за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Обиди: 5,5 години 2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати Верувај во чуда!
05.02.2014, 14:23
LoveableMe RR
5035
Е па девојки, ги земав резултатите од Генетско -имунолошките испитувања, имунолошките се ок, а кај генетските не е кузнае што, но сепак имаме блага мутација кај некои гени и сметаат дека можеби тоа е причината за мојата ИВФ биохемиска бременост, поточно создавање на микро-тромбови во матката, кои му пречат на развојот на ембрионот.
Ги однесов кај гинекологот, ми препиша терапија со аспирин (прво да прашам ендокринолог заради еутироксот), па појачана терапија Б-комплекс и појачана терапија со фолна киселина. Истото го препиша и за сопругот, плус ми препорача Крилово масло (заради тоа што е богато со Омега 3), го имало по аптеките. Рече дека терапијата треба да трае 3 месеци, за да има резултат. Позз
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 11.2.2014 9:47:43 >
11.02.2014, 00:19
kate..
400
zdravo ringerajki mene maticniot mi spomna koga ke ispituvam genetsko ispituvanje da ispitam za antitela i za nekoi faktori dali do sega nekoj od vas ima ispitano antitela i nekoi faktori ne gi zapamtiv kako se vikat.pozz
11.02.2014, 09:46
LoveableMe RR
5035
Јас имам Кате, тоа треба матичниот да ти напише упат. Јас испитував на Имунобиологија и хумана генетика. Позз
11.02.2014, 11:42
Melanija RR
7052
LoveableMe RR одлични вести
Мала работа која со би рекла нормална терапија ќе ја подобри состојбата сигурно многу ти олесни па може и нема да треба второ ИФВ
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
11.02.2014, 11:53
Kvisko
1325
LoveableMe супер вести. Се надвеам брзо ќе се пофалиш со резултат. Инаку и јас пијам Аспирин 100 секој ден не е ништо страшно.
11.02.2014, 14:14
LoveableMe RR
5035
Дај боже без ИВФ
11.02.2014, 14:26
Kvisko
1325
Дај Боже. Штом се откриваат полека полека причините, ќе се отплетка клопчето на позитивно.
12.02.2014, 23:29
kate..
400
ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR
Јас имам Кате, тоа треба матичниот да ти напише упат. Јас испитував на Имунобиологија и хумана генетика. Позз
znaci za genetsko toa mozam i vo ginekologijata tamu ima citogenetika i mi spomnaa vo citogenetika da ispitam za kariotip. ama ovaa za faktorite i za antitela kade mozam da go ispitam vo koja klinika
13.02.2014, 09:26
LoveableMe RR
5035
kate..., тоа на Гинекологија е само за кариограм, додека другите генетски испитувања за евентуална мутација на гени кај двата партнера јас испитував на Имунобиологија. Плус за ХЛА типизација исто испитував на Имонобиологија, но ХЛА можеш да ги испиташ и на Траснфузиологија. Позз
13.02.2014, 19:27
kate..
400
kate..., тоа на Гинекологија е само за кариограм, додека другите генетски испитувања за евентуална мутација на гени кај двата партнера јас испитував на Имунобиологија. Плус за ХЛА типизација исто испитував на Имонобиологија, но ХЛА можеш да ги испиташ и на Траснфузиолог
mila tebe koj ti naznaci tie raboti da gi ispites,mene maticniot denes mi rece da ispitam kolku bila istrosenosta na jajnicite a toa mi rece vo avicenca i na privatno bilo 4200.no toa ke ostaam ponatamu ke go ispitam sega sakam se so treba da ispitam genetski a nikoj ne mi objasnuva dobro znaci kariotip na ginekologija toa e okolu 1400 den za davajcata,na transvuziologija sto treba da ispitam pisi mi pa taka jas ke znam so da baram od maticniot so da ispitam.antitela i nesto tamu faktori toa kade se ispituva moze li toa na ginekologija ili vo druga bolnica.pozz cekam odgovor
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 14.2.2014 11:46:18 >
14.02.2014, 11:52
LoveableMe RR
5035
kate..Анти-милеров хормон се испитува приватно како што ти кажале, за останатите имаме тема ХЛА и тема за АФА.
Јас испитувава се на Имунобиологија, но може и на Трансфузиологија. Сепак, најдобро гинекологот што ти препорачал да ти напише на ливче и да го однесеш кај матичниот што точно сака да испитат така е најдобро. Мене тоа ми го препорача гинекологот кај што го правев ИВФ-то. Позз
10.03.2014, 20:57
sesilia
121
Е па девојки, ги земав резултатите од Генетско -имунолошките испитувања, имунолошките се ок, а кај генетските не е кузнае што, но сепак имаме блага мутација кај некои гени и сметаат дека можеби тоа е причината за мојата ИВФ биохемиска бременост, поточно создавање на микро-тромбови во матката, кои му пречат на развојот на ембрионот.
Ги однесов кај гинекологот, ми препиша терапија со аспирин (прво да прашам ендокринолог заради еутироксот), па појачана терапија Б-комплекс и појачана терапија со фолна киселина. Истото го препиша и за сопругот, плус ми препорача Крилово масло (заради тоа што е богато со Омега 3), го имало по аптеките. Рече дека терапијата треба да трае 3 месеци, за да има резултат. Позз
А кажи ми кои се испитувања ги правеше мила?И на нас ни најдоа некои мутации ама ние дел правевме на трансфузија дел на ману,и најдоа делумни мутации на два гена мтхфр и уште еден и тоа кај двајцата,ама само мене ми дадоа терапија аспирин од 100мг и фолна од 5мг се додека не забренеиш,ама 3 месеци обавезно. А за маж ми ништо не ми дадоа,јас тогаш се консултирав со Павлина Герасимова трансфузиолог ама ја затвори ординацијата и нз кај е а и се уклучува мејли на телефонот :(
11.03.2014, 09:45
LoveableMe RR
5035
Sesilia, ОВДЕ најдолу ќе најдеш информации мене што ми рекоа да испитам. Исто му дадоа на сопругот да пие, според резултатите што ги земавме. Може на твојот сопруг не му треба терапија, затоа не му дале. Исто и мене Б комплекс, фолна, аспирин/омега 3 ми дадоа и ми рекоа најмалку 3 месеци. Позз, со среќа
17.04.2014, 22:39
sesilia
121
фала,а што дијагноза имавте ?
18.04.2014, 10:48
LoveableMe RR
5035
Правевме ИВФ, целата постапка одлично се одвиваше, но имав биохемиска бременост, во 5 -тата недела прокрварев и ги исфрлив ембрионите. На мое барање правев испитувања и така дознав, инаку не ти даваат одма испитувања да правиш, викаат прво 2-3 ИВФ, па ако се неуспешни после испитај, ама јас не сакав да чекам.
19.04.2014, 21:04
sesilia
121
Loveble,мислев што дијагноза од испитувањата,кај мене имаше mthfr i уште еден ген мутиран исто и кај маж ми.
19.04.2014, 22:05
kapina
4327
Mojot maticen ginekolog koga mu pobarav da gi napravam I tie ispituvanja genetskite mi kaza nema potreba oti jas sum imala edna neuspesna bremenost potocno eden ran spontan abortus I nemalo potreba od tie ispituvanja e sega samo ke ispituvam toxoplazmoza oti kako mala sum prelezala limfadenopatija zatoa za torch mi kaza ginekologot moj oti ke moram da go napravam sega pred IVF koga ke mi zemat brisevi togas I toa ke bide vo maj
< Поракaта ја уредил kapina -- 19.4.2014 22:07:15 >
20.04.2014, 20:20
LoveableMe RR
5035
Сесилија, имавме некои мутирани гени затоа ми дадоа таква терапија. Ако имате резултати, докторот треба да ви дате терапија ако треба, позз
06.05.2014, 15:52
Melanija RR
7052
КАРИОТИП која пациентите може да ја добијат во Цитогенетската лабораторија на Универзитетска Клиника за Гинекологија и Акушерство - Скопје
Доколку треба да се направат анализите КАРИОТИП, на пациентот треба преку системот Мој ТЕРМИН да му издадете специјалистичи/интер-специјалистички упат до Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство-Скопје. При закажувањето, во полето за специјалност избирате - МЕДИЦИНСКА ГЕНЕТИКА.
Времето за прием за испитувањата КАРИОТИП, е во деновите Понеделник и Петок од 08:30 – 12:00 часот. ================ Ова известување го најдов на нет ,може ќе користи
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
18.05.2014, 00:21
milasteve
211
Devojki imam uput za transfuziologija za 26 maj kaj dr milena.Dali e dobra dr? me interesira dali treba da si gladna i zedna za ispituvanjata?
18.05.2014, 09:39
kapina
4327
jas bev gladna togas i sega pak ke treba da odam pred da pocnam so ivf
18.05.2014, 10:18
LoveableMe RR
5035
ИЗВОРНА ПОРАКА: milasteve
Devojki imam uput za transfuziologija za 26 maj kaj dr milena.Dali e dobra dr? me interesira dali treba da si gladna i zedna za ispituvanjata?
Ние ги правевме на Имунобиологија и не бевме гладни.
20.05.2014, 20:13
brm_brm
173
Девојки да прашам за КАРИОТИП. Имав неуспешно ивф.сакам да испитам и кариотип. што всушност покажува резултатот од кариотипот, можно ли е таму да е проблемот за неуспешното ивф? бидејки ембриологот ми рече дека 2 та ембриона што ми ги вратија се одлични?!
20.05.2014, 20:40
nataly86
534
Brm Brm со кариотип се гледаат хромозомите твојте и на мажот ти...горе долу мислам дека кај сите излегува нормален наод...според мене овој резултат многу не може да ти каже зошти беше негативно ивф.,,
Мој совет е ако досега немаш да испиташ натранзфузиологија и на имунологија мислам дека тие се побитни за ивф... Консултирај се со докторот за ивф па може тој да ти кажи кој испитувања да ги направиш.
Јас пред ИВФ ги правев овие испитувања на мое барање и ги направив сите тие ХЛА типизации и што уште не...Консултурај се со докторот ако нешто не е располежен тука сме ние со нашите искуства