cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Температура кај децата

clock-img

02.06.2010, 09:16

clock-img

big_mama817

pencil-img

1331

жаклина нормална реакција е од вакцината немој да се грижиш повеќето деца го поминуваат тоа user posted image

Децата се најголемо богаство :)

clock-img

02.06.2010, 09:21

clock-img

zaklina

pencil-img

48

vi blagodaram sto me ohrabruvate user posted image znam deka e normalno no me plasi toa sto celo sabajle e postojano 37.5. ne e visoka no ne se ni namaluva.ne znam dali da go zatoplam ubavo so kebence za da se ispoti ili da go ostavam samo po pantalonki? 

clock-img

02.06.2010, 09:27

clock-img

Nade

pencil-img

185

Подобро да не го затоплуваш, во суштина скоро секогаш се препорачува при температура полесно да биде облечено подобро ке се чуствува и ке му дадеш DALERON  да му се намали температурата и да не се нервира поради болката и се ке помине се е тоа нормално поздравuser posted image

I dont have time to hate people who hate me because i am too busy loving people who love me :)

clock-img

02.06.2010, 09:32

clock-img

Nade

pencil-img

185

Жаклина, мој совет немој веке никогаш да го масираш малиот со ракија, воопшто не се препорачува, ракијата грее а плус преку порите му навлегува во организмот, да го разголиш или да го избањкаш поефикасно е заедно со сирупчето

I dont have time to hate people who hate me because i am too busy loving people who love me :)

clock-img

02.06.2010, 09:41

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

ИЗВОРНА ПОРАКА: zaklina

vi blagodaram sto me ohrabruvate user posted image znam deka e normalno no me plasi toa sto celo sabajle e postojano 37.5. ne e visoka no ne se ni namaluva.ne znam dali da go zatoplam ubavo so kebence za da se ispoti ili da go ostavam samo po pantalonki? 

Жаклина, нормална реакција од вакцината. Не е страшно, само далерон и толку.
И чим цица нормално, се е во ред.
Тоа што спие познато ми е, децата мои се утепуваа спиење после вакцина и педијатарот ми кажа дека тоа е нормално, вакцината ги успива.

Инаку совет за нареден пат, јас вака правев: штом се вратите од вакцина, одма една лажичка парацетамотл. Не чекај да дигне. Барем парацетамолот не е толку токсичен и не го нарушува имунитетот, па еднаш месечно ако му дадеш една лажичка за да не качи температура не е толку страшно. Матичната ми кажа дека не мора така да правам, дека температурата е нормална, ама дека нема ништо лошо така што сум направила, а мене ми беше шубе  да знам дека сепак ќе качи, јас да можам да спречам, а да не спречувам.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

clock-img

02.06.2010, 09:45

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Кај нас препорачуваат и докторките и сестрите кај вакцината да се дава Далерон на четири часа, но само 24 часа, повеќе не. Значи ако е висока температурата и ако не се симнува можеш и на 4 часа, не мораш да чекаш 6 - проверено.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

clock-img

02.06.2010, 22:20

clock-img

Тања РР

pencil-img

2029

ИЗВОРНА ПОРАКА: виктори

Жаклина, нормална реакција од вакцината. Не е страшно, само далерон и толку.
И чим цица нормално, се е во ред.
Тоа што спие познато ми е, децата мои се утепуваа спиење после вакцина и педијатарот ми кажа дека тоа е нормално, вакцината ги успива.

Инаку совет за нареден пат, јас вака правев: штом се вратите од вакцина, одма една лажичка парацетамотл. Не чекај да дигне. Барем парацетамолот не е толку токсичен и не го нарушува имунитетот, па еднаш месечно ако му дадеш една лажичка за да не качи температура не е толку страшно. Матичната ми кажа дека не мора така да правам, дека температурата е нормална, ама дека нема ништо лошо така што сум направила, а мене ми беше шубе  да знам дека сепак ќе качи, јас да можам да спречам, а да не спречувам.

Виктори има сега некои најнови истражувања за тоа дали парацетамолот е оправдано да се дава рутински после вакцинација. Се смета, но не е целосно потврдено, дека можно е таквата практика да го намали ефектот на вакцината. Имено, температурата по вакцинација децата ја креваат како одговор на нивниот имун систем врз примените антигени (во случајот вакцините), a парацетамолот ја намалува способноста на организмот да продуцита потполн имун одговор на вакцината.
Не ми е целта да те исплашам, сакам само да те информирам тебе и другите мамички дека ако нема потреба подобро е да го избегнат парацетамолот веднаш по имунизацијата.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

clock-img

02.06.2010, 23:20

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

Не велам дека си или не во право, ама муабетот околу вакцините може да се прошири до бескрај.
Инаку компликациите (во некои) случаи се многу пострашни, од тоа дали таа вакцина во тој момент ќе биде успешна или не. На бебе од 3 месеци јас не би ризикувала висока температура, кога истата таа вакцина се прима и на 4 и на 5 и уште не знам колку пати до 7 години.
Не знам сега што истражуваат и што откриле, моето искуство беше добро, за децата мои.
А се сметаат сега да, кога испадна дека пола вакцини, или барем оние што доаѓаат во земја како нашата се неквалитетни, не доволно прочистени па ако нема на кого вината префрли ја на мајката.
Инаку како понаку да се објасни вакво „истражување„ кога испаѓа дека ако детето крене температура после пола саат ти не смееш да му дадеш парацетамол?
Педијатарот ми кажа дека 1 саат после вакцина детето или бебето не треба да цица или јаде, за да не ја поврати таа што се дава во капки, ништо повеќе.
И не се секирај, не ме исплаши  user posted image и  онака не верувам на недокажани истражувања.

clock-img

02.06.2010, 23:22

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

а и уште нешто, парацетамолот нема дејство да сопре воспаление, (да ги уништи полумртвите клетки) туку само ја намалува телесната температура.
Такво својство има ибупрофенот.
(од тоа што имам читано)

< Поракaта ја уредил виктори -- 2.6.2010 23:23:47 >

clock-img

02.06.2010, 23:25

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

ИЗВОРНА ПОРАКА: виктори

а и уште нешто, парацетамолот нема дејство да намали воспалителен процес, (да ги уништи полумртвите клетки) туку само ја намалува телесната температура.
Такво својство има ибупрофенот.
(од тоа што имам читано)

clock-img

27.06.2010, 20:42

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

И еве пак се бориме со висока температура. Качи во средата, па чет. не ја пратив во градинка, па и се симна, па 2 дена ништо и еве денес изгоре цел ден. Антибиотик не е препорачливо да пие, само што заврши со терапија Панцеф, сега ја фати пролив и темп. и се лечиме само со туширање и парацетамол. Еве веќе 2 дена ништо нема јадено, за среќа пие многу течности. Денес цел ден е качи-спушти со темп, веќе ќе полудам. Сега последно и измерив 39,3 и одма под туш, неколку минутки ја туширав, ја облеков и дадов одма сирупче за тепм, и одма заспа. Сирото дете цел ден се мачи. ЗНам дека не треба да ја оставам да спие кога има темп, ама ете ја сама си заспа и жал ми беше да ја будам.

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

27.06.2010, 20:48

clock-img

nadica

pencil-img

4381

ах маце мила нина најверојатно тешко ја поднесува промената домашно чување/градинкаuser posted image
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image за нина побрзо да оздрави и бакнежи од надица

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

clock-img

27.06.2010, 20:54

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Фала ти многу мила. не знам веќе што да правам, 5 дена оди во градинка, 2 недели болна дома. Стварно не знам што и е. Толку ли и е слаб имунитетот?!?! До пред да тргне во градинка (значи до пред 2 месеци) се немаше разболено или пак качено температура (освен од заби). Сега секоја 3 недела е болна. Ми се вришти, ми се плаче. Подобро јас да сум болна него ли таа. Срце какво ми е омалаксано, ослабено, без енергија..user posted image

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

27.06.2010, 22:38

clock-img

Martins mom

pencil-img

3342

ај нека оздрави побрзо, да не биде мама толку загрижена и рает да оди на работа...
ама и времево е лудо...неизбежно е да се разболиш на вакво време...ние попуштаме, а не пак дечињата...
user posted image user posted image user posted image

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

clock-img

27.06.2010, 22:42

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Ох злато мало user posted image Јас не би ја носела повеќе во градинка Маца, најди жена да ја чува или барај друго решение, како баба-ситерка ако си во можност. Само и пренесуваат, загревотка user posted image
Ајде со лесно да и помине!

clock-img

28.06.2010, 09:03

clock-img

big_mama817

pencil-img

1331

маца25 со помин само нека е се сложувам  со Палешка може е најдобро извесен период да најдеш жена да ја чува додека малку и ојача имунитетот и малку да потпорасне поздрав user posted image user posted image user posted image

clock-img

28.06.2010, 09:16

clock-img

beki RR

pencil-img

511

Маца , пробај да му даваш имунобор кидс, опдличен е за јакнење на имунитетот.

clock-img

28.06.2010, 10:21

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

Јас не мислам дека жена е решение на проблемот. Прво, нема секој да плаќа пари за жена, и второ, како ќе и зајакне имунитетот ако не се сретнува со бактерии и вируси? И да ја чива сега жена дома 1 месец, после тоа кога ќе појде во градинка ќе биде исто.
Мислам дека наместо да ја трујат докторите, треба да најдат од што уствари се разболува точно.
Инаку, на син ми му давав Саносвит, мислам дека се викаше. Супер сируп, мултивитамински, а има и + железо. Пред 5-6 години, кога моите беа бебиња, беше најдобар сируп (германски) Околу 400 ден мислам дека бешеuser posted image . Ама сега не сум му дала одамна...

clock-img

28.06.2010, 10:27

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Јас зборувам од искуство. Не знам дали некое дете повеќе се разболувало од Марио, јас бев на работ на нервен слом со таа градинка. Откако решив дома да го чува девојка, почнав да му давам и средства за јакнење на имунитетот и беше многу подобро. И јас мислев дека има некое жариште што толку се разболува и направивме секакви испитувања и ништо...сите доктори советуваа извесно време да биде во изолација од вируси.  Организмот му зајакна и кога тргна на училиште многу поретко се разболуваше.
Но еве да не сугерирам, секоја мајка најдобро си знае..овде само разменуваме искуства со цел да помогнеме.

< Поракaта ја уредил Палешка -- 28.6.2010 10:28:57 >

clock-img

28.06.2010, 10:33

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

Рзлични искуства имаме user posted image
Не се натегам. Син ми беше нонстоп болен, со клинички инекции во домашни услови, оти веќе не сакав во болница да лежи. Имал атипична алергија затоа не му ја откриле им беше објаснувањето. Види молим те.... Инаку го носев во градинка. Во еден месец, една недела. Предлог за решение на проблемот: Др. Хаус да го поканиме во Македонија  user posted image user posted image

clock-img

28.06.2010, 10:49

clock-img

nadica

pencil-img

4381

Др. Хаус да го поканиме во Македонија

прекрасно решение на проблемите user posted image user posted image user posted image

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

clock-img

01.07.2010, 09:46

clock-img

elle

pencil-img

613

Леле веќе четврти ден сме со температураuser posted image
До 38,5 качува најмногу. Дење нема а околу 19-20ч. ќе качи. Примаше првите два дена инекции, денес бевме на доктор пак, леукоцитите се во ред, според докторката изгледа ќе излезе првото запче. Но од запчето ни трага ни глас... Какво е вашето искуство со растењето на запче и температурата, за колку време да чекам да излезе запчето? И зарем не е многу 4 дена со температура, др. вика да и давам парацетамол, но не сакам да го ''трујам'' веќе детето, но не сакам ни да се мачи со Т. Кое е помало зло во случајов?

Само едно нешто е поубаво од тоа да бидеш жена, а тоа е да бидеш МАЈКА

clock-img

01.07.2010, 10:11

clock-img

melody

pencil-img

743

Elle i kerka mi bese od prilika 4 dena so temperatura do 38 stepeni pred da i izleze vtoroto zapce,a za paracetamolot sto znam sto da ti kazam jas mislam deka samo ednas i dadov na kerka mi posle toa vidov deka dobro ja podesuvase temperaturata bez placki bez ocinjata da i zacrvenat i ne i dadov povtorno iako maz mi mi vikase daj i. Ne se sekiraj ke pomine i posle koga ke se nasmee i koga ke zableska zapceto ke vidis kakvo cuvstvo ke te oblee na sreka.Ajde samo so lesuser posted image

clock-img

01.07.2010, 10:30

clock-img

big_mama817

pencil-img

1331

елле ние сите запчиња значи од првото до последното ги извадивме со температура и тоа од 2-3 дена значи додека не избие и верувај секогаш кога му растеше запчиња мене косата ми се креваше нагоре но се надевам дека кај вас нема да биде така ај со лесно и со помин user posted image

clock-img

23.07.2010, 14:20

clock-img

anedespo

pencil-img

940

Температуратата не е толку опасна колку што е причината од која се појавува. Бактерија од која може да се добие сепса и други оштетувања. Таа е само полезна за организмот за да се избори против бактеријата. Јас до 39 не давам никаква терапија само над. И не ме плаши зашто организмот си има термостат кој ја држи до еден максимум. До МАЦА25 еден совет: јас го имав истиот проблем што она го има со своето дете. Секој месец фаќаше септични гнојни ангини кои и со Панцеф тешко му поминуваа. Дојдовме и до операција која за среќа во тој момент бидејќи беше под вирус ја одложија. Во меѓувреме го изолиравме од две деца во кои се сомневавмедетето на брат ми и золва ми), а играше со сите останати и одеше во градинка. Од тогаш ниту еднаш не е разболен, освен лесни вируси со течење нос. А ние ќе му ги извадевме крајниците. Значи некој мора да му ја пренесува бактеријата. Па испитајте. Зашто моето фати и триста компликации: косопаст, хенох пурпура, мегалобластна анемија.

Последни статии

article-img