cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Вештачко оплодување VII дел

clock-img

24.10.2015, 23:09

clock-img

kapina

pencil-img

4327

SAMO NEZNA KAKO KE BIDE SEGA SO ZDRASTVENOTO OSIGURUVANJE IMASE NEKOJ PROBLEM DA NE MI NAPLATAT KE ODAM ZA REZ VO PON NA PRIVATNO SE E PLATENO OD ZDRASTVOTO AMA IMA NEKOJ PROBLEM I TREBA DA SE RESI ZA DVA TRI DENA MI REKOA NEKAKVA POTVRDA DA BARAM AKO PLATAM PRIVATNO VIRGO MOJ SOVET TI E DA NE ME SVATES POGRESNO NESTO TOA STO TREBA DA JA SMENES KLINIKATA TREBA NO I DA NAPRAVES DOPOLNITELNI ISP ITUVANJA ZASTO TI SE SLUCUVA OVA NE KE DA E LOSO ZNACI KARIOTIP IMUNOLOSKI VRODENA STEKNATA TROMBOFILIJA JAS PISUVAM SO GOLEMI BUKVI OTI TASTATURATA MI E NOVA PA NEKAKO NE SUM SEUSTE NAVIKNATA NEKA MI OPROSTAT MODERATORITE

clock-img

25.10.2015, 00:21

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Virgo jas plativ 6000 den na denot na punkcijata vo Remedika pred dve nedeli vaucerot mi bese izdaden pred da go donesat zakonot no site izdadeni vaucer po nastapuvanje na zakonot ke bidat oslobodeni. A sto se odnesuva do terapijata jas piev i Dostinex 8 dena od denot na punkcijata,Vibramicin 3 dena i pravev krvna slika na sekoj tret den mi go sledea hemoglobinot i hematokritot neznam zasto no bese ok i plus Crinon gel,Folna,Aspirin,Estrofem i vit D 3 kapki....sepak e se individualno mislam jas...no odluci si najdobro i trgni gi mislite za neuspeh soberi sila i ke bide sleden pat uspeshno ivfto ;-)

Inace vo ponedelnik ke pravat beta hcg na 14ti den sto si e sigurno sigurno si e...;-) ke vi pisam devojkiii

clock-img

25.10.2015, 00:25

clock-img

virgo

pencil-img

137

Fala ti mnogu Kapina,
nema gajle jas sekako rekov deka menuvam klinika zoshto ne e mozno se e ok super se jk, oploduvanjeto super prekrasni embrionchinja i shtom mi gi vratat nishto.
Pa doktori se treba da mi predlozat neshto a ne samo ok FZO odobri eve terapija i posle nishto.
Znachi makar malku obzir na toa niz koe i nie kako zeni pominuvame a i nashite semejstva so nas.
Sakam da kazam ne e se ok.
Nikoj obrazlozenie ni konsultacija.
Ke bide toa sama sebe si go vikam sekoj den, nivnoto nishto ne mi znachi.
Jas pominuvam stres koga ke pochnam da krvaram mislam deka srceto mi se krshi na pola a za mm da ne zboram. A da ne go spomnuvam i momentot koga ke treba da kazam deka neshto ne e ok.
I posle odish vo bolnica ke ti fuknat inekcija i ajde da vidime dali ke pomine krvarenjeto.
E NE NE POMINUVA NIKOGASH NE POMINUVA. Solzi veke nemam za da placham, ni sama da se tesham ni mm da go tesham.
Izvinete ama ovoj pat sum mnogu luta i besna, ako e samo da iskeshiraat pari od FZO neka kazat. Togash ke podignam ushte 2-3 krediti pa sama ke go finansiram IVF-to pa togash valjda ke bide.
Sorry ushte ednash
Pozzzz

Pinky so sreka dushiche ajde daj Boze da se izraduavsh!!!!user posted image

P.S. A od koga tchno e vazechki zakonot za osloboduvanje od participacija?

< Поракaта ја уредил virgo -- 25.10.2015 0:39:55 >

Разочарувањето е само трновит пат до успехот и среќата!!!
Верувај во себе ТИ СИ ЕДИНСТВЕНА!!!

clock-img

25.10.2015, 00:53

clock-img

virgo

pencil-img

137

Sakam da prasham ushte neshto kolku e validna beta HCG napravena na 9-ti den od transfer (10-ti so den na transfer)
Ne deka se nadevam premnogu no ete chisto da prasham.
Krvarenjeto mi e pri kraj (ne deka krvarev premnogu) pa se mislam domashen test da napravam za nedela dena.

clock-img

25.10.2015, 01:21

clock-img

mimidjon

pencil-img

126

Kvisko и ти толку имаше јајце клетки и јас имав 22 ,останаа уште 12 ембриончиња.Во вторник можно е трансфер на 5ти ден.но тешко ми е и ме загрижува стомакот ми кркорат цревата подуван ,зошто.А како би знаел доктот ако имам хиперстимулација извини но прво инв.ми е ?Вие повеќе ми објаснувате .

< Поракaта ја уредил mimidjon -- 25.10.2015 1:25:26 >

clock-img

25.10.2015, 01:26

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Nisto ako ne si napravila test napravi jas na 13den prokrvariv i napraviv sega test i betahcg bese 10,4 sto znaci biohemiska bremenost ostanav duri ocudena koga mm mi se javi i mi kaza bremena si pak no ete ne bilo pisano da bide ovoj pat no ke bide naredniot sega barem se otkri pricinata zasto mi se slucuvaat talvi rani gubitoci na bremenostite

clock-img

25.10.2015, 01:30

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Virgo ne gubi nadez samo znam oti si luta sega besna ama toa e i na mene ne mi se dopaga sto nasive lekari nemaat individualen pristap prema sekoj bracen par no toa e ajde napravi test bi trebalo da pokaze veke

clock-img

25.10.2015, 01:32

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Da kaj mene sega lazarevski po ivf ke mi dava i dekrtin rece trebalo e nesto da smenat barem ne ajde pravo pak na ivf

clock-img

25.10.2015, 08:16

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Virgo, јaс истo прoкрвaрувaв зa двете ИВФ кaкo тебе, ќе прoчепкaм нaнaзaд пo фoрумoв и ќе ти пишaм зa терaпииве пo клиникиве. Хистерoскoпијa имaш прaвенo?

Мимиџoн, ти гo oдлoжиле трaнсферoт зa мaлку дa ти се смирaт јaјниците, пиј изoспoрт мнoгу, a дoктoрoт требa дa те следи и дa нaпрaви испитувaњa aкo требa, зa тoa кoлкaвa реaкцијa ќе имaш oд стимулaцијaтa. Среќнo!

Пинки штo нaпрaви?

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

clock-img

25.10.2015, 09:58

clock-img

virgo

pencil-img

137

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Virgo, јaс истo прoкрвaрувaв зa двете ИВФ кaкo тебе, ќе прoчепкaм нaнaзaд пo фoрумoв и ќе ти пишaм зa терaпииве пo клиникиве. Хистерoскoпијa имaш прaвенo?

Nemam praveno histeroskopija poradi toa shto e azooospermija a site ostanati naodi shto gi baraat vo FZO mi se normalni nemam otstapuvanja.
Veke me faka strav slednoto IVF ke ni bide posledno. Ne samo poradi FZO nego veke i poradi godinite mm ima 49 god i vika nemam veke sili da se razocharuvam.
Zatoa reshe no e manuvam bolnica i tolku. Mora neshto da ima i ako ima mora da ima reshenie.
Pobogu azoospermija pa uspeavme so TESE i sega novo neshto e nemoze ne prifakam.
A inaku znam deka mozam da ostanam bremena i deka mozam da ja iznoam bremenosta.
Pred 10 god bev verena ostanav bremena i od nebitno koi prichini ja prekinav taa bremenost vo 19-ta nedela

clock-img

25.10.2015, 10:06

clock-img

Среќичка

pencil-img

108

Немојте да се разочарувате. Знам не е лесно, поминав едно разочарување од кое сеуште се опоравувам, ама мора да сме упорни. Ако се откажеме, секако ќе сме со празни раце. Мора да му се спротиставиме. Не секогаш ветерот ни дува во грб, ама затоа само најсилните можат да се справат со предизвикувачки моменти.

clock-img

25.10.2015, 12:08

clock-img

kapina

pencil-img

4327

virgo sega treba da napraves histeroskopija da vides da ne slucajno matkata e povredena pri prekinot na bremenosta jas znam dva takvi slucaevi sto mi se bliski

clock-img

25.10.2015, 22:53

clock-img

fragolina

pencil-img

53

ИЗВОРНА ПОРАКА: virgo

Fala ti mnogu Kapina,
nema gajle jas sekako rekov deka menuvam klinika zoshto ne e mozno se e ok super se jk, oploduvanjeto super prekrasni embrionchinja i shtom mi gi vratat nishto.
Pa doktori se treba da mi predlozat neshto a ne samo ok FZO odobri eve terapija i posle nishto.
Znachi makar malku obzir na toa niz koe i nie kako zeni pominuvame a i nashite semejstva so nas.
Sakam da kazam ne e se ok.
Nikoj obrazlozenie ni konsultacija.
Ke bide toa sama sebe si go vikam sekoj den, nivnoto nishto ne mi znachi.
Jas pominuvam stres koga ke pochnam da krvaram mislam deka srceto mi se krshi na pola a za mm da ne zboram. A da ne go spomnuvam i momentot koga ke treba da kazam deka neshto ne e ok.
I posle odish vo bolnica ke ti fuknat inekcija i ajde da vidime dali ke pomine krvarenjeto.
E NE NE POMINUVA NIKOGASH NE POMINUVA. Solzi veke nemam za da placham, ni sama da se tesham ni mm da go tesham.
Izvinete ama ovoj pat sum mnogu luta i besna, ako e samo da iskeshiraat pari od FZO neka kazat. Togash ke podignam ushte 2-3 krediti pa sama ke go finansiram IVF-to pa togash valjda ke bide.
Sorry ushte ednash
Pozzzz

Pinky so sreka dushiche ajde daj Boze da se izraduavsh!!!!user posted image

P.S. A od koga tchno e vazechki zakonot za osloboduvanje od participacija?

Virgo koga go citav tvojov post gi imav istite custva sto si gi imala ti dodeka si go pisuvala, i lutina i bes i solzi i jecaj i se. Jas istoto se prasuvam sekoj den. Kako moze doktor koj sto posle neuspesno invitro da ne pobara nikakvo ispituvanje dopolnitelno da se napravi. Veruvaj mi mnogu ubavo znam kako se custvuvas zatoa sto jas posle 4 invitra i polse dve uspesni invitra seuste sum bez dete. A znaes li zosto, zatoa sto celo vreme bev kaj ist doktor i se tesev deka mi go poznava organiznot, koj sega ke menuva pa se od pocetok, i sega mi e tolku krivo sto nemozam da ti objasnam. Sega i jas ke podigam kredit za da probam povtorno ama nikogas veke vo istata bonica Remedika, A toa e samo zatoa sto niednas pomegu cetirite invitra niednas dr. ne me prati na niedno ispistuvanje pa makar i edna obicna krvna slika, bez razlika dali toa invitro bese uspesno ili ne. Koga i posledniov pat go izgubiv bebeto dr, me prasa _ a ti go napravi toa i toa ispistuvanje? Ne mi se veruvase.

clock-img

26.10.2015, 00:29

clock-img

kapina

pencil-img

4327

kako be luge da ne vi kazat sto i sto treba da ispitate na mene lazarevski posle invitroto bez da ispitas kariotip vrodena trombofilija i imunoloski ispituvanja bez da napraves jas kaj tebe ivf ne pravam cudno ovie znaci ne gi biduva jas ednas bev vo remedika ovde vo strumica i nikogas poveke ne mi se dopadna kako klinika

clock-img

26.10.2015, 09:36

clock-img

scared RR

pencil-img

1349

Јас мислам дека докториве се сите кој од кој, ете тебе Капина Лазаревски те пратил на испитувања на моја познаничка после неуспешно ивф и рекол нема потреба ништо да испитуваш user posted image Ниту мене Ивановски ме прати нешто после неуспешната бременост, ама буквално ништо, бар хормони да речеше да испитам знае дека ми се проблематични, се сама јас на своја рака испитувам, не е во ред стварно.
И читајки низ форумиве стварно добив впечаток дека сите доктори се исти, или не се замараат со нас, или веќе им е смачено од пациенти и од гужви не знам user posted image

clock-img

26.10.2015, 10:46

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Kaj mene mozda oti se povtori zatoa gi pobara sega tie ispituvanja

clock-img

26.10.2015, 11:31

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Mimidjon јас имав извадено 22 јајце клетки од кои 18 беа добри. Од нив 6 замрзнавме веднаш без да одат на оплодување на 12 оплодија. Од нив 6 успеаја да стигант до бластоцисти и тој циклус не одевме на трансфер заради хиперстимулацијата. Наредниот циклус одмрзнавме 3 и вративме 2 од трите што изгледаа најдобро. Сега сум во 29 недела од бременост со машко бебче. Супер што одите на трансфер на бластоцисти. мене ми рекоа а и секаде читав дека така шансите се поголеми да се закачи ембрионот зашто е поразвиен. Таман и тебе ќе ти се одморат јајниците. Ако омате добри ембриончиња обавезно смрзнувајте чисто да си имате за понатаму ако треба за второ.
Инаку за хиперстимулацијата кај мене се знаеше уште и пред пункција дека може до тоа да дојде заради состојбата на моите јајници. На пункцијата едниот јајник ми бил многу отечен (а тој знае да ми прави цисти и да ми отекува и без стимулација). Инаку ако имаш болки во стомак и подуеност јави се на лекарот најдобро ќе ти каже што и како да правиш. Мене ми беше препорачано мирување, протиенска исхрана и по 2 литри Изоспорт дневно.

Virgo, Fragoлина баш ми е жал за тоа што ви се случило ама ве молам немојте да критикувате цели клиники. Напишете конкретни искуства со конкретни лекари. Така повеќе ќе им помогнете на другите што читаат. Вака испаѓа дека сите не чинат. Разберете дека има и жени што успеале во тие клиники и им веруваат на своите доктори, ама се сепак сеуште уплашени а своите бремености зашто исто поминале трнлив пат.

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 26.10.2015 12:30:01 >

clock-img

26.10.2015, 12:27

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Вирго и за другите рингерајки,

Еве накратко како оди терапијата кај докторите кај нас (со можни отстапувања, зависно од случај до случај):

Систина:
- Лазаревски/Поповиќ - декортин, естрофем 2х2, фемибион, кринон гел, аспирин
- Ивановски - декортин, фемибион, кринон гел, аспирин

Ремедика
- Димитров - дексаметазон, естрофем 3х2, кринон гел (или утрогестан со дабростон), аспирин, фолна
- Петановски- дексаметазон, естрофем 2х2, кринон гел (или утрогестан со дабростон), аспирин, фолан/прегназон

Плодност
- декортин, циклопрогинова 3х1 (само белите), утрогестан 3х1, аспирин, фолна

Едно само ќе ви кажам: важно е како ќе ви пристапи докторот, да има одреден флуид меѓу вас и него за комуникација, да се посвети на случајот и да ви ја најде соодветната терапија. Ако гледате погоре, сите даваат различна терапија и сите имаат успех/неуспех кај одредени пациентки, што значи не е се до терапијата, туку до соодветниот пристап и како што сум рекла и претходно, треба да се поклопат коцките понекогаш, не е се во моќта на докторот. За искуствата со докторите, ќе пишам во темата Кој доктор за ИВФ.

Вирго, не знам дали си им кажала на докторите за твојата прекината бременост, но мој совет е да направиш хистерокопија, секогаш може да не е направена интервенцијата како што треба и да ти пречи за забременување.

Пинки те чекаме со бетата. Мимиџон, пиши како ќе поминеш на трансфер.user posted image

Верувај во чуда!

clock-img

26.10.2015, 12:30

clock-img

Bea

pencil-img

394

Јас потполно се согласувам со Kvisko и би сакала да ги слушнам подетално туѓите искуства.

Mimidjon, јас исто имав хиперстимулација со рекордни 33 јајце клетки и 1 саат под анестезија на пукнција. До пункција "се ценкав" со Димтиров барем еден ембрион да ми врати, но сепак замрзнавме се и наредниот циклус ми вратија 2 бластоцисти и сега сум 22 недели бремена :)

Штом до сега не ти рекле поинаку, веројатно ќе имаш трансфер месецов. Но и да се одложи за наредниот циклус немој да се разочаруваш, тоа секако е за твое добро. Среќно!

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 26.10.2015 12:38:03 >

clock-img

26.10.2015, 12:37

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Дел од постовите се префрлени во Кој доктор за ИВФ. И јас се согласувам со Квиско и Беа и пишав во соодветната тема.

Верувај во чуда!

clock-img

26.10.2015, 12:42

clock-img

blue_blue

pencil-img

893

И јас исто сметам дека нема потреба од етикеторање на цели болници како несоодветни или на лекар. Тој лекар и таа болница секако имаат задоволни пациенти инаку до сега немаше да постојат. Според мене важна е стручноста на докторот но тоа е само еден дел од сложувалката, зошто важно е и каков однос ќе имате вие со него, каков ќе биде вашиот став спрема нештата, дали постојано ќе се замарате со се околу постапката или малку ќе подостваите работите да течат онака како што треба, секако важен е организмот и како реагира на терапии, итд...значи два исти случаи нема...оние доктори и болници кои се тука споменувани се ТИЕ за Македонија за лечење стерилитет и само е ствар на избор и секој да си го најде својот лекар и болница. Корист многу нема за сите кои сеуште с во постапки од генерално етикетирање на доктор/болница

clock-img

26.10.2015, 12:52

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Знаете ли колку фактори зависат за успешно ИВФ:

- соодветна ИВФ терапија
- рецептивност на матката
- хормонален баланс кај пациентката
- соодветни испитувања (доколку има индикации)
- соодветна ухранетост на организмот
- соодветна реакција на организмот на терапијата
- квалитет на ембрионите

и уште не можам да се сетам, но има многу многу фактори...а дека кај нас немаат клиникиве некои од најновите испитувања заради тоа што се прескапи и треба соодветен персонал и тоа има влијание, но во најголем дел работат рамо до рамо со светските клиники....

Верувај во чуда!

clock-img

26.10.2015, 16:48

clock-img

mimidjon

pencil-img

126

Девојки биднa и трансферот,ми врaтијa 2 ембриoнчињa ,изненaднo сaбaјле ми кaжaa и.oдмa oтидoв,се е oк.мешкo се дувaл oд мнoгуте јaјцеклетки.Сегa сум нa релaкс терaпијa .Ви благодарам зa пoдршкaтa мнoгу ми знaчи.Гушки и сo гoспoд нaпред дo user posted image црткиuser posted image

clock-img

26.10.2015, 16:53

clock-img

alicka

pencil-img

11

Здраво девојки. Денес бев на мерење има 4 фоликули добри се сите но естрадиолот е низок. Четврток пункција закажавме па ке видиме што понатака

clock-img

26.10.2015, 18:32

clock-img

virgo

pencil-img

137

ne etiketiram bolnici ja cenam Remedika i nivniot personal mnogu samo rekov deka mi e chudno zoshto e predlagaat plus nekoi ispituvanja ili da dodadat/odzemat neshto vo terapijata shto ja davaat.
Inaku da bidam jasna po Sistina, Remedika e vtorata bolnica vo Makedonija shto pochna so IVF proceduri.
Ushte ednash se izvinuvam ako nesakajki nekogo navrediv toa ne mi beshe namerata.

Последни статии

article-img