за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
< Поракaта ја уредил miana -- 29.7.2013 14:09:28 >
30.07.2013, 09:41
miana
6152
kavav-kradlo
Nia - Mia
30.07.2013, 12:39
Felly RR
7977
Ги гледа сликите со професии од една стара Росица и меѓу регуларните се најдоа и: чичко Куќар (ѕидар) чичко штиклар (=чевлар) Ме изнасмеа кога ја слушнав.
06.08.2013, 11:43
Yummy Mammy
1690
М во октомви ќе прави 2 год и во последниве месец дена активно добива на вокабулар пошто се обидува да повтори се што ќе чуе. Овие се најчудните што ми паднаа на памет, веќе ни се усовршени, секојдневно ги користиме, и сите се со некои тешки букви како ч, х, ш... :
- јучи - фустан - јочо - желче - пачо - патики / папучи - бечо - облече / соблече - нах - надвор - нош - нокшир - пеш - пелена - муча - мочка - еја - ете / еве - пои - повели - уа-уа - фала - доди аде - дојди ајде - папо дај дете - дај ми да јадам - дете ова, не ова - ова е мое, а не ова
Не прашувајте, само јас ја разбирам
06.08.2013, 12:54
mommy_angels RR
1543
еве и А наполни 16 месеци и почна по нешто да кажува мама- мами,маме ,а во последните денови почна и да мјаучи,кога не е по нејзино ми вика мауууу,маууу(наместо мама де) тато-тати,тате Ноди-ноно баба-баби,бабе чао-тао дали сака нешто или ти подава она секако си вика-дај толку од нашиот фонд за сега,всушност кажува и -ајде-не-ама не се интересни тие си ги кажува чисто
06.08.2013, 15:33
elenak
2004
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR
Ги гледа сликите со професии од една стара Росица и меѓу регуларните се најдоа и: чичко Куќар (ѕидар) чичко штиклар (=чевлар) Ме изнасмеа кога ја слушнав.
Е се изнасмеав и јас. Се снашло дете
И ние имаме некои чудни зборчиња ама не се многу, скапа е на муабетот мојава цуцла Важно дека по цел ден се нешто брмчи, кажува, ама кој да ја разбере. Тати, деде кажува најчисто. Мама и баба никако дај = даи (исто е со ,,на,,) здраво = таи пак = ап дојди = дои цице = тици нема (аш) = ас
31.08.2013, 14:52
Bethany
4534
Тако- трактор Папо- багер Наан- кран
Гледате со што се занимаваме ние, што го интересира тоа учи Мислам има и други кратки зборови ама тие воглавно ги изговара добро, па не се интересни. А кога му кажам да повтори по мене некој потежок збор, тој го повтори ама сто пати различен од оригиналот, па не можам да го запамтам ниту јас.
04.09.2013, 13:26
Bethany
4534
Пипија - пеперутка Маму ам нанана - Мајмун јаде банана даи- и за дај и за земи Ајо - Јаков демек
за две недели ќе има 2 години.
04.09.2013, 13:44
elenak
2004
за Ајо Важно почнал по нешто да кажува, џабе му се секираше. Да се надевам тогаш и јас дека до роденденот ќе почнеме со асални поими. Ние уште пантонима играме кога нешто бара
04.09.2013, 13:59
Bethany
4534
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak RR Ние уште пантонима играме кога нешто бара
А од пантомима се уште не се откажуваме И од звучни пропратни ефекти
04.09.2013, 14:05
LoveableMe RR
5035
Дудучеее - за гугутче (нагалено од гугутка), внукава ги гледаше кога ке дојдеа на прозор и ги повикуваше, мислеше ке и дојдат па да ги повика....
10.11.2013, 08:15
Felly RR
7977
велосиТеП или на слогови кога го дели ве-ло-сито-пед И пожарникар сеуште е пожинаХар
10.11.2013, 22:50
Bethany
4534
абија = автобус бумбумба = цементара онион = авион тола = кола
Тој се повеќе почнува да збори, да прераскажува нешто, и си зборува и си зборува, нешто го разберам, нешто не, воглавном си имаме и вербална комуникација, и многу е убаво кога малото човече зборува
10.11.2013, 23:07
elenak
2004
Имаме и ние по некое ново зборче: ајс - јас аце - јајце Бумба(кловнот) - бабам аде - ајде таи - чао дида - дунде На прашање ,,што прави твоето газе?,, вика ,,Тиит,, А ако ја прашаш ,,кој прави тиит,, вика ,,Тати,,
10.11.2013, 23:16
Snowhite RR
5042
Јас повеќе немам иновации од М, додуша одамна немаме, сега чекаме од Ј
11.11.2013, 15:09
miana
6152
Дода - дедо Дова - Дора уода- вода енте- ленче дуна - д...нда пепе - пиле гоу - диего тан - стани точе- столче туте - цуцла ( цуце) оа - ова мек,ме - мед ипте - рипче нам - јадење кем - еурокрем типс - чипс
и уште мнооогу други
12.11.2013, 09:19
sandriana RR
2924
Немаме многу иновации, ама еве Пеперутката е сеуште Попаја , а чоколадото - канго и Автобус - Дедобус. Другите зборови горе -доле се точни, со мали варијации на тема (2години и 2 месеци).
12.11.2013, 13:58
ivoni4ka
903
ние скоро сите зборови сто ги казуваве ни се скоро оригинал како зборот инаку сме 22 месеци, а најинтересна ми е кога вика ПОКО ( топка), пакики ( патки), пато( бато) и незнам уште некој ако ми текне ќе пишам
Оκтопод-Отопоц Хеланκи-Јанκи Саламκа-Јамκа Патиκи-Татиκи Јагуаρ-Јагујај Голем поκлон-Гомен поκон
04.12.2013, 20:28
Felly RR
7977
М се мие заби и објаснува како оди постапката: - Вака, четкаш, четкаш напред па назад крајниците да ги измиеш.
05.12.2013, 13:57
elenak
2004
Имаме повеќе нови зборчиња ама сеуште сите се по 3-4 букви. елка - ијка трактор - тако крај - кјај перница - нана цуцла - тица ланче(ѓердан) - анче и така натаму...
< Поракaта ја уредил elenak RR -- 5.12.2013 13:58:16 >
05.12.2013, 14:09
AneLav RR
1110
Синко повеќе некако збори од сестра му, мислам „збори“ , почнува да збори: Шрек - Шек Снег - шег симни ме и качи ме му е исто - качиш цуцла - дида лоша - оша Сетра му Анастасија - Стаси А дада повеќе слуша англиски песни: open and shout - о-ша Шрек -Шек со наглаок на „к“
06.12.2013, 00:24
ivoni4ka
903
kerka mi ima novi inovacii: Guni-cizmi, tol- stol, bogan-mastika, juki-jufki, fekite-vleckite, ajde mamo Fiki Peta( pa pisuva vo tetratka Viki i Petra-deca od gradinka) epe-leb, gado-cokolado, cipa-cips, kolo-skolo, za sebe ne vika po ime ( primer daj na Anastasija), tuku vika daj MENE, soka-sok, i ne mi teknuva drugi