cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Вештачко оплодување VII дел

clock-img

19.11.2015, 13:26

clock-img

sasaiciko

pencil-img

132

Devojki helpajte od inekciite mi se otvara strasen apetit namesto rakata da ja piknam vo frizider jas pocnav glavata da ja pikam hahahaaa za prviot pat nemav vakov apetit togas primav puregon a sega fostimol

clock-img

19.11.2015, 13:52

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Весник, верувај тоа со апчиња и терапија и што треба да се задржи плодот одредува докторот, а многу често е и среќа да се фати без разлика што терапија се дава. Имај верба, секако размисли дали сакаш пак кај истиот доктор, направи консултации и со други доктори па процени каде ќе правиш. Јас во Плодност бев на консултација лани, некако сакам таму да пробам, е сега имам проблем мажле смени работа и не го пуштаат да отсуствува многу како нововработен, а јас сум турбо на работа, тек крај на декември/ јануари ќе можам асално да ја фатам работава со докториве... ќе видиме, не знам уште, таму сакам да одам овој пат...каде и да одам само да бидне, тоа е најважно ништо друго.....

Сашаичико, ако добро се сеќавам и јас се надув и малце повеќе лапкав со фостимонот, не претерувај само, ќе се среди се по пункцијата и трансферот. Јас исто од пурегонот нит се надув, нит имав апетит, напротив но тогаш држев и протеинска диета. Кога пункција, ти кажаа ли?

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

clock-img

19.11.2015, 14:25

clock-img

sasaiciko

pencil-img

132

Epa od 08.11 pocnav so superfaktot a od 16.11 se bockam so fostimolot vo pon sum na kontrola pa ke vidime sto ke kaze dr

clock-img

19.11.2015, 16:04

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Pinky30, кога договори трансфер со смрзнати ембриони? user posted image

Vo ponedelnik 23.11 ke mi pravat ET so zamrznati embrioni...Vo vtornikot se bocnav Pregnil i od sreda pocnav so Crinon gel,Aspirin,Folna,Estrofem,Vit.D3 kapiki...da se nadevam na uspeh ovoj pat..imam 7 zamrznati embrioncinja pa i uste eden vaucer od fzo..pa belkim ke bidne od nekoj pat user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил Pinky30 -- 19.11.2015 16:05:11 >

clock-img

19.11.2015, 16:08

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Pinky30, јеееееееееееее убави вести, ајде оптимистично ќе бидеuser posted image

*******2015*******
user posted image user posted image user posted image АКТУЕЛНОuser posted image user posted image user posted image

00.10- sasaiciko - почеток со терапија (Димитров, Ремедика)
02.11- Blossom- почеток со терапија (/////, Систина)
00.11- Pinky30 - трансфер со смрзнати ембриони FET (Петановски, Ремедика)
00.11- milasteve- почеток со терапија (Петановски, Ремедика)
00.12 -bambina34 -трансфер со смрзнати ембриони FET(Лазаревски, Систинa)

00.01-Sandra36-почеток со терапија (Димитров, Ремедика)
00.01- LoveableMe RR - терапија/или IVF природен циклус (Трпчевски, Плодност)
00.01 -весник- пoчетoк сo терaпијa (Лазаревски, Систинa)

=========================
user posted image ИСЧЕКУВАЛКИuser posted image

23.11-Pinky30= FET
00.11-bambina34= FET

=========================

07.12 - Pinky30 =ТЕСТ
00.12-bambina34=ТЕСТ

2015 година

nadeshuser posted image mery user posted image srekna2user posted image rozevauser posted image Kvisko user posted image Beauser posted image bitolcanka82user posted image cosmauser posted image Strelauser posted image Ninicka2user posted image pcelka3user posted image lanicka30user posted image SOLEuser posted image evoksiuser posted image didi28user posted image mimidjonuser posted image

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 19.11.2015 16:30:37 >

Верувај во чуда!

clock-img

19.11.2015, 20:19

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Pinky со среќа и со лесно па побрзо да частиш.

clock-img

20.11.2015, 14:47

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

ooooj od vasa misla i zelba vo Bozji usi daj Boze da se raduvam i site tuka da ja docekame taa srekja za sto se borime godiniuser posted image Ke vi pisam kako sum pominala vo ponedelnik...

clock-img

23.11.2015, 01:21

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

LoveableMe, бидејќи ти го водиш списокот со девојки кои одат на IVF, дали може да се направи една табела, за 2015, од која ќе се види колку од нив успеваат забременат, колку родиле, колку пати секоја се обидела/кој обид е по ред, кој доктор е најчесто избиран и колкав е успехот на секој доктор.
Мислам дека е корисно, специјално затоа што тука сме собрани со секакви проблеми и од кај сите доктори. Иако не сме целата бројка во земјата доволно сме разновидни за еден баш реален пресек. Мислам дека може да се добијат многу точни проценти.

Јас реално од Димитров сум најзадоволна од сите лекари што сум ги сретнала, а повеќето сум ги посетила. И претходно ми даваше добри совети и последната неуспешна бременост без компликации за изведе до крај. Од оваа табела јас би видела колку е навистина успехот на ИВФ, зошто сеуште дел од мене се плаши дали воопшто да се нафатам со тоа.

clock-img

23.11.2015, 01:25

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Da i jas mislam taka da se naprave eden takiv spisok

clock-img

23.11.2015, 22:03

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Сандра36, кај некои од нас имамево потписот колку обиди имаме, во табелата многу од нив не сакаа да пишуваат за тоа, затоа и не ставам, тоа е нивен личен избор. За кој доктор за ИВФ, имаме ТЕМА, а за повеќетошто забремениле имаме посебна тема Имав успешна ИВФ постапка, можеш повеќе искуства таму да прочиташ.

Пинки30, што направи како помина? Што терапија ќе примаш? Сасаичико, тидо каде си? Другите што правите?

Верувај во чуда!

clock-img

23.11.2015, 23:41

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

LoveableMe znam deka ima posebni temi. Mislev deka e dobro toa da se sobere pod edna tabela za da ne se baraat po postovi procenti na uspesnost i drugi nesta.

Inace denes bev na razgovor kaj Dimitrov. Ako se resam vo cetvrtok bi me operiral.
Ama ne mozam da se resam. Se plasam od site apcinja koi pak kje treba da gi primam, od lezenjeto povtorno postojano lezenje, od site nuspojavi koi mozat pak da se pojavat. Se plasam pak da bidam bolna kako sto bev poslednite 5-6 godini. Ne sum sebicna, samo vekje se cuvstvuvam kako mazohist koga pravam nesta koi samo mi go razboluvaat teloto. I ne sum pesimist, samo sum uplasena deka obiduvajkji se se unistuvam sebe. Si go sakam zdravjeto. Duri i sakam sto sum na nov pocetok - pak pocnuvam da rabotam iako ni priblizno kako sto rabotev pred 3-4 godini. Ama sepak rabotam i mozam da se boram za povekje.

Vekje podolg period zboruvam so domasnite za posvojuvanje. Od posle tretata bremenost sto bi se reklo 1.5 -2 godini. Sega e povekje prifateno od porano ama ne e celosno prifateno. A jas pak si mislam ako ne rodam toa ne e vitalno za moeto telo. Povazno e da posvojam i da bidam zdrava majka. Zosto poslednive godini i fizicki i psihicki me istostija. Sekoe dete ima ednakov potencijal, da e zdravo samo.

I sto da pravam sega? Moite zelbi ne se isti so zelbite na semejstvoto.
Kako vi e na vas posle ivf? Kolku ve iscrpuvaat i kolku vi go narusuvaat zdravjeto site tie terapii? Kako uspevate da pocnete ivf posle prethodni neuspesni bremenosti?
Dali sum sebicna ako sakam da posvojam? Dali pravam nesto loso ako deteto ne e genetski nase?

clock-img

23.11.2015, 23:54

clock-img

Hopeful RR

pencil-img

2349

Sandra36, желбата за посвојување е една од најнесебичните и најблагородните, и воопшто немај грижа на совест или каква било вина за тоа што сакаш така. Дете е дете, нема збор, и мајката не ја прави носењето во стомак 9 месеци туку целиот живот после тоа - непроспиените ноќи, солзите и радостите, насмевките и прегратките, а тоа секако би го имала. Имањето генетски свое дете знае да има преголем данок, и не секое тело може да ги поднесе сите процедури и постапки, и јас лично сметам дека не е поентата да се има дете по секоја, ама баш по секоја цена. Јас те поддржувам во твојата желба, и апсолутно се слагам дека на дете му треба здрава права и силна мајка, без болести, без компликации.

Знам дека ти е тешко, посебно што не наидуваш на одобрување, но потруди се, разговарај повторно. Се надевам дека сопругот сака, и дека поширокото семејство се двоуми, ако е така, игнорирајте се околу себе и терајте по свое. Ако тој не сака, разговарај и обиди се пак, и пак. Што и да одлучиш, ние сме тука за тебе user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

clock-img

24.11.2015, 00:07

clock-img

kapina

pencil-img

4327

Luge sto da pravam mi se pojavija modrinki po rakata od aspitinot i maticnata odma me preprati na transfuziolog imam i temna stolica mi rece ako ne odam moze poloso da bide pijam i eutirox i aspirin isplasena sum mnogu

clock-img

24.11.2015, 00:28

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Hopeful, ti blagodaram za poddrskata a voedno ja gledam i tvojata istorija. Ti si imala uspesno invitro i sega dve bebenca. Ti se voshituvam na hrabrosta.
Neznam mozebi kje bev pohrabra ako nemav izgubeni bremenosti i ako ne se plasev od posledicite na hormonite za ivf. Nuspojavite od drugite lekovi mozda nekako kje gi nadminev.
Navistina sum na krstopat.

clock-img

24.11.2015, 00:34

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Kapina temnata stolica moze da e od vnatresno krvarenje ama i ne mora. Temna e ili crna. Crna e so krv temna moze da e i zapek ili od nekoi lekovi. Ako primas nesto so zelezo i toa ja pravi cna. Oad sabajle vednas napravi krvna slika so hemoglobin i serumsko zelezo za da znaes na sto si. Javi se na transfuziolog. Napravete ddimeri i hemostaza pa kje vidite na sto ste i dali da namalite terapija. Seto ova ne go odlagaj napravi go uste utre. Koj ti e transfuziolog?

< Поракaта ја уредил Sandra36 -- 24.11.2015 0:36:04 >

clock-img

24.11.2015, 00:37

clock-img

Sandra36

pencil-img

12

Hopeful kako go pomina ti ivf? So sto se i dobro i loso se sooci vo procedurata?

clock-img

24.11.2015, 12:05

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Devojki vcera mi vratija dve embrioncinja.Ovoj pat odev so zamrznsti embrioncinja.Primiv na 17-ti den od ciklus samo Pregnil i terapija od sleden den Estrofem,Aspirin,Folna,Crinon gel,Vit.D3 kapki...I dobro pominav polesno od prethodnotot ivf bez bolki dali deka ne stimulirani jajnici i polesno se osekjam.So gospod napred eve sega si lezam ovie 3-4 den odmaranje i posle po domce i zdravje boze posle 7 mi den sun vo plan da si proset_kam na pravo user posted image

< Поракaта ја уредил Pinky30 -- 24.11.2015 12:07:18 >

clock-img

24.11.2015, 12:33

clock-img

sasaiciko

pencil-img

132

Devojki vcera bev na kontrola estradiolot mi bese 80 i dr kaza da prodolzam so istata terapija do cetvrtok vo petok na kontrola

clock-img

24.11.2015, 15:20

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Pinky30 со среќа. тарнсферите со замрзнати се ептен лесни. Нема болки нема толку подуеност супер се чувстуваш. Стискам палци двете ембриончиа да си растат во мешето на мама. user posted image
Sasaiciko убаво си тераш смао нека продолжат да растат фоликулите. Во петок ќе си знаеш повеќе.

Sandra36 посвојувањето е многу убава работа. Само за тоа треба да сте подеднакво подготвени и ти и мажот. Нормално е да имаш дилеми и стравови околу тоа, како и околу придродно забременување ако претходно си имала неуспешни бремености. Табелите на успешност некогаш ништо не значат сите ние си имаме своја историја, свои проблеми, свои маки и различни решенија. Некогаш е битно само да кликнеш со докторот, некогаш да се најде вистинската терапија, некогаш само среќа. Овој процес е толку мачен најмногу психички и нормално е така да се чувствуваш. Јас на пример во моментов сум бремена и за утре закажав да се видам со Димитров (успешно прво ИВФ кај него) за породување ама цела бременост ја минав во грч и страв. Никако да се опуштам и се некако умот ми е поматен зашто имав претходно една загубена рана бременост. Така што ако си имала повеќе загуби не ни можам да замислам колку ти е тешко. Имам и искуство од другарка која после 4 ИВФ реши да престане со се и сега има преслатко, препаметно тригодишно посвоено ќеркиче. Сите сме различни и секој треба да си донесе одлука во зависност од сопственото искуство. Од мене имаш поддршка за било која одлука со која ти ќе бидеш среќна.

clock-img

24.11.2015, 18:41

clock-img

LoveableMe RR

pencil-img

5035

Pinky30, sasaiciko среќнo и сo леснo, сaмo сo пoзитивнa мислa вo oвoј прoцес. Сaндрa36, штo и дa решиш сo тебе сме, a прикaзнaтa нa Хoпефул е нaпишaнa вo еднa oд темите штo ти ги пoсoчив. user posted image

Верувај во чуда!

clock-img

24.11.2015, 23:30

clock-img

Pinky30

pencil-img

462

Po konsultacija so dr.Jani od transfuzija ni kaza deka ne e stetno da primam kleksani i pokraj toa sto nemam factor V tuku gi imam tie mthfr...heterozigotni...i kaza deka ginekologot da odluci ako e potrebno i bidejki imam dve neuspeshni ivf i dr.Petanovski potvrdi da se bockam od 5-ti den..no ke se bockam fraksiparin ista doza ko kleksanot bidejki se poeftini i ke gi nabavuvam po nabavna cena...daj boze da bide se vo red.Bidejki nikogas ne sum primala takvi inekcii kako se osekjavte tie sto koristevte vo vremeto do beta testot? Fala za poddrskata mi znaci mnogu od vas zosto samo nie se razbirame kako i niz sto pominuvame[sm=br

clock-img

25.11.2015, 00:07

clock-img

Hopeful RR

pencil-img

2349

user posted image Пинкииии, со среќа!!! Им посакувам убаво дремење на ембриончињата во меше, толку убаво што ќе останат и во текот на следните 40 недели user posted image Гали го мешко, збори им, симни си фотостимулација од нет и смеј се многу, па за две недели чекаме една гоооолема дебела бета

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

clock-img

25.11.2015, 00:24

clock-img

kapina

pencil-img

4327

primaj gi oti gledas kaj mene so mthfr c677t heterozigot dojde do hiperkoagulabilna sostojba i sega nikoj nemoze da me ubedi oti mthfr ne e pricina za taa sostojba ova nesto prv pat mi se sluci denes da na faktorite na hemostaza imam hiperkoagulabilna sostojba

clock-img

25.11.2015, 10:34

clock-img

Kvisko

pencil-img

1325

Pinky30 ако така ти рекле тогаш боцкај се. Не е ништо страшно. Јас се боцкам од Јули два пати дневно не е страшно. Подобро така отколку нешто да се случи плус и повеќе крв во матката ќе имаат ембриончињата па подобро ќе се хранат.
Kapina од тоа ли ти се појавиле модриците? Сега која терапија ќе ја примаш? Аспиринот очигледно не ти бил доволен. Имаш ли проблеми со протеин с и ц или не. Обични и тие се битни за тромботични состојби или само мтхфр? Ти пуштам среќа брзо да се среди состојбата.

clock-img

25.11.2015, 15:33

clock-img

Anonimen

pinky30, јас за првата бременост откако останав бремена па можеби бев и 5 недела се боцкав со фраксипарин скоро цело 1 тромесечие па да знаеш може само да ти помодри раката.барем мене тоа ми се случи.така да стискам палци за тебе оти и јас сакам да пробам со замрзнати ембриони.ке кажуваш совети за некој месец user posted image user posted image