ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka_26
Може да ми кажете brufenot е замена за парацитамолот ли?Детево еве втор ден ми е со температура а парацитамолот кога ке го испие делува 2-3 часа и после пак одма крева Т.Има годинка и 9 месеци може ли да го замениме парацитамолот со brufen?
mamicka, бруфенот се користи на запад за температура кај мали деца, само што точно на 6 саати на полно меше, значи после јадење.
Парацетамолот не е нешто што прво го препорачуваат како кај нас на пр. Под запад мислам на Америка, Англија. И тоа најчесто при повисока температура затоа што намалува воспалителен процес, па можно е и да не е потребен антибиотик и при грип кога сите коски болат.
Јас на децата мои само бруфен им давам, откако го открив. Ќерка ми немаше ни година кога прв пат и дадов. 2.5 мил. на 6 саати. Ништо помеѓу.
Бруфенот за разлика од парацетамолот не ја симнува екстремно температурата, ама има други предности (пишав погоре) + дејството е подолго, за разлика од парацетамолот кој ја ја одржува температурата 3-4 саати максимум.
Пр ако има температура 39 бруфенот ќе ја симне на 37 со 8, ама ако е воспаление послабо или грип, нема влошување на состојбата.
Значи јас не сум лекар и ова е мое лично искуство.
< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 9.11.2011 7:34:29 >