Алергија на сулфити
Сулфитите се соединенија што го соджат сулфитниот јон во комбинација со калиум или натриум. Го испуштаат иритантниот гас сулфурен диоксид кој делува како конзерванс или средство за белење. Тие се додаваат обично во вина, пива и сушено овошје, за белење на скробови(доматен скроб) и материјали за пакување (целофан).
Симптоми: тешкотии при дишење, говор и голтање, свирежи во градите,, тахикардија, вртоглавица, стомачни тегоби, дијареа, колапс. Конзерванси што треба да се одбегнуваат(Е220,221,222,223,224,226,227,228), адитиви(Е150б,150д)
Производи кои може да содржат адитиви се: пиво, јаболков сок, вино, флаширани концентрати на жолт и зелен лимон, конзервиран зеленчук, зачини, меса, колбаси, преливи, сушени овошја, сушени растенија, риба, свежо грозје, зелена салата, џемови, овошни сокови, кандирани овошја, обработени домати, производи од соја, скробови, шеќерни сирупи, шеќер и вински оцет,