cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Вештачко оплодување VII дел

clock-img

16.11.2015, 09:51

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Sandra36, добредојде тука сме за дружба. Во однос на спонтаните абортуси, имаме повеќе ТЕМИ за спонтан абортус и можните причини што треба да ги прочиташ и да видиш има повеќе информации
и предложени се испитувања и оперативни зафати со цел следната бременост да биде успрешна. Знаеш ли барем досега зошто тоа се случувало?

Друга работа, зошто ИВФ ако остануваш бремена, но не ги износуваш бременостите? ИВФ е долг процес, терапијата зависи од докторот, во принцип во Ремедика за повеќе случаи почнуваат со супрефакт, кој слично делува како микрогинон, ги држи твоите хормони под контрола за да може после да почнат со стимулација. За естрофем-естрогенски лек, има поделени мислења, некои не даваат по трансфер, па успешни се ИВФ-ата, а некои даваат и има и успех и неуспех, зависи од пациентка до пациентка. Дексаметазон се дава по трансфер кратко за да нема имунска реакција, организмот да ги отфрли ембрионите. Тироидната има значење, зависи какви ти се вредностите на тироидните хормони. Приватно илис со ваучер ИВФ, не е многу разлика според мене, зошто и така и така ќе ги земат парите, но важно е докторот да е посветен за твојот случај и да ете најде тоа што ти треба, да успее ИВФ-то, а некогаш, дури можеби и често, треба среќа за оваа работа.

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

clock-img

16.11.2015, 11:41

clock-img

scared RR

pencil-img

1349

Sandra36 јас прво сметам дека треба прво да откриеш зашто ти се неуспешни бременостите, со ивф нема да се реши проблемот на спонтаните. Сепак 4 спонтани се премногу, до сега не знам како не те пратиле на дополнителни испитувања.
Треба да направиш генетско-имунолошки испитувања на имунологија и трансфузиологија па потоа да се види што ќе се прави натаму.
Нажалост и пцос знаат да бидат причина за спонтан, и јас сум со пцос и јас имав спонтан.
Со оглед на тоа дека пиеш метформин претпоставувам инсулинот ти е добар, но треба да внимаваш и на исхраната, андрогените хормони како ти се? Најчесто и тие се покачени кај пцос.
Тсх за бременост и забременување треба да се движи до 2.5. Не ја исклучувам можноста и тироидната да е причина за спонтаните доколку не ја регулираш со терапија.

clock-img

16.11.2015, 12:36

clock-img

kapina

pencil-img

4327

sandra prvo ispitaj od sto ti se neuspesni bremenostite pa posle ivf i jas sum so spontani i toa so ivf mi se slucija spontani abortusi i sega duri ne ispitav se ne probuvav niti prirodno nitu so ivf sega cekam da mi dojde prolaktinot na normala i da spremam dokumen ti za treto ivf i mi ostanuvaat uste 16 genetski mutacii na imunologija da gi ispitamno zdravje boze po nova god

clock-img

16.11.2015, 13:00

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Vi blagodaram na odgovorot,

ispituvanja imam praveno mnogu. Imam faktor 5 laiden plus uste nekolku drugi trombofildki anomalii - koi zasega ne pravat problem ako ne sum bremena. Imam dupla mthfr mutacija. Mi bese pokacen homeocistinot go srediv. Se e potvrdenio vo MANU, na imunologija i na transfuziologija. Antitelata mi se ok. TSH 3.7-4. ponekogas i na 2 pagja. Hipotiroidni simptomi nemam. Za policisticni jajnici nemam simptomi samo lh, fsh soodnosot e malku izmesten pa dobivam na 5 nedeli. Prethodno mi davaa klomifen ama dimitrov me stavi na metformin. Anti milerov hormon 10.2.
Vitamin d mi bese nakaj dolna granica pa so soncanje i kapki go srediv - valjda uste e ok. Kariotip ok kaj dvajcata.
Lesno zabremenuvam ama ne go zadrzuvam.
Prvata biohemiska bez stimulacija.
Vtorata uste ne znaevme sto se pricinite - prekina vo 6 nedela.
Pravev laparo i histero, mi otstranija mal septum i pocnav so sekakvi ispituvanja.
Tretata uspesno IUI (od tretpat) ama pogresno me tretiraa - zaboravija aspirin a mi dadoa klomifen i estrofem i toa ja pokaci kogulacijata. se razvi do 6 nedela a so progesteron ja drzea do 8ma. ama dzabe.
za cetvrtata otidov kaj dimitrov i toj bese mnogu relaksiran, mi dade nova terapija - metformin, kleksan i aspirin i mi rece uzivaj kje zabremenis. Ama pak izgubiv i zatoa on predlozi da napravi novo laparo i histero (prvoto bese na klinika). Posle prodolzuvame so invitro. mozda kje mi treba uste edno iui za vaucer.
otprlika toa e se.

clock-img

16.11.2015, 13:19

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

ona sto mene mi e strav se posledicite od ivf. treba da ostanam zdrava i za deteto da go izgledam.
site nuspojavi na lekovite gi prezivuvam, a vo makedonija nema bas asolni lekari za se.
na primer koga pocnav so kleksan i aspirin protekt 100 vtoriot mesec pocna da mi krvari stomakot. ne go primetiv vednas ama vo tek na 10 dena vekje mi stana jasno zosto se zasili. i taka edna nokj trcavme po lekai i kliniki nikoj ne mi obrna vnimanie. a ne e mala rabota krvarenje na crevata. majka mi se seti deka e od terapijata lekarite ne. henmoglobinot i zelezoto mi bea niski. pa zemav ja prekinav terapijata na svoja raka i za 2 dena se se sredi. napraviv mesec dena pauza i zabremeniv sledniot pat. A ako se slucese na sred bremenost kako kje prekinev.
od drugi lekovi stomakot prestanuvase da mi funkcionira. bukvalno ne rabotea crevata. dodeka najdov lekar koj mi prepsa metheospasmil ne mozev da jadam ko covek. ama 2 godini se macev dodeka ne naidov na toj lekar.
I drugi nesta imase na koi ne sakam ni da se sekjavam, za edno duri si vikam deka vtor zivot ziveam tolku bese kriticno.
i sega za ivf koga kje pocnat antikoagulaciski lekovi, pa stimulacija, pa drugi hormoni, pa kortiko, pa mozda eutirox.
strav mi e od tumori od tolku stimulacii i hormoni i strav mi e za imunitetot od kortikosteroidite.
zatoa i prasav dali ima nekoj uspesno na spontan ciklus kaj Dimitrov.

clock-img

16.11.2015, 13:37

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Sandra36 многу ми е жал што ова ти се случило. За жал некогаш борбата за бебе е прилично сурова.

Јас немам искуство за спонтан циклус ама имам искуство за хистероскопија кај Димитров и ИВф со стимулација кај него. Вака делува прилично релаксиран ама моето мислење е дека не е баш така релаксиран кога ќе види проблем.
Инаку јас имам полицистични јајници кои од кломифен скроз ми се збудалуваа и ми правеа ептен многу цисти без овулација, а на стимулацијата при ивф реагирав добро. Имав една спонтано настаната бременост која заврши со missed абортус во 8 недела. При киретажата ми отркрија септум кој Димитров го остртани. После неколку години борба за забременување и грешки со кломифенот на клиника правев лапаро-хистероскопија со ovarian drilling кој ми ги среди циклусите зашто пред тоа ич немав редовни циклуси. Метформинот малку ми помогна пред интервенцијата. Како подготовка за ИВФ Димитров ми даде 1000 метформин (пред тоа земав 500). Заради хетерозиготна мутација на мтхфр пиев фолна и аспирин уште од поодамна. Тоа е кратко за мене.

Е сега во однос на протоколот за ИВФ јас одев со класичен долг протокол. Значи прво почнав со контрацептиви (пиев јасмин зашто при подготовка за лапароскопијата на ГАК ептен гадно изреагирав на микрогинонот). На 18-19 ден од пиење на контрацептивите почнав да се боцкам со супрефакт за да ми се смират јајниците дополнителнио (почнав со 0.5). На првиот ден од добивање продолжив со 0.3 супрефакт и на трет ден после вадење крв за мерење на нивото на естрадиол и проверка на јајниците на ехо тргнав со стимулација со 4 пурегона дневно. Тој циклус завршив со хиперстимулација ама не ја преживеав многу страшно. Трансферот ми беше одложен повеќе заради претпазливост на лекарот зашто всушност кај мене не беше класична хиперстимулација туку левиот јајник кој ми е секогаш проблематичен ептен ми беше зголемен па го одложивме трансферот. После пункција добив антибиотик и насока да пијам повеќе изоспорт. Нареднито циклус на скроз приоред циклус одевме со трансфер на смрзнати бластоцисти. Како поддршка добив само прогестерон (дабростон по овулација и плус утрогестан вагинално заедно со дабростонот после траснфер). Си продолжив со аспирин, метформин и фолна по трансфер. Имав позитивен тест и на 12 недела бев на контрола на тразнфузиологија каде заради намалени времиња на коагулација и покачени д-димери добив клексан. Аспиринот го терав паралелно со клексанот до 28 недела. Во моментов сум 32 недела и сеуште се боцкам со клексан.

Не знам од испитувања само уште имунолошките дали си ги направила. Не знам друго што би можело ама можеби и тироидата да ти прави проблем во бременост. Нечини ако се вредностите на тсх многу високи и тоа може да е причина за ран спонтан.

clock-img

16.11.2015, 14:19

clock-img

kapina

pencil-img

4327

aspirin i kleksan koga primase imase li rastojanie od niv 12 casa jas primav po et aspirin i fraksiparin no imase rastojanie od 12 casa eve i sega pijam eutirox i aspirin megutoa eutirox pijam na sabajle na gladno a aspirin vecerta go pijam i pijam redovno mleko za zeludnikot da ne mi se osteti sekojden po 1 casa mleko

clock-img

16.11.2015, 15:28

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Kvisko fala za iscrpnoto objasnuvanje. Mene desniot jajnik povekje mi reagira a leviot e nesto pobaven.
i mene od klomifenot po nekoja cista znaese da mi ostane.
imunoloskite ako mislis na hla i site tamu sto gi pravat na imunologija i transfuziologija gi imam napraveno. mislam deka site gi imam mnogu pati odev so povekje doktori zboruvav.
za tiroidnata ocekuvam deka moze da izreagira, ama kje vidam kako e tsh pred da pocnam so ivf.
Dali tebe ti uspea prvoto ivf? So vaucer odese? vo septemvri koga praevme muabet so Dimitrov nekako ne mu se cekase za vaucer, pa togas napravivme muabet za spontan ciklus. jas ustvari i ne znam kolku vreme se ceka vaucerot.
imam 36 godini malku i vozrasta me plasi.
Kazi mi sto mislis deka ne e tolku relaksiran koga kje izleze problem? Kakov problem ispadnal?

Kapina, 12 casa razlika imase megju fraksiparinot i aspirinot. Ama zosto ciklus posle ciklus a nemase bremenost tie 3 ciklusa i se razvodnila mnogu krvta i pocnala da izbiva preku dzidovite na krvnite sadovi. toa e nekakvo mikrokrvarenje sitni kapki koi zaedno pravat pogolemo krvarenje. Plus iritacija na crevata od aspirinot, nema veze sto e protekt, samo zeludnikot go stiti ne i crevata. Na majka mi i se slucilo slicno koga zemala kombinirani lekovi za edna vena sto ja udri i zatoa znaese.

clock-img

16.11.2015, 15:41

clock-img

kapina

pencil-img

4327

aha e toa bese kaj mene za vreme na bremenost biohemiska bremenost i jas sum spremna na takvo nesto no sreca sto i mm ima pominato silno vnatresno krvarenje na zeludnikot pa znam koi se prvobitnite simp i a pocustvuvam makar i najmaLA bolka vo stomakot odma gi prekinuvam aspirinot na mm krvarenjeto bese izmegu zeludnikot i 12 prstnoto crevo i odvaj ostana ziv no od sosema drugi pricini

clock-img

16.11.2015, 17:09

clock-img

bambina34

pencil-img

184

dragi moi , posle neuspesnoto invitro ne sum mnogu aktivna ,ama ve citam celo vreme..Cestitki do novite trudnici i daj boze site nie da si docekame takva radost sto poskoro ... Planiram nareden mesec da pravam transfer so zamrznatite embrioni ...Prasanjeto mi e dali se potrebni novi pap i brisevi ..

clock-img

16.11.2015, 17:45

clock-img

scared RR

pencil-img

1349

Сандра не се грижи многу за лековите мене секојдневна терапија ми е, спиронолактон, метформин декстаметазон, аспирин, фолна, витамин е, б комплекс, и на две недели достинекс и на тоа кога ке се додадат и стимулациите ги примам некогаш и мене страв ме фака ама немаме избор. Декстаметазонот го пијам веке 4 месеца заради андрогените хормони и до сега немам забележано нус појави.

clock-img

16.11.2015, 17:47

clock-img

весник

pencil-img

366

ИЗВОРНА ПОРАКА: bambina34

dragi moi , posle neuspesnoto invitro ne sum mnogu aktivna ,ama ve citam celo vreme..Cestitki do novite trudnici i daj boze site nie da si docekame takva radost sto poskoro ... Planiram nareden mesec da pravam transfer so zamrznatite embrioni ...Prasanjeto mi e dali se potrebni novi pap i brisevi ..

mene vo Sistina koga pravev transfer ne mi pobaraa nitu pap nitu brisevi...samo pari mi pobaraa...normalno :-))))) e sega moe mislenje e brisevi da si napravis ...ne zaradi niv...tuku si gi pravime zaradi nas...da si znaes dali e cisto za bebusot sto ke ti dojdi ....pozz i srekno!!!!!

clock-img

16.11.2015, 17:52

clock-img

весник

pencil-img

366

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandra36

Kvisko fala za iscrpnoto objasnuvanje. Mene desniot jajnik povekje mi reagira a leviot e nesto pobaven.
i mene od klomifenot po nekoja cista znaese da mi ostane.
imunoloskite ako mislis na hla i site tamu sto gi pravat na imunologija i transfuziologija gi imam napraveno. mislam deka site gi imam mnogu pati odev so povekje doktori zboruvav.
za tiroidnata ocekuvam deka moze da izreagira, ama kje vidam kako e tsh pred da pocnam so ivf.
Dali tebe ti uspea prvoto ivf? So vaucer odese? vo septemvri koga praevme muabet so Dimitrov nekako ne mu se cekase za vaucer, pa togas napravivme muabet za spontan ciklus. jas ustvari i ne znam kolku vreme se ceka vaucerot.
imam 36 godini malku i vozrasta me plasi.
Kazi mi sto mislis deka ne e tolku relaksiran koga kje izleze problem? Kakov problem ispadnal?

Kapina, 12 casa razlika imase megju fraksiparinot i aspirinot. Ama zosto ciklus posle ciklus a nemase bremenost tie 3 ciklusa i se razvodnila mnogu krvta i pocnala da izbiva preku dzidovite na krvnite sadovi. toa e nekakvo mikrokrvarenje sitni kapki koi zaedno pravat pogolemo krvarenje. Plus iritacija na crevata od aspirinot, nema veze sto e protekt, samo zeludnikot go stiti ne i crevata. Na majka mi i se slucilo slicno koga zemala kombinirani lekovi za edna vena sto ja udri i zatoa znaese.

sandra36 ne se plasi...se ke bidi...pobrzo ili podolgo se naoga lekot....i jas deluvam taka na aspirinot...mi se javuvaat podlivi (modrinki) pa koga i pokazav na doktorkata mi rece da gi pijam preku dva-tri dena...znaci ne sekoj den...e sega edno me buni...imam primano i fraxiparin i aspirin za vreme na iscekuvanje otkako pravev transfer so zamrznati embrioni pa togas nemav nisto...a sega mi se javuvaat....se prasuvam sto se smeni....eve sega na svoja raka ne pijam i nemam....a ispituvam na transfuziologija kako deluvam na terapijata so aspirin...toa ti se vikalo agregacija na terapija i ispaga deka mi e malku aspirin a od druga strana mi se javuvaat modrinki po nozete i toa golemki....koga i rekov na doktorkata sto misli...neli e ova kontradiktorno....ispaga deka malku mi e aspirin a koga pijam mi se javuvaat nesakani posledici...veruvaj ne znaese sto da mi kazi....samo ke recam Bog neka ni e na pomos!!!

clock-img

16.11.2015, 17:55

clock-img

весник

pencil-img

366

devojki sakam da Ve prasam...koga ja pocnuvate postapkata za in vitro dali Vi gi davaat site inekcii koi Vi sleduvaat ili Vi gi davaat onolku samo kolku sto Vi trebaat???? Mene vo Sistina mi gi davaa edna po edna a ne site koi mi sleduvaat...sto znaci jas primiv samo 9 fostimoni a ostanatite im gi ostaviv baksis...a vo otpusnata lista pisale deka sum primila 18 fostimoni....ete kako teraat biznis....

clock-img

16.11.2015, 18:01

clock-img

весник

pencil-img

366

i uste nesto me interesira....bidejki Lazarevski mi davase terapija estrofem,folna,aspirin,femibion....dali mislite deka treba da porazgovaram so nego vo smisla da mi dade nesto sto ke gi zadrzi embrionite vnatre vo matkata....dokolku nekoja od Vas moze da oddeli vreme da mi pisi za sto se dava deksametazonot,metforminot,dabrostonot i dekortinot...i sto mislite dali bas nekoi od ovie lekarstva Vi pomognale da imate uspesno ivf...
Vo posledno vreme mislam deka na sekoja edna kleksanot i gi davaat imalo ili nemalo potreba...
znae li nekoja od Vas koja e razlikata ,koi se podobri kleksanot ili fraksiparinot...finansiskata ja znaeme ...kleksanot se duplo poskapi user posted image

clock-img

16.11.2015, 18:14

clock-img

scared RR

pencil-img

1349

метформин се дава на оние со пцос и со покачен инсулин, дабростонот ти е прогестерон а декстаметазон и декортин се исто- кортикостероиди се даваат од имунолошки аспект за телото да не го препознае ембрионот ко страно тело.

clock-img

16.11.2015, 18:50

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Kolku dena pred/posle transfer se dava deksametazon ili dekortin?

clock-img

16.11.2015, 19:09

clock-img

sasaiciko

pencil-img

132

Devojki jas od denes pocnav i so fostomol po 3 sekoj den i na kontrola vo ponedelnik

clock-img

16.11.2015, 19:54

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Jas ne primav ni toa ni toa ni deksametazon ni dekortin

clock-img

17.11.2015, 04:05

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Inace ke mi davaat sega po et dekortin rece dr lazsrevski

clock-img

17.11.2015, 10:34

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Sandra36 јас бев со ваучер и ми успеа првото ивф а имам и смрзнати јајце клетки и ембриони заради хиперстимулацијата. Инаку за ваучер чекав 3 недели да го одобрат и уште недела дена да ми стигне по пошта. Во меѓувреме почнав да пијам јасмин и ваучерто стигна три дена пред да почнам со супрефакт.

За докторот мислев дека кога треба внимава од аспект на хиперстимулацијата. Од некој што се смее и те опушта во одредени моменти стануваше замислен и си планираше наредни чекори веројатно. Мене никогаш не ме упаничи, ама уште од некој си 7/8 ден од стимулација ме подготвуваше дека можеби ќе имаме одложен трансфер и да си размислиме за смрзнување ембриони. Знам и за два случаи каде што благодарение на енго според нивни зборови ги донеселе бременостите до крај и имаат здрави прави деца. На тоа мислев инаку кај мене не се јави некој ептен голем проблем. исто така кога имав спонтан после хистероскопијата одма ме прати на трансфузиологија за да се види дали има некој таков проблем.

Јас аспирин 100 пиев од после спонтаниот па до 28 недела бременост што ќе му се фати некаде околу скоро 5 години со паузи од по месец два од време на време и немав никаков проблем со него. Ама јас имам генетска предиспозиција за тромбоза и сега во бременост и покрај клексан д-димерите ми одат нагоре, а протромбинските времиња ми се ниски. Кај мене има индикација за клексан и тоа е тоа. И фала богу што сега постои клексан/фраксипарин зашто мајак ми кога добила тромбоза после породување со мене за малку глава ќе изгубела а и цел живот си има проблеми заради тоа. Така што јас сум си за тоа и нека чини колку што чини стварно не ми е битно. Дел од парите Фондот ги покрива/враќа па не испаѓа толку скапо на крај од денот.

Јас на пример не примав кортикостероиди ни во тек на постапка ни после трансфер. Нема правила се е индивидуално кој како ќе реагира.

Со среќа и со лесно.

clock-img

17.11.2015, 11:21

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Blossom, што направи? Кај кој доктор си, не ни кажа? Bambina34, ајде те чекаме кога трансфер, направи пап и брисеви чисто за тебе, да си мирна подолг период. Сасаицико, одлични вести, те чекаме кога пункција.user posted image Весник, кога почнуваш ти? Миластеве одамна нема пишано, а и Мадмоиселле Нина не знаеме кога ќе почне? Повеќе искуства за Клескан или Фраксипарин, кликнете ОВДЕ.

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 19.11.2015 16:07:03 >

Верувај во чуда!

clock-img

17.11.2015, 13:58

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

sasaiciko со среќа прееска заборавив да пишам. Bambina јас за транбсферот не правев нови брисеви зашто ги имав од постапката ама не е лошо да си направиш нови ако поминале неколку месеци.

Vesnik мене во Ремедика ми ги дадоа сите инекции одеднаш и мислам дека во Ремедика од она што го видов на сите им ги давата така инекциите со упатство како се чуваат и ако се боцкаш сама нормално покажуваат како да се боцкаш.

clock-img

18.11.2015, 15:37

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Pinky30, да се пријави, требаше скоро да прави трансфер со смрзнати ембриони. user posted image

Верувај во чуда!

clock-img

18.11.2015, 17:10

clock-img

весник

pencil-img

366

LoveableMe RR neznam koga tocno ke pocnam...samo odolgovlekuv a od druga strana sum netrpeliva za da stanam majka...eve polno raboti me bunat...mnogu cesto koga pacientkite se hiperstimulirani imaat uspesno in vitro...nemam slusnato Lazarevski da ima pacientki si hiperstimulacija...me bunat transfuzioloskite ispituvanja...ednas se dobri...ednas ne se..i stvarno neznam koj pat da go fatam....uste skrien seker nemam provereno...ke proveruvav ...trebase da me upati od endokrinologija dr.Snezana Temelkova ama voopsto ne sum zadovolna od nea...mi se vidi kako krajno neprofesionalen doktor...od tipot na ovie apcinja koi sto se za zadrzuvanje na embrionite vo matkata ne sum pijala...sega ke si baram dekortin...inekciite ti gi davaat vo Sistina edna po edna so se veli...odnosno onolku kolku sto ti se dovolni za do narednata kontrola...a jas iskoristiv samo 9...a mi pisale 18 deka sum iskoristila...pa i toa ne e fer...si bila ti kaj Dr.Tase vo plodnost...lele jas od Prilep idam Skopje...ti od Skopje Bitola ...user posted image ne e bitno...samo da bidi rabotava i na Mars ke se kacime....pozdrav i ke pisam sekako.p.s.ako imas ti ili nekoja od ringerajkive da me posovetuva nesto slobodno pisete mi oti um nemam vo glavava...

Последни статии

article-img