ИЗВОРНА ПОРАКА: wanna be mum
MademoiselleNina колку долго го пиеш кломифенот? Јас со инсеминации немам искуство ама имам пиено кломифен една доза и супер изреагирав ама без резултат
Докторката ми кажа во еден муабет дека кломифенот ги троши јајниците е сега претпоставувам мислеше на повеќе годишно користење-незнам.
Јас хормони еднаш испитав лани заедно со се друго ХСГ, спермограм мм и се ок. Што значи ако ти е висок ФСХ ?
И едно прашање за сите рр кога одлучивте за инсеминации и поради кој проблем? Кај нас резултатите се супер- бебе нема веќе 2 год и 3 месеци
Кломифен пиев 2 циклуси, (пиев, па едне пауза, па пак пиев) сега пауза. Тоа што ти го кажала докторката дека јк се трошат - да вистина е, со секоја испиена терапија се трошат, освен ако немаш 22 -25 г.
Висок ФСХ значи дека нема јајце клетки. Само не знам дали нема само во овој циклус или и понатаму...
Се изначитав разни статии за тоа, но штом процесот на висок ФСХ е започнат, нема враќање назад, дури и да се смали ФСХ процесот на трошење на резервите на јацеклетките е започнат. И во вие случаи не се советува хормонска стимулација. Ова го прочитав, а далие вистина или не незнам. Лекар не ми го потврдил.
Инаку кај мене се беше во ред, имав редовни циклуси, во секој циклус природно имамв по една јк која расте до потребните димензии и овулација и неколку мали јк (најмалку 5 сум ималам, но понекогаш беа и повеќе). Кај мм беше констатирана астенотератозооспермија (ваљда точно го напишав) :) јас претходно имав мал полип во матката, кој ми го отстранија во јануари, и после тоа се беше во ред.
Е сега имам 2 дилеми - дали мм воопшто има такво астенобла бла... бидејќи само на резултатот од ремедика го пишува тоа, на резултато од авицена пишува олигоспермиа, на резултатот од клиника пишува дека се е ок. И некако сега се прашувам навистина кој резултат е точен???
И поради таквите спермограми лекарите (повеќе од 1 лекар) советуваа инсеминација, и направивме 2
Неуспешни :(
Но сега ми се отвараат нови прашања во глава...
Дали беше потребно јас да пијам кломифен за стимулација на овулација ??? кога јас природно секој месец овулирам!!! и ендометиумот ми беше со нормална дебелина, и јк со соодветни димензии за време на овулација ...
Ставрно мислам дека не требаше мене да ми даваат дополнителни стимулации . Ем се чувствував ужасно вториот пат кога ги пиев, ем мислам дека премногу брзо се слулчи овулацијата... и во крајна линија - не вроди со плод - она што најмногу го сакаме.
Затоа сега целата сум во ??? и читам, пробувам да сватам што прават во светот во врска со вакви ситуации.
Но и да одлучам да правам уште инсеминации заради ИВФ , дефинитивно ќе бидат без стимулации. Хормони више никад нема да пијам! Па дури и ИВФ би сакала да правам на природен циклус. Прашање е само дали се уште ќе имам јк, после високиов ФСХ.
Веројатно ќе треба да испитем АМХ повторно и инхибин Б ...
Се уморив и од лекари и од сите нивни совети!
Прашање до рр-рајки - дали непосредно пред инсеминацијата ви правеа ехо? и колку пати пред инсеминацијата ви правеа ехо? Мене и двата пати ми направија само по еднаш, но читам по странскиве сајтови дека ехо би требало да се направи 5 ден од почеток на кломифен, пред овулација и пред инсеминација. (значи 3 пати)
Па ме интересираше дали на вас храбри рр-рајки ви правеле повеќе од 1 ехо?