ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo
Ima virusna infekcija koja koga ke zavrsi dava osip po teloto koj trae 2 dena. Ako e deteto pod 2 godini ima golema moznost da se raboti za toa. Toa se prelezuva ednas. Mislam deka se vika "petta bolest"
Fifth Disease Started as a fever and then developed a bright red rash
Pocnuva so temperatura i potoa se razviva svetlo crven osip
Eve i slika
http://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_Disease
Jas prv pat slusam za vakva bolest, no mozebi toa e odgovorot na nasiot problem.
Dali imate poznavanja kolku e rasirena kaj nas? Zatoa sto od trojca doktori sto konsultirav nikoj ne mi spomna nesto vakvo... Edinstveno mi spomnaa deka ima nekoja Pneumococa bakterija, koja se rasirila vo posledniov period pomegu malite deca, i koja javuva temperatura i se zalepuva na pluka, bez nikakvi simptomi.
Inace, kerka mi (2,5 god) vo petokot kaci temperatura do 39,4 bez nikakvi drugi simptomi, niti kaslanje, niti nose rasteceno, nisto. Ja drzese 3-4 dena. Posle vtoriot den so temperatura i se javi obilna dejarea koja traese 3-4 dena i se uste i se stabilizira stolicata. Imase enormno visoko CRP 62,3 (a treba da e <3) pa ni dadoa antibiotik. Potoa, i se pjavija nekoi cudni bruncinja na liceto no samo na edno mesto. Se isplasiv da ne se sipanici posto jas sum bremena, pa gi prativ na doktor, da ja vidat i da kazat od sto e. Dr im rekla deka e alergija, a mozno e i od visokata temperatura, nisto strasno. Vo eden moment i se pojavi osip isto kako bebevo na slikava od linkot, i vednas iscezna. Sega sme totalno zbuneti sto se sluci, od kade taa temeratura, od kade toj osip, koga i krvnata slika i brisevite i bea OK.