste koga mu kazav deka ke dobie bratce rece deka ke se vika taka. pred nekoe vreme go procitav i znacenieto na imeto Borjan a toe e "covek koj se bori, borec". kakva koincidencija ili ne