за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
RR-kiiiii denes bev na merenje Estradiol i LH i Estradiolot mi e 491 i LH 0,65 na 5 dena bockanje so Menopur.E sega mi pravese exo Dr.rece deka za prva kontorla endometriumot mu bese odlicen jajnicite imase po 10mm j.k i vikam ke porasnat i ovie i vo ponedelnik sum pak na bockanje i na exo no vo nedela sto ke si se bockam so 3 menopur mi dade i plus uste edna inekcija podkozna se vika Cetrotide od 0.25 i ja plativme 2700 den. dali nekoj ja primal ta inekcija i za sto sluzi toj rece kako kontrolor na jajnicite i j.k i strav me fakja deka ke si doplakjam inekcii zosto imam samo do vtornik za bockanje a toj rece duri tamu 13 oktomvri se nadeva na pukncija i trosoci imame mnogu i neznam kako ke se snajdam i strasno se nerviram a ne smeam...Kazete mi dali tie se refundiraat ili ne?
03.10.2015, 03:11
nadez vera ljubov
185
pinky 30 da i mene mi kazaa taka za cetrotide da ne rastat folekulite prebrzo da ne popukaat pred da gi soberat .jas takvi inekcii primiv 6 ili 7 skapi se za zal ne gi refundiraat privatno se
03.10.2015, 09:55
Pinky30
462
Da jasno mi bese deka ne gi refundiraat no da si prasam...A inace tie bile kontrolor na j.k i da ne dojde do predvremena ovulacija za da ne prsnat za da gi izvadi zdravi polni j.k... a ti nadez vera ljubov sto primase terapija i dali 30 inekcii ti stasaa i kade ivf pravese?
03.10.2015, 17:46
nadez vera ljubov
185
Ова ми беше 4 то ивф успешно кај петановски. Предходните едно во плодност и две во систина неуспешни. Сум имала септум на матката кој никој не видел. Петановски го виде и ми правеше хистероскопија и ивф успешно. После 13 години борба за бебе сега имам дво месечна ќерка. Од терапијата гтц примав пурегони кој не ми стасаа докупив 6 и плус цетротиде 6 7. Ви посакувам на сите што поскоро да ви растат мешиња
03.10.2015, 21:58
Kvisko
1325
Pinky фокусирај се на фактот дека стимулацијата добро се одвива. Скоро сите докупуваат и инекции и за тоа одат пари кои не сд рефундираат. Ако вака одиш со стимулацијата размислувајте да сс снајдете и за мрзнење на ембриончиња. На лекарот му е битно да те успори за да добие повеќе квалитетни јајце клетки. Со среќа и со лесно.
04.10.2015, 22:26
Pinky30
462
Da Kvisko vo pravo si se ke napravam samo da dojdam do celta ama jas prvoto ivf ne dokupiv vo gak :( privatnive se povekje rigorozni za toa...a vo gak mi davaa samo po potreba plus i toa bese nisto ne plativ ama gak e sepak druga politika sto e normalno...no sto e tuka e...denes ja primiv i taa cetrotide od vcera imam jaki bolki pri dvizenje,sednuvanje,stanuvanje so pcos sum i utre sum na vtoro exo i estradiol,lh i prolaktin taka pisuva :) fala vi na poddrskata site sto poskoro da ja osetime taa srekja deka i nie eden den ke staneme majki :)
04.10.2015, 23:20
brm_brm
173
Девојки ваше мислење/искуство за ивф на природен циклус?!
05.10.2015, 10:39
Kvisko
1325
Pinky болките ќе ти стануваат појаки како што растат фоликулитеи нормално е тоа. Јас имам многу висок праг на болка па само последните неколку дена се пожалив на затегање ама не го сфатив тоа какко ништо страшно. Завршив сохипертимулација заради и еден многу потечен јајник заради ПЦОС и пак не чувствував нешто посебно болки. Ми извадија 21 јајце клетка од кои 18 зрели. Заради хиперстимулацијата за побезбедно лекарот реши на циклусот кога беше стимуалцијата да не правиме трансфер туку се да мрзнеме. И фала Богу што постои мрзнењето јес да чини пари ама сега сум бремена од првито трансфер и имам уште 3 ембриончиња и 6 јајце клетки што ме чекаат. Затоа ти пишувам дека се мроа да се издржи, да се стегнат заби за пари и слични работи зашто вреди сето тоа.
05.10.2015, 11:02
LoveableMe RR
5035
Пинки30, веќе си во постапка кај добар доктор и прави како што ќе ти каже, докупувај и се ќе биде во ред. Таман и ќе смрзнеш ембриони и јајце клетки и ќе имаш материјал и за во иднина, за второ дете и сл, да не се малтретираш пак со ИВФ целата постапка.
Брм-брм од она што читам и слушам, ИВФ на природен циклус е најуспешно првиот месец после негативен тест од класично ИВФ. Пациентката е веќе стимулирана со ИВФ и организмот е навикнат на терапијата и наредниот циклус се прави ИВФ на природен циклус и успешни се многу такви случаи, имам и личен пример на пријатели. Повеќе искуства имаме ТУКА. Каде сакате да правите?
05.10.2015, 13:10
Anna78
102
Девојки, јас за жал пак сум со неубава вест, сабајлево бев до систина, негативен е тестот тоа е здравје. Сега ќе одморам малку, а во меѓувреме ќе ги средам документите за трет ваучер, бидејќи ми се спремни и ќе аплицирам во фондот, па здравје 2016 се надевам ќе ми биде посреќна. Евокси, знам дека ти си ден два после мене, ти посакувам многу среќа, дај боже ти да си успееш и да ни се пофалиш со многу поубави вести Позз до сите
LoveableMe RR имам веќе искористено 2 ваучера,...неуспешни 2 обида кај лазаревски. и сега сум на мислење, дали да одам на природен,,,,дали евентуално хистероскопија на ГАК (иако немам индикации за тоа),....
05.10.2015, 15:42
alicka
11
Од утре почнувам со супрефакт на 21 ден..а денес ми препишаа 7 инекции за синусите па незнам дали да почекам до следниот месец за ifv или да ги примам и тие и тие.. Дајте девојки некој совет
05.10.2015, 15:57
Kvisko
1325
Alicka види со леакрот кој ти ја води постапката иако во принцип не би требало да е проблем бидејќи тебе стимулацијата ти е во наредниот циклус и таман ќе завршиш со инекциите додека почен стимулацијата. Другата опција тие да пимаш друг вид на инекции. Третата опција ти е да ги лечиш синуците со природни лекови ако немаш бактерија на брисот. Ако имаш бактерија тогаш консултирај се со лекар зашто па не е добро да го почнуваш процесот со бактерии. Ако ти ги препишале без брис и антибиогрма јас не би ги примала инекциите. Јас цело време мака мачам со синусите и сега во бременост особено ама ако нема бактерија тогаш не сакам ни да слушнам за примање антибиотици ниту пак пијам апчиња против болки. Едноставно трпам и користам марисол капки и инхалации со камилица.
05.10.2015, 18:03
SOLE
514
ИЗВОРНА ПОРАКА: brm_brm
LoveableMe RR имам веќе искористено 2 ваучера,...неуспешни 2 обида кај лазаревски. и сега сум на мислење, дали да одам на природен,,,,дали евентуално хистероскопија на ГАК (иако немам индикации за тоа),....
Brm -Brm,јас би ти препорачала иако немаш никакви индикации сепак да си направиш хистероскопија, се покажало дека после хистероскопија шансите за успешно ивф се многу поголеми, пошто и јас немав индикации но за поголем успех направив и ми се исплатеше еве четврто ивф успешно, во секој случај како и да се одлучите ти посакувам успех. Анна, многу ми е жал, истото ти го препорачувам и тебе, ако немаш правено хистероскопија направи си доколку си во можност, следниот пат
05.10.2015, 21:10
Pinky30
462
RR-ki vo cetvrtok punkcija ke mi pravat denes ke primam uste edna citrodite i utre 2 menopur i superfact sreda nisto i cetvrtok punkcija vekje imam jaki bolki vo jajnicite pogotovo desen kade sto ima povekje j.k zadovolen bese doktorot i od endometriumot i j.k pa da se nadevame na uspeh
05.10.2015, 23:23
sasaiciko
132
Vi posakuvam na site mnogu uspeh . inaku jas bev kaj Dr Dimitrov i mi ptreporaca microginom i metformin od 750 so prodolzeno dejstvo,metforminot sabajle i navecer a drugite od tret den ciklus.e sega uste cekam da dibijam i posle 15 den da odam kaj nego pa da pocneme t.e. da se dodovorime od koga kako ke se pocne
06.10.2015, 09:27
LoveableMe RR
5035
Anna78 баш ми е жал, но борбата продолжува. Знам дека правеше и гребење на матката и дека презеде се што да речеме требаше. Кажи ми дали и двата ИВФ одевте со фостимон? Можеби треба да промениш терапија, дозирање и сл., а може и кај друг доктор да пробаш никогаш не се знае каде ќе бидне. Брм-брм, ако немаш индикации за хистероскопија, можеш да направиш и гребење на матката, повеќе искуства имаме ТУКА, но веднаш после тоа следниот циклус да почнеш со ИВФ. За природен циклус не сум многу, ако претходно немаш ИВФ правено, кажав искуства мои од познати, а и тука на форумов. Аличка, среќно, кај кој доктор си? Сасаичико, исто и тебе среќно, известувај не како ќе тече постапката. . Пинки30, среќноооооооооооооооооооооо!
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 7.10.2015 10:58:52 >
06.10.2015, 11:25
Anna78
102
Loveableme веќе направив промена на доктор, не ми се менува пак, и тоа не ми е баш ок, оти таман еден доктор ќе си го фати редот што би се рекло, после кај друг, па тој дури да увиди што како, пак се губи време мислам, што знам. Иначе триве ифв ми беа со смрзнати ембриони на природен циклус без фостимони, а претходните 2 „регуларни“ ивф ми беа со долг протокол и со фостимони. Е сега, незнам Соле може е во право, може треба хистероскопија да правам, оти гребење на матката веќе правев. Соле ти после кое ивф правеше хистероскопија? Гледам тука има и тема за тоа, па ќе прочитам нешто повеќе.
Jas histeroskopija pravev posle tri neuspesni ivf i vednas slednoto mi bese uspesno, pisav i vo temata bremenost no ajde i ovde da napisam i da vi dadam volja i na vas deka vcera bev na prv pregled,go vidovme plodot, edno e ama ne mi e bitno samo neka bide se vo red do kraj i da bide zdravo i pravo toa mi e bitno, inaku i srcenceto mu go slusnavme i mnogu se iznenadivme i izraduvavme oti mislevme deka e rano,terapijata mi ja prodolzi isto do sledniot pregled za dve nedeli. Ve pozdravuvam site i vi posakuvam da ja doziveete ovaa sreka i radost sto pobrzo siteeee
06.10.2015, 15:22
evoksi
36
Anna78, многу ми е жал . Одмори се сега, таман имаш време за бебенцето да ти дојде како новогодишен поколон
Јас не можев да издржам и сабајле направив домашен тест. Ми се појави втора бледа цртка. Се уште имам симтоми за добивање, па некако ми е страв да се радувам. Утре ќе одам во систина да направам тест преку крв. Сакав да ве прашам дали треба посебно да напоменам дека сакам бета вредноста да биде испишана? Јас колку што се сеќавам, првиот пат ми пишуваше само позитивен, а вториот само негативен. Или можеби не сум приметила.
SOLE уште еднаш честитки за тебе и уживај во ова најпрекрасно чувство
06.10.2015, 15:42
LoveableMe RR
5035
ИЗВОРНА ПОРАКА: evoksi
..........Јас не можев да издржам и сабајле направив домашен тест. Ми се појави втора бледа цртка....Сакав да ве прашам дали треба посебно да напоменам дека сакам бета вредноста да биде испишана? Јас колку што се сеќавам, првиот пат ми пишуваше само позитивен, а вториот само негативен.....
evoksi, честиткииииииииииииииии втора цртка е втора цртка . Те чекаме со официјален тест за бетата. Во Систина имаш опција само позитивен/негативен тест кој чини 400 ден., или со вредност на бетата кој чини 800 денари. А на државно може да направиш со упат од матичен лекар/гинеколог на ГАК, или по државниве здравствени домови низ градов.
06.10.2015, 17:58
Среќичка
108
Во систина мора да потенцираш дека сакаш тест со вредности. Тој чини 1.150 мкд.
06.10.2015, 18:13
kapina
4327
Ana78 kolku plati za grebenjebna matkata vo sistina oti i jassakam da napravam takvo grebenje na matkata a ivf sigurno pak ke pravam kaj dr lazarevski
06.10.2015, 20:42
ooooo
40
zdravooo dali bi sakale da mi kazete kako odi postapkata za invitro kaj nas e problemot kaj soprugot ke treba da pravi operacija pa da vidime sto kako ponatamu ... no mene me interesira dokolku ke treba invitro sto se me ocekuva vi. ako moze tuka ili vo privatna poraka mi piset_e koj sakate Vi blagodaram.
i bi sakal da ve prasam dali ima nekoj od vas da soprugot e operiran od varikocela i kakvi vi se rezultaite kaj nas e problem varikocela i azoospermija i zatoa ve prasav da vidime sto ke napravime pa invitro da probame ako mozeme
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 7.10.2015 10:58:38 >
07.10.2015, 10:13
mimidjon
126
Девојки не сум пишала одамна ,јас примам сѕперфакт а во сабота почнува и со фостимон ,хормоните ми се ок другата недела сум на фолекулометрија па ке видиме што сме направиле и со што ке продолжиме .Со срека на сите и дајбоже сите да си видиме 2 цртки.