за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Од искуство кажувам дека на ќерка ми секогаш кога крева темп. рацете и нозете и се мраз ладни. Дури некогаш и главата не и е толку топла, ама рацете чим и се ладни знам дека ќе качи темп. Жаклина, само чајчиња, течности, супа и ќе помине вирусот. Сокови, благо, слатко млеко никако.
28.06.2011, 12:49
anedespo
940
Koga se ladni ekstremitetite, zanci deka uste ke kacuva temperatura. Koga teloto ke ja dostigne temperaturata sto ja planiralo, ke se stoplat (i togas ke gori kompletno od temperatura).
28.06.2011, 12:51
miana
6152
Srcka ima takov virus ke mu dadat sirup za prolivot i ke mu pomine..Nie go poiminavme ova...Kerkami od toj virus imase T cetiri dena i proliv cela nedela- i dadoa ENTEROFURIL sirup plus linex ..Ne sakase ni da jade i se gadese i sl..Ke mu pomine..Ne mu se sekiraj i na kerkami i se taka nozete i racete ...Ladi go so pola alkohol pola voda ili tusiraj ako kacuva mnogu visoka T ..Ke mu pomine kako na kutre :)
28.06.2011, 14:27
zaklina
48
еве ја симна т сега само ке се надевам да не качи пак.му дадов и ENTEROFURIL за проливот и утре на макробиолошки испитувања.Ви благодарам на подршката, да не бевте Вие ке полудев.
28.06.2011, 14:38
miana
6152
30.06.2011, 23:50
Maca25
7558
Еве не и нас со Т!!! значи ништо не го одминува ова мое дете! црвено грло, Т 37,3, целата е омалаксана, се витка, кенка, како се да ја боли се понаша. Едвај се смири и заспа. А цел ден се чудиме зошто не сака да јаде?! Па и проблем имаме, немаме веќе картончиња, јас сите ги истрошив месецов, сега ако треба ја носам на лекар не знам што да правам?!?! А следните тек на 15 ќе ги добијам!!!
01.07.2011, 00:06
Pepelaska *
3820
маца зарем не може да те почекаат, утре е 1 ќе им однесеш кога ќе земеш, гушки за Нина да се опорави ексик веќе со овие вируси
01.07.2011, 08:07
AnnaMolly RR
6409
Мацо, трк со книшката во социјално по нови картончиња! Тоа барем е лесно!
01.07.2011, 22:30
Maca25
7558
Нина синоќа качи 38 Т и дадов Ефералган и се препоти и заспа. Сабајле кога стана не и било ништо, си била весела и никакви траги од Т. Освен тоа и грлото и е црвено. Но јас кога се вратив од работа качи пак 38,3 ама не и давав ништо. За еден час се спушти на 37. После 2-3 часа пак се качи на 38.5 и тогаш и дадов пак Ефералган и ја изнесов надвор малчу на воздух. И се спушти и си заспа гледајќи цртан во 9. Ме чуди што е ова кревање - спуштање, без сирупче?!?! Ова ни се нема случено до сега!
03.07.2011, 20:32
Maca25
7558
Веќе 4 ден со Т. Преку цел ден нема, ама воопшто, а после 19 ч. крева до 38.5. Не знам дали да ја носам на лекар утре? Ова веќе 3 пат месецов се дешава. Веќе душа немам, а и детево ми се стопи како чварче од нејадење. Последните 2 пати ништо не и дадоа на лекар, ни рекоа само многу течности. Ако има 38.5 и давам Ефералган сирупче, а ако и е пониска од 38 ништо не и давам. Ама жал ми е да ја гледам века како се мачи. Кенка, се тегне, нема воља за ништо!
03.07.2011, 21:10
anedespo
940
Napravi i krvna slika pa ke vidis so sto si imas rabota
03.07.2011, 21:17
Maca25
7558
Сега ни поврати, а прееска имаше течна столица. Температура веќе нема. вакво варирање не сум видела до сега. Пред пола саат имаше 37.9, сега нема.
10.07.2011, 09:42
Snowhite RR
5042
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25
Од искуство кажувам дека на ќерка ми секогаш кога крева темп. рацете и нозете и се мраз ладни. Дури некогаш и главата не и е толку топла, ама рацете чим и се ладни знам дека ќе качи темп. Жаклина, само чајчиња, течности, супа и ќе помине вирусот. Сокови, благо, слатко млеко никако.
Ако рацете и нозете се ладни, значи дека ќе крева Т Михаил сношти кога си дојдов од работа имаше Т 38,8 во газето, му дадов Ефаралган, заспа и ноќеска немаше, а сабајлево пак имаше 38,6, пак му дадов сируп, па сега ќе видиме, со мајка ми е, јас сум на работа. Значи стално кога крева Т, стално во викенд е, да не можам да го однесам кај докторката
02.08.2011, 17:52
Џесика
2036
Значи ете не и нас, од ич-нигде 38.5 температура и тоа на следниов начин... пред 2 дена давајќи му Ц витамин, се засркна, и исповрати све што изел, и му се надразни грлото, два дена поткашлуваше, и денеска откога стана од спиење, цел жежи... а вчера приметив изгледа му излегува 5ка, па дај боже да е од тоа некаква реакција, да не завршиме пак со боцкања, оти пукнав веќе!!!
02.08.2011, 19:29
Slagjana
463
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR
Значи стално кога крева Т, стално во викенд е, да не можам да го однесам кај докторката
Леле истото и нас ни се случува. Секогаш во викенд или празник се поболува. И ете вчера крена температура, ама арно денес е подобра.
02.08.2011, 22:49
Џесика
2036
Луѓе, 39.3 ... шо да праам, првпат волку качува, му дадов сируп Нурофен, дали е доволно или да се спремам за на дежурен??? А и штотуку видов дека избила денес 5ка, ама можно е да е од еден заб бе толкава Т???
02.08.2011, 23:08
Viktori
5329
не трчај а џабе на дежурен бе Џес. Парацетамол може и на 4 саати, па подоро на него префрли се. Инаку 39 со 3 не е ептен страшно, не се секирај.А бруфен е добар исто, заштитен е , не се секирај само мора на 6 саати не порано
< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 2.8.2011 23:09:38 >
02.08.2011, 23:10
Џесика
2036
... добро е, почнува полека да се симнува од сирупов, а за секој случај опремена сум со чепчиња...
< Поракaта ја уредил Џесика РР -- 2.8.2011 23:15:11 >
02.08.2011, 23:42
anedespo
940
ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР
Значи ете не и нас, од ич-нигде 38.5 температура и тоа на следниов начин... пред 2 дена давајќи му Ц витамин, се засркна, и исповрати све што изел, и му се надразни грлото, два дена поткашлуваше, и денеска откога стана од спиење, цел жежи... а вчера приметив изгледа му излегува 5ка, па дај боже да е од тоа некаква реакција, да не завршиме пак со боцкања, оти пукнав веќе!!!
Ova mi lici na infekcija na grloto. Toa sto mu raste zab moze da pravi da e nervozen i se da pika vo usta zaedno so site bakterii. Edna krvna slika ke ti pokaze dali e virus ili bakterija i dali ima potreba od sirup ili inekcii. Temperaturata neka ne te plasi. Mojot i do 40 kacuval. Stom mu davas paracetamol, zastiteno e.
19.08.2011, 16:20
AnnaMolly RR
6409
Filip mi kaci 39.8! Mnogu sum isplasena, prv pat olku visoka t kreva. Eferalgan piese vo 15 casot. Swega mu meram pak, a pred 20 min bese 38.5. Ocet stavam na corapite, go banjav I deface spie. Moze li od zabite olku visoka t? Se javiv kaj doktorkata, rece samo eferalgan I tecnosti, ako ne spadne do utre na lekar.
19.08.2011, 17:01
mama26
3977
pa ti veke si mu dala efergal???? epa sto cekas anamolly ako od 15 casot uste ne e simnata t tuku se kacila moras na doktor
sega pisi kolku mu e? moe mislenje e na lekar..nesmee tolku visoka t da ima deteto a veke 2 saati se pominati
19.08.2011, 18:05
AnnaMolly RR
6409
Sega ima 37. Ama super e raspozen, jadese kiselo mleko I pie cajce. Doktorkata rece deka e virus, imalo sega nekoj sto trae dva dena. Pred 1 cas se iskaka potecno, ama samo ednas denes. Mi rece na 4 casa obavezno eferalgan I ako ima pak proliv enterofuril sirup. Jas sum vooruzena I so cepcinja dijazepam za sekoj slucaj I cepcinja eferalgan. Sega za sega e super, ke vidime kako ke pomineme vecer.
19.08.2011, 18:08
AnnaMolly RR
6409
Ianku gresno sum pisala preeska. Nemase 39.8 tuku 38.9!
20.08.2011, 01:06
Natuska85
3613
Женски сакам нешто да ве прашам вака како понеискусна новопечена мамица . кога има температура целото тело му е топло,или има шанси само главчето да му е топло .Денес некако како цел ден да ми беше топол,му мерев на неколку пати и ок му беше 36,3-36,5 негде. Можеби некој ќе му е смешно прашањево,ама стварно никогаш не сум била "во врска" со температура .
20.08.2011, 10:43
mila mama
1616
Natushke, daj Boze uste dolgo da ne si vo vrska so visoka temperatura Obicno za najverodostojno se proveruvaat gradite i grpceto na bebusot, zatoa sto glavata,liceto i racinjta se nadvor i poradi toa sto bebusite nemaat sovrsen mehanizzam za oddrzuvanje na temeraturata postojana, tie delovi duri moze i da se poladni ili potopli vo soglasnost so nadvoresnata temperatura. No gradite i grpceto obicno ja davaat najdobrata pretstava. Sepak kako ti sto si napravila, sekogas koga se somnevas, izmeri mu ja t so termometar.