за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
i jas koga go nosev vgradinka non stop bese bolno ama bukvalno non stop i ne go nosam poradi toa samo
11.08.2010, 23:07
nadica
4381
веќе втор ден никако да се симне температурата само варира од 38-40 вчера само со сируп денес и ја боцнаа и пак ништо утре ќе одиме пак да ја боцнат и да ги земеме резултатите од микробиологија се надевам дека вечерва ќе биде подобра од предходната
11.08.2010, 23:36
Maca25
7558
надица, туширај ја почесто, давај и да пие многу течности и не ја фосирај со храна. млеко не се преорачува да се дава кога детето има температура. ајде мила надица побргу да оздрави!!
12.08.2010, 08:29
big_mama817
1331
надица како е со температурата и спадна ли се надевам дека сте добро
12.08.2010, 23:10
nadica
4381
ах како старееле мајките денес цел ден е релативно подобра ама еве пред спиење пак качи цел ден пиеше малку вода малку сок и сега пред спиење млеко околу 100мл друго за ништо уста не отвара
31.08.2010, 17:50
maripoza
121
zdravo na site nova sum na forumov i bas mi se dopaga prekrasen e. Bi sakala da prasam dali nekoj od roditelite koga deteto vi e imalo T dali ste imale iskustvo so deksazon inekcii i kakvi vsusnost se, bidejki moeto detence e staro 3 ipol god i koga ima T znae odma naglo da ja kaci vo rok od 15m od 37.5 na 39.2 i mu imaat stavano vakvi inekcii 2-3 pati..pozdrav na site i se nadevam deka ke mi odgovorite
31.08.2010, 18:07
Viktori
5329
син ми има примано урбазон... тој по алергиска реакција дига одма 40 ни мање ни више... ќе ја почекаме Тања, фармацевтката и администраторка наша, па детално ќе ни објасни
инаку, марипоза добредојде на рр!
31.08.2010, 21:43
Палешка РР
7505
Мислам дека тие инекции се за олабавување на мускулатурата, но Тања подобро знае.
31.08.2010, 23:25
Тања РР
2029
Maripoza добредојде и од мене. Давањето на дексаметазон за намалување на температура се должи на тоа што лекот има многу силно противвоспалително дејство. Спаѓа во групата на гликокортикостероиди и се дава за симнување на температура само кога нестероидните антиинфламатори (парацетамол, ибупрофен...) не даваат резултат. Механизмот со кој ја намалува температурата е доста сложен и мислам дека нема ефект да го пишувам.
Сакам само да напомнам дека новите протоколи за третман на покачена температура не го вклучуваат дексаметазонот.
01.09.2010, 14:11
majka 79
836
i moeto pomalo dete kreva visoka temperatura i prvite tri dena sekogas mu dava doktorkata kombinirana inekcija so deksametazon i toa prikvecer za nokta da ja pominime bez visoka temperatura, za da ne se setame noke po brza pomos ili na sistemi.
01.09.2010, 14:35
anedespo
940
Според мое мислење не треба да се даваат кортикостероиди на деца. треба да се остави имуниот систем сам да си ја врши работата, а не да се супресира неговата активност. Температурата е за да ги убива бактериите и вирусите, и треба да се симнува полека а не нагло со вакви инекции. треба да се најде причината за температурата и да се делува на неа, зашто со лекување на причината ќе исчезне и температурата. Нека не ве фаќа уплав од висока температурата. Моето знае да качи и до 40,4 . Меѓутоа приметив дека тоа е горниот лимит кај него и над тоа никогаш не се качила. После еден период самото тело ја регулираше и ја симна на 39,4. Не се добри кортикостероидите за вашите деца(освен алергии и бурни алергиски реакции), како ни Бруфен(нагло намалување на температурата), ни парацетамол(оштетува бубрези и разредува крв, намалува тромбоцити). Затоа е битна причината(брис од нос и грло, крвна слика, урина и сл)
01.09.2010, 22:19
maripoza
121
vi blagodaram na site so mi posakavte dobredojde..sega se uveriv deka stvarno forumov e najprekrasen i moze na naucis nesto korisno.i se prijaviv bas od taa pricina, i jas sum slusnala deka tie inekcii imaat kolku dobra tolku i losa strana i mozelo deteto od naglo paganje na T da dobie grcevi e sega kolku e tocno toa neznam, zatoa i prasav za toa sto i kakvi se. pozdrav se najdobro na site
02.09.2010, 23:24
Snowhite RR
5042
Михаил вчера имаше Т, утрото 38,3 и се тука му варираше за 1-2 плус минус, не сакав да му давам веднаш сирупи, ама постариве веднаш паничат, дај му па дај му, не сакав да го носам и на доктор веднаш мислев дека е за заб, кај 13ч му дадов сируп му се спушти на 37,4, за да потоа вечерта кај 20,30 повторно качи 38,7 и пак сируп. Денеска го однесов кај докторката, ми кажа дека таа Т ако е мерена во газето се намалува за 5-6 и дека немало потреба да му давам сируп, зошто таа Т е за имунитет, јас и затоа не сакав да давам веднаш, ама кога ќе фатиш работа со постариве тоа ти е... Инаку Т му била од воспалено грло, само пред една недела го допивме сирупот за грлото и пак му се воспали, па правевеме брис за грлото, па сега ќе чекаме резултат. Кога се работи за Т навистина не знам како да реагирам од една страна ми е страв од висока Т, а од друга страна пак не сакам да давам сируп
03.09.2010, 09:04
blue_blue
893
Матичната ми има кажано дека за температура од 38.5 не се дава парацетамол за да му се овозможи на организмот сам да се бори., зошто парацетамолот ќе ја снижи температурата, ама воедно го „успива“ организмот и тој побавно ќе се бори со тоа што го нападнало. Ако се качи над ова докај 39 прво треба да пробаш да го измачкаш детето со исцеден лимон и сода бикарбона (го мачкаш по целото тело). Ова обично ја спушта температурата за 0.5 или 1 степен. Може и да се истушира со млака вода. Чорапи со оцет ми рече да не ставам зошто може да им настине бешиката. Ако не успееш за саат - два да ја симнеш температурата на 38.5 или подоле тогаш даваш парацетамол. Ако случајно и со тоа не се симне и останува над 39 ми кажа да давам дијазепам. Само со дијазепамот треба точно да знеш како да го дозираш во зависност од возраста и тежината на детето.
03.09.2010, 12:57
Snowhite RR
5042
Фала ти blue_blue и јас не сум за веднаш давање на працетамол, точно и мене нешто слично ми кажа докторката, еве сега има 38.1, ама не му давам, му давам само сируп за грлото, всушност тоа е причината за кревање на Т и тоа треба да се лечи
25.09.2010, 23:44
lukas
2148
pree lukas mi imase malku krenato temp nezz od sto?37.2 ama posle po eden sat mu meriv pak imase 36.6,i za rucek imase krenato ama ne mu meriv tuku go osetiv.pojma neam od so krena sega treba cela vecer da go pazam...
01.10.2010, 12:49
Martins mom
3342
Пукнав веќе 2 дена и две ноќи од оваа температура...варира 38.5 до 39...Што е многу многу е Црвено грло, запчиња треба да излезат...Детето ко зашеметено ми е. Давам ефералган и Цефаклор, се надевам дека ќе помине. Мене ме загрижува што ништо не јаде и нејќе да пие. Треба течности многу да внесува, ама тој не сака ни да го отвори устето. Единствено што ќе цицне по малку За сирупите мака мачиме, на сила му давам, тој плаче...жал ми е Не се издржува Ова ми е четврти ден без око да склопам
01.10.2010, 14:10
Палешка РР
7505
побрзо да му помине
01.10.2010, 14:13
riba79
683
martins mom,mackaj mu gi nepcata so belo vino ako treba da mu izlezat zabcinjata.znaci mackas i blago izmasiraj gi nepcata 2-3 pati vo denot.
01.10.2010, 14:23
Martins mom
3342
му ги мачкам со капки и редовно му ги тријам, ама и запчињата, а и грлото му е жар мене најмногу ме загрижува ова што не јаде и не пие Дали некоја мама има идеја како да му го давам сирупот...се тегни, плаче, а устата не ја отвара..буквално како со лав да се борам Го лажам, го заигрувам, што ли уште не, ама не бива
01.10.2010, 14:28
Viktori
5329
со шприц мартинс мам. многу е полесно затоа што не мора убаво да отвори уста
01.10.2010, 14:40
Martins mom
3342
епа со шприц му давам и јас, ама ова ти е голем инает (на мама ), цврсто стега вилици...абе има свое јас детето тоа е сега...ќе мора некако да му пикам в уста, ќе видиме
01.10.2010, 14:42
Snowhite RR
5042
Да со шприц најлесно се дава, макар што и тоа е тешко ако се заинати
01.10.2010, 14:46
big_mama817
1331
мартинс мом знам како ти е и син ми сите запчиња ги извади со температура продолжи да му даваш сируп за темература и мачкај го со гел за никнување на запчиња има еден од галфар на база на прополис се надевам дека ке му избијат во скоро време
01.10.2010, 14:52
Martins mom
3342
thanks girls