cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Вештачко оплодување VII дел

clock-img

14.09.2015, 17:54

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Denes bev kaj Petanovski na pregled...mi napravija sema 21 den od posleden ciklus mi e ...bidejki pijam kontraceptivi YA3 mi ostanuvaat uste 9 apcinja i treba da dobija ciklus i na 2 den pocnuvam so bockanje so menopur po 3 od 75ml i mi obeleza 5 dena taka i posle ke treba sigurno da odam da mi zemat krv i da vidat dali ke prodolzime so taa terapija taka? Se pomina vo najdobar red no se sluci nesto sto ne izvadi od koza mene i maz mi...maz mi vekje 2 god.pravi spermogrami i morase eden da se napravi vo re medika i toj izleze najlos user posted image i petanovski ne prati kaj Embrilozite da ni objasnat deka pod 3 milijoni se preporacuvalo da se zeme sperma sega da se zamrznela za vo slucaj da ne dojde do vlosuvanje na denot na punkcijata bidejki za prvoto ivf vo toj gak imav 25 j.k so sto edna samo se oplodi osumkletocna i taa ne se ni fati...e sega Petanovski vika da ne im se slucelo istoto pa da se napravel SPLIT taka go vikale toa i ni pobaraa 22.500 i rekovme deka ne sme vo moznost da platime i rece toj ok togas samo da vidam kako ke e denes..i posle 30 min iskaca i ni kazuva ok e ne bi trebalo pokraj terapija da paga podole i da e mnogu losa spermata pozelbo e da si zamrznete no i so ovaa spremna e dovolno da se napravi ivf...i taka zovrev od nervozi mesto denes da se raduvam tie vidi se za pari eeeeeej sto sve ne pravat site se vlezeni vo sema bez da gi primetis samo pari da ti zemat...pa utre zdravje boze podobro mi e ako imam embrioni za zamrznuvanje da platam otkolku sperma a na maz mi samo vo re medika mu pokazuva slab rezultat a na klinika skoro site spermogrami se tuka nekade mislam ima materija sto vikam denes jas bar dve ili edno asalno ke najdat...izvinete na dolgiov post no sakav da vi objasnam i da mi polesni malce

clock-img

14.09.2015, 17:58

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

I denes sestrata ni kaza deka imame samo trosoci od 6000 den.participacija na denot na transferot pa neli go ukinaa toa deka site sme oslobodeni? Mi gi dade site 30 inekcii i se sto ke ostanelo da sum i vratela user posted image user posted image Kazete dali ste imale iskustvo do Menopur ? Mislam deka site se isti ili gresam...Baska jas sum so pcos i valjda ke mi stasaat site 30 da ne dokupuvam

clock-img

14.09.2015, 18:33

clock-img

SOLE

pencil-img

514

Pinky, најпрво да ти посакам среќа, со лесно да мине целата постапка. Инаку јас сега овојпат бев со менопур, во глобала сите се исти. За инекциите мислам дека тебе ке ти стасаат 30 и мој совет ти е да не им ги враќаш оти еве на некоја како мене ќе и треба повеќе па може баш твоите ке треба да ги доплати а ако некоја се јави на форумот што ке и треба да и ги дадеш. Што се однесува до спермограмот незнам како да ти кажам 3 милиони секако дека за ивф нее малку но најверојатно нешто посумјале дека не е како што треба според нивните параметри па за тоа рекле да се замрзне, оти во моево искуство во ремедика до сега што го имам со 4 ивф секогаш биле искрени еве и пример ке ти дадам секогаш имав добар број на извадени јајце клетки кои ке се оплодеа и секојпат и потенцирав дека сакам да замрзнеме но тие ми кажат дека не се добри останатите за замрзнување, ми викаат нема штета џабе пари да давате и значи ако сакале да ми земат пари можеле. Тоа е моето мислење, и да се надеваме на најдоброто. user posted image

clock-img

14.09.2015, 18:45

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Iskreno da ti kazam Sole ne mi planirav da gi vratam samo daj Boze da mi stasaat telepatija zosto i jas mislev da pomognam na nekoja na forumov zosto znam citam deka barale bez razlika od koj grad da e se se dogovara...tie me sleduvaat mene i kraj...Zasto da im gi vrakjam koga mozam na nekoja da pomognam a tie tamu da si gi cuvaat i da gi naplatuvaat...a za spermogramot ne izvadija od pameti od koza iskreno maz mi ne e bez ic tuku ima namalen br.ne pravilni i toa e toa znaci sigurno eden dva asalni dobri ke najdat za do tolku....se nadevam deka ovoj pat ke bidam porelaksirana smirena zosto prosliot pat bev povekje uplasena zosto neznaev sto i kako me ceka i sto i kako ke mi pravat :) Falaaa za ubavite zelbi

clock-img

14.09.2015, 19:11

clock-img

SOLE

pencil-img

514

Ne se sekiraj sega veke znaes kako e i se ke bide vo red, nema nisto strasno se ke izdrzime samo pobrzo site da si nacekame user posted image jaki sme nie user posted image

clock-img

14.09.2015, 19:20

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Pinky со среќа и со лесно овој пат.

За тоа со спермонграмот не знам што да ти кажам освен дека во Ремедика секако прават оплодување со ИКСИ метода кога има мал број сперматозоиди па сигурно ќе најдат доволно за оплодување на сите јајце клетки. Е сега ова е само ако е намален бројот, ако има и неправилни форми тогаш е малку потешко ама изводливо. Не знам ова 3 милиони се прочистена сперма или само толку има вкупен број.

Што се однесува до Менопур тоа е комбинација од ФСХ и ЛХ (знали ги има и двата хормона). Би требало да ти стигнат 30 инекции ама тоа не се знае, јас одев со стимулација од 4 пурегона и докупив 10. Ако стимулацијата ти трае 10 дена а би требало да е така тогаш ќе ти стигнат. За враќање не знам дали да ги вратиш ако ти останат или не, ама јас супрефактот им го вратив тоа што ми остана зашто имаа неколку шишенца што ги чуваа сестрите за ако притреба на некоја на која не и стигнало да и дадат за да не купува ново шишенце за малку или пак како што се случи на една жена што се боцкаше со мене да го заборави супрефактот дома па искористија од „залихите“.

Како и да е не се нервирај туку само гледај да си ги растешп јајце клетките.

clock-img

14.09.2015, 19:25

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Pinky a neli piese soprugot ti nesto za spermogramot

clock-img

14.09.2015, 21:17

clock-img

Biba818

pencil-img

43

Pinky , vo ovaa faza opusti se i prepusti se na doktorot koj ti e odbran :) Srekjno i opushteno :)

clock-img

14.09.2015, 23:47

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

Pinky a neli piese soprugot ti nesto za spermogramot

Soprugot pie vekje 3 meseci intenzivno ni den nepropustil Spermotrend i vitaminite cink,selen...Jatki i plus pie eden caj Maski caj se vika go kupuva od Bilna Stojanovski kaj Zoil...Ama vo Re Medika najlos mu izleze koga bevme i vo sistina kaj Popovik kaza studija kade vo 10 laboratorii iskocilo razlicen rezultat na spermogramot od istiot covek...Rekoa deka bitno ima za ivf so iksi metoda Edinstveno niv gi zbuni od prethodnoto ivf deka togas imav hiperstimulacija 25 j.k so samo dve se oplodija ama ednata ostana i taa mi ja vratija ama vo GAK tamu ne veruvam deka iksi metoda pravele realno zatoa taka da tuka veruvam vo doktorot i klinikata i se nadevam na uspesh pa so Gospod napred :)

< Поракaта ја уредил Pinky30 -- 14.9.2015 23:48:35 >

clock-img

14.09.2015, 23:54

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

ИЗВОРНА ПОРАКА: Kvisko

Pinky со среќа и со лесно овој пат.

За тоа со спермонграмот не знам што да ти кажам освен дека во Ремедика секако прават оплодување со ИКСИ метода кога има мал број сперматозоиди па сигурно ќе најдат доволно за оплодување на сите јајце клетки. Е сега ова е само ако е намален бројот, ако има и неправилни форми тогаш е малку потешко ама изводливо. Не знам ова 3 милиони се прочистена сперма или само толку има вкупен број.

Што се однесува до Менопур тоа е комбинација од ФСХ и ЛХ (знали ги има и двата хормона). Би требало да ти стигнат 30 инекции ама тоа не се знае, јас одев со стимулација од 4 пурегона и докупив 10. Ако стимулацијата ти трае 10 дена а би требало да е така тогаш ќе ти стигнат. За враќање не знам дали да ги вратиш ако ти останат или не, ама јас супрефактот им го вратив тоа што ми остана зашто имаа неколку шишенца што ги чуваа сестрите за ако притреба на некоја на која не и стигнало да и дадат за да не купува ново шишенце за малку или пак како што се случи на една жена што се боцкаше со мене да го заборави супрефактот дома па искористија од „залихите“.

Како и да е не се нервирај туку само гледај да си ги растешп јајце клетките.

Toj ima za toj broj relativno dobra morfologija okolku 45 % a toa isto im e bitno taka ni kazaa denes...a sto se odnesuva do stimulacijata sigurno so pcos bi reagirala i na ovie inekcii i deka ke ide so pomalce zosto prosliot pat do fostimonite i merionalite mi napravija hiperstimulacija vo gak kaj tofoski uzas neviden i mnogu cudni raboti se desija realno ne se spremni kako privatnive kliniki i zatoa taka se osekjam pozitivno sega za sega dodeka ne me aknale hormoni vo glava user posted image user posted image i se nadevam na uspeh sigurno pa ne sme baksuzi da ne nakdat pa ni eden,dva spermatozuidi da oplodat do sega ne se desilo toa do tolku ne e los za ivf a za po priroden pat nemase sansi i zatoa bez inseminacii mi odobrija prv pat vaucer za prvoto ivf zabe ke se gubese vreme

clock-img

15.09.2015, 09:56

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Пинки30, ајде со лесно. За докторите, нормално дека ги интересираат и пари, вложија клиникиве во скапа опрема, па мора да ја исплаќаат, но сепак подобрите лекари си ја знаат својата работа. Тоа што докторот ви рекол да смрзнете сперма за мене е ок, не за друго туку зошто ако сега му е подобра, да ги зачувате најдобрите и со тие да ги оплодат јајце клетките. Е сега финансиски не сте во можност, тогаш ќе извадат што ќе има на трансферот, ти викаш дека пие одредена терапија, па веројатно ќе биде ок.

За плаќање, сеуште се плаќа зошто законот ќе се изгласа следната недела и сега важи по старо, замо ли ги, дали може пошто денот на трансфер ти е покасно, кога законот ќе бие изгласан, да те ослободат од плаќање?

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

clock-img

15.09.2015, 10:50

clock-img

evoksi

pencil-img

36

Во Систина не ги даваат сите инекции, само онолку колку што ти треба.
Претходниот пат мене ми требаа 24, зошто примав 8 дена по 3 фостимони, а сега примам по 4, значи ако примам пак 8 дена ќе ми фалат.
Колку е доплатата за една инекција?
Не знам дали да и спомнам на сестрата дека ми останале 6 од претходниот пат, дали се важи тоа. Какво е вашето искуство?

Секој ден се уклучувам на форумов да прочитам добри вести од исчекувалките :). Јас сум некако многу исплашена овој пат и како што гледам никој нема од овде што ќе чека со мене :(.

Има ли некаде пишувано што јадете пред пункција?

clock-img

15.09.2015, 10:55

clock-img

MademoiselleNina

pencil-img

701

Pinky30 ajde so lesno i so srekja, zvuvis pozitivno, toa se custvuva, da znaes. A za pari... toa e, jas mislam deka lekarive se trudat maximalno, i toa sto ti go predlozile e korisno, no odlukata e vasa, a lekarot ke postapi spored vasite moznosti. Inaku spermogramite mozat da variraat mnogu. Taka sto bidete si pozitivni celo vreme i ke bide.

clock-img

15.09.2015, 11:56

clock-img

Hopeful RR

pencil-img

2349

Pinky30, и јас се изнервирав читајќи те, ама тоа е, докторите работат за плата. И на нас ни спомнаа за замрзнување, во случај ако на денот нема доволно, ама не замрзнавме. Добра идеја е, ама дека е скапо - скапо е... Мислам дека со терапијата, сопругот ќе има добар примерок, сосема доволно, посебно за со ИКСИ. А и твоите јајце клетки ќе бидат супер, без гајле.

Во однос на инекциите и враќањето, не знам што да те посоветувам - ако во моментов има некоја тука на РР на која ќе и требаат, дај и ги на неа, ако не, врати им ги, што ќе ти се дома... Во Систина, ако е Супрефакт, даваат од што им останало и што вратиле така други, како што спомна и evoksi.

evoksi, јас исто се боцкав во Систина и ги чуваа таму за да седат на ладно, а кога доаѓаше викенд, од таму ги спуштаа во ургентно за да ме боцнат таму, со име и презиме беа. Не ми беа доволни и докупив уште бааги, од нивната аптека и си ги качував горе да ме боцнат. За цената, јас се боцкав со Фостимон, и тој беше околу 1300 ден.

Со среќа, идни мамички! user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

clock-img

15.09.2015, 12:12

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Za plakjanjeto sto se odnesuva mislam deka mene transfer ke mi bide pocetok oktomvri zosto jas sega uste 8 dena treba da dobijam od ya3-ot sto go pijam zatoa i ne se bockam superfakt i na 2 den pocnuvam so menopur po 3 i mi stiklirase na listata 5 dena taka...moze i do togas ke go izglasaat zosto vaucerot go zimaat vo predvid koga se pravi transfer i zatoa toj den se naplatuva za uslugata...more ako trebai ke platam sega toa e bitno da bide se kako sto treba toa e.. :) a i mene me interesira za ishranata prek pukcija i za vreme na primanjet na stimulaciite i posle transfer :) avokado,cveklo,ananas bile dobro za zdebeluvanje na endometriumot rr-ka gi ima konzumirano pa ke probam i jas toa... a daj boze pozitivnosta da me drzi dodeka ne me akaat hormonite i da pocnat plackite :D obicno sum placka nevidena user posted image user posted image fala vi devojki na ubavite zelbi se nadevam deka sekoja sto e na ovaa maka ke uspeeme i ke si dojdeme do celta tezok e ovoj trnliv pat no na MAKATA SE POZNAVAAT JUNACITE user posted image

clock-img

15.09.2015, 12:14

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

A za zamrznuvanjeto ne go negiram faktot deka e toa losa idea no deka e mnogu skapo i zatoa nemozeme da si dozvolime user posted image a deka za sigurnost potpolno se vo pravo embriolozite ama i mojot slucaj od toj los GAK gi buni i zatoa rekoa taka da ne vo slucaj ostanat a maz mi e pod terapija vekje 4 mesec tera i ovoj plus i ne veruvam deka ke ostane bez nisto ke najdat nekoj pa i so iksi metoda sigurno ke se oplodi nesto makar i edno da e samo dobro neka e ..

clock-img

15.09.2015, 12:26

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Neznam vo koja tema da pisam premesteto go postov user posted image Ne mi se odi na Transfuziologija bidejki nemam vozacka i ne sum imala operacii neznam koja krvna grupa sum pa prasanjeto mi e kade mozam na drugo mesto da napravam so upat od maticen? i dali imate ispituvano RH faktor dali nekogas vi trebalo...Vo privatnive e 800 den. user posted image

clock-img

15.09.2015, 12:33

clock-img

evoksi

pencil-img

36

Pinky30, супер позитивна си и немој воопшто да се секираш за оплодувањето поради спермограмот. И да остане 3 милиони не е воопшто лошо. Кај мм беше помалку од милион па се оплодија 5 од 6. Само остани си позитивна и мора да биде добро.

clock-img

15.09.2015, 14:04

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Pinky ајде се ќе биде како што треба. Лабароторијата во Ремедика е посовремена отколку на ГАК па ќе најдат неколку за ИКСИ. Кај нас на пример сите со ИКСИ ги оплодија не ни пробале класично оплодување.
За плаќањето мислам дека сепак ќе мораш да си платиш. На ваучерот ти пишува датум кога си го добила и тебе те фаќа стариот закон што сега е на сила. Значи ваучерот и да го користиш по њест месеци пак за него важат законските правила на денот на изадвање не на денот на користење. Новиот уште не е ни излезен во Службен весник. Така што мислам дека секако ќе си платиш 6000 денари. И Дај Боже да имате добри ембриончиња за замрзнување да се најдат за нареден пат и за тоа да си платите.

За исхрана при ИВФ имаме посебна тема. Ама ајде јас да си кажам што јас правев. Секој ден авокадо и по неколку бразилски оревчиња. Секој ден цеден сок од цвекло, морков, јаболко, портокал и лимон и исхрана со многу малку јаглехидрати и покрај тоа што пиев метформин. Леб комплетно исфрлив од исхрана, како и тестенини и ми се случи само еднаш или два пати да јадам шпагети со месо. Јадев овес, компир и интегрален ориз како и просо и хељда за да имам витамин б во исхрана. Доручекот ми беше ист скоро секој ден овес со кисело млеко, сончоглед, суво грозје и аронија, ручекот нормален и за вечера јадев јаткасти плодови и овошје и чаша млеко.

clock-img

15.09.2015, 14:38

clock-img

kik@

pencil-img

287

Da go kazam i jas moeto iskustvo so ivf icsi metoda;maz mi imase los spermogram duri i pod 3 milioni i ni kazaa deka mora da se zamrzne spermata.nie isplaseni deka na denot na punkcijata nema da imame dovolno spermatozoidi za da se oplodat j.k. ja zamrznavme spermata (vo sistina) i plativme 9000 den. (se plakalo za edna godina) i na denot na punkcija ne ja odmrznaa spermata tuku najdoa od momentalnata i gi oplodija j.k. a posle edna godina ni se javija po telefon da ne prasaat dali sakame da prodolzime da ni ja cuvaat spermata uste edna godina,nie ne prifativme i mene mi se cini deka zaludno gi frlivme tie 9000 den.
Sto se odnesuva do inekciite jas primav po 4 fostimona 9 dena sto znaci deka prikupiv uste 6 po 1300 den. a imase so mene edna zena na nea i ostanaa inekciite i taa gi zamoli da i gi dadat i bile potrebni za drugarka i ne i gi dadoa so izgovor deka ke i dadele na nekoja sto i bile potrebni.Od se srce vi posakuvam sto pobrzo da si gi iscekate user posted image user posted image user posted image

Ne pravi im go na drugite ona sto ne sakas tie da ti go napravat na tebe.

clock-img

15.09.2015, 15:45

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

kik@, ти што направи, поднесе документи, кога ќе почнуваш и каде?

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

clock-img

15.09.2015, 16:51

clock-img

SOLE

pencil-img

514

ИЗВОРНА ПОРАКА: evoksi

Во Систина не ги даваат сите инекции, само онолку колку што ти треба.
Претходниот пат мене ми требаа 24, зошто примав 8 дена по 3 фостимони, а сега примам по 4, значи ако примам пак 8 дена ќе ми фалат.
Колку е доплатата за една инекција?
Не знам дали да и спомнам на сестрата дека ми останале 6 од претходниот пат, дали се важи тоа. Какво е вашето искуство?

Секој ден се уклучувам на форумов да прочитам добри вести од исчекувалките :). Јас сум некако многу исплашена овој пат и како што гледам никој нема од овде што ќе чека со мене :(.

Има ли некаде пишувано што јадете пред пункција?

I na listot sto e za inekciite ubavo si pisuva deka 30 inekcii te sleduvaat od fondot i treba da ti gi dadat a ako ti ostanat e tvoe pravo sto da gi pravis i dali da i gi vratis oti eve 6 ti ostanale a sega ako primas 9 dena po 4 znaci 6 ke ti falat, zamoli gi da ti gi prifatat od predhodniot pat stom veke pak tamu pravis oti stvarno ne se eftini, a da ti gi dale site 30 taman sega ke si gi imase. Vo sekoj slucaj ti posakuvam uspeh i so lesno.

< Поракaта ја уредил SOLE -- 15.9.2015 16:56:19 >

clock-img

15.09.2015, 17:10

clock-img

SOLE

pencil-img

514

ИЗВОРНА ПОРАКА: Anna78

Здраво девојки user posted image Еве ме и мене. Денес бев во Систина и дефинитивно одлучивме да одиме и овојпат со замрзнати, имаме уште две, па здравје со Господ напред. Сега во среда ќе одам пак на преглед и веројатно тогаш ќе знаеме кога трансфер, па ќе ви пишам, зашто стварно оваа поддршка што си ја даваме сите на форумов меѓусебно, многу значи user posted image Поздрав и со среќа на Соле и Биба818, ајде навиваме сите за позитивен тест user posted image

Anna, фала ти посакувам успех и на тебе, ова да ти биде последен трансфер. Сите една по една да се редиме на розевиот список user posted image
user posted image

clock-img

15.09.2015, 22:17

clock-img

Hopeful RR

pencil-img

2349

evoksi, имаме ТЕМА за исхрана и други совети при IUI/IVF, така што разгледај. Во принцип, најбитно е што помалку јаглехидрати, што повеќе протеини. Со среќа user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

clock-img

15.09.2015, 23:53

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Ami i na mene ne mi gi dadea site 30 i jas iskorostiv 27 inekcii a superfakt mi ostana sisenceto ne celo ama poveke od polovina i vazi do dekemvri a jas dotogas ivf nema da pravam ako saka nekoja ke i go dadam

Последни статии

article-img