Pocituvani na Forumot,
Golema blagodarnost sto ste go postirale seto ova, no iako ne e moe da Vi posocam nekoi raboti, sakam da preciziram par vistini na ovaa jako bitna tema i vazen aspekt pri tretiranje neplodnost.
Do Ggdja baby 77i sekako Wanna baby, povelete postirajte gi vasite napraveni ispituvanje strogo konfedensijalno sekako, bidejki jako me zagrizuva sto vi rekle deka; citiram-mutiran gen demek se leci so terapija koja ja citirate vo postot: aspitin protekt (pretpostavuvam se misli na aspirin pH 8,so zastitna ovojnica), folna kiselina i B6 i B12. Ke govoram voopsteno, no genetikata niti moze vaka da se leci, a uste pomalku da se tretira, da ne e tazno seto ova, ke bese smesno. Klientite, pacienti koi lecat neplodnost ili koi se obiduvaat da si ja ostvarat svoja ideja za dete, ne zasluzuvaat vakvi manipuliranja. Ova e sramota, totalno neprofesionalno. Aspirinot, moze porano bil jako koristen, napusten e za sekojdnevna upotreba i vo USA i Canada, duri i kaj hronicni infarktasi a kamoli kaj ludje so indicirana neplodnost, poradi jaki nesakani dejstva. Tocno e deka deluva vo sprecuvanje na agregacija na trombociti, no e riskanten so jaki indicirani hemoragii, negovite dolgorocni nesakani efekti se poznati, taka da toj kako preparat nema nikakov impakt na eventualniot mutiran gen, nema sansi. Folnata kiselina vi e samo za anemija, jas ne sum licno nejzina jaka pristalica, za istata indikacija preferiram jonsko Fe vo koktel so dr. vitamini, a folnata ja koristam samo preventivno vo kombincija so dr. combo na vitamini i minerali. B6+12, vi se standard, pak seto ova nema vrska nikako, so ona za sto se govori vo postov, genetika ispituvanje i tretman.
Za MANU no comment, neka poveli nekoj da postira sto toa tie tamu genetski ispituvaat pri neplodnost, zivo me zanima, pa ke debatirame i za toa.
Pisete javno, koi toa genetski ispituvanja se pravat vo Skopje vo lecenje na neplodnost, kaj obata partneri i kako eventualno se tretiraat kako terapija, ako bilo taka se ednostvano, jaki genetski kliniki na Zapad ne bi postoele odamna. Gospoda, genetika i jaki genetska nekompatibilnost na partnerite, ne se leci nikako so aspirin i ostalo. Blagodaram.