Жално е што свеста на ова поле ни е на многу ниско ниво.И додека е така, ќе не дискриминираат и ќе не прашуваат на интервју, имаш ли дете ,планираш ли бременост, може и тест ќе ти дадат
kakva vrska ima seto ova so nosenje na deteto na rabota so tebe?
jas bas mislam deka koga deteto ke se rodi toa ima dvajca roditeli koi podednakvo treba da se grizat za nego. znaci ako mama odi na sostanok, malku tato da se pogrizi za deteto
znaci ako uste na majkata i se "dodeli" uloga da go nosi deteto so nema po sostanoci pa sto ke se desi so nas zenskite. ne e rabotava deka e polesno deteto da ne go nosis so tebe na rabota, tuku ednostavno nema potreba.
togas ke imame situacija kade sto nema da te prasuva na intervju dali planiras deca
ama koga ke se porodis ke ti rece dojdi ti uste prviot den na rabota i zemi si go deteto so tebe...
mislam da tocno deka e los i nepraveden i deprimiracki, navredliv momentot koga ke te trasaat dali si mazena i dali planiras deca na intervju. na toa pole treba da se borime, da se sproveduva zakonot koj veke go imame
da se oslobodat zenite i da prijavuvaat poveke i poveke
da ne se plasat deka ke ima nekoj posledici
a ne da se borime sefot da ni dozvoli da si go nosime deteto na rabota? za mene toa mi nema smisla i jas ne sakam deteto moe da go nosam kaj mene na rabota. ako ima opcija kako sto napisav pogore da ima gradinka vo firmata togas da... vo drug slucaj ne odam jas na sostanok ama deteto ne go zemam so mene
toa si e moj stav i nema vrska so borbata za zenskite prava vo drzavava.
kaj nas opsto treba malku da se podigne svesta kaj rabotodavacite deka koga edna familija ima deca togas i majkata i tatkoto nekogas ke mora da zemat den sloboden, ili saat zaradi deteto. deka nekogas ke mora tatkoto da izleze porano od rabota, nekogas majkata i seto toa da ne bide pa od druga strana zloupotrebeno od strana na dvajcata.
eve eden glupav primer sto nema vrska so temava
na drugarka moja se razbole deteto i morase da ostane na bolnica (i so nego nokta ostana tatkoto, bidejki majkata bese pred poragjaj so vtoro dete). i od tamu komentarot bese lele zarem ova dete nema majka... kako mozela taa majka da go ostavi samo deteto na bolnica....
aloooooo
kako samo? a tatkoto sto e vo situacijava
nie se nekako prava na zenata zenata ova zenata ona
ako e bolno deteto zenata da sedi doma, mazot nikako, ako zenata odi na rabota neka go zeme deteto so nea, ako odi na sostanok i toa neka odi so nea. aman veke...
i posle mamino since ke imame e pa ne odi toa taka
zosto mesate prava na zenata pa uste ni bil mentalitetot na nisko nivo